11 gazeteciye tweet’ten terör soruşturması

11 gazeteciye tweet’ten terör soruşturması
Güncelleme:

11 gazeteciye tweet’ten terör soruşturması

11 gazeteciye tweet’ten terör soruşturması

Aralarında Nazlı Ilıcak, Mirgün Cabas, Koray Çalışkan, Asım Yıldırım, Pelin Batu ve Banu Güven’in de bulunduğu 11 gazeteci, İstanbul Adalet Sarayı’nda Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın şehit edilmesi olayı üzerine paylaştıkları tweet’ler nedeniyle ifadeye çağrıldı. Gazeteciler, terör örgütü propagandası yapmakla suçlandı.

Medyaya baskılara her gün yenisi ekleniyor. Dün birçok gazeteci adliyelerdeydi. Mirgün Cabas, Koray Çalışkan, Asım Yıldırım, Pelin Batu ve Banu Güven’in de aralarında bulunduğu 11 gazeteci, Savcı M.Selim Kiraz’ın şehit edilmesi olayı üzerine paylaştıkları tweet’ler sebebiyle ifadeye çağrıldı. Gazetecilerin terör örgütü propagandası yapmakla suçlandığı belirtildi. Nazlı Ilıcak’ın da önceki gün ifade verdiği öğrenildi.

Her geçen gün medya ve gazetecilere baskı yeni bir boyut kazanıyor. Dün de farklı gerekçeler sebebiyle birçok gazeteci adliyelerde ifade verdi. İç Güvenlik Yasası çıkmadan ‘makul şüphe’ gerekçesiyle gözaltına alınan ilk isim olan gazeteci Aytekin Gezici, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu devlet büyüklerine hakaret ettiği suçlamasıyla Ankara’da hakim karşısına çıktı. Aralarında Nazlı Ilıcak, Mirgün Cabas, Koray Çalışkan, Asım Yıldırım, Pelin Batu ve Banu Güven’in de bulunduğu 11 gazeteci, İstanbul Adalet Sarayı’nda Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın şehit edilmesi olayı üzerine paylaştıkları tweet’ler nedeniyle ifadeye çağrıldı. Gazetecilerin terör örgütü propagandası yapmakla suçlandığı kaydedildi. Soruşturma kapsamında Nazlı Ilıcak’ın dün ifade verdiği ve suçlamaları reddettiği belirtildi. Gazeteci Erkam Tufan Aytav da İstanbul Başsavcı Vekili Fuzuli Aydoğdu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında şüpheli sıfatıyla ifade verdi.

Gazeteci Mirgün Cabas, savcının rehin alındığı ilk saatlerde attığı bir tweette “Bu eylem nasıl biterse bitsin, çıkarılacak tek ders var; çocukları vurmayın, anneleri yuhalatmayın.” sözlerini paylaşmıştı. Tepkiler ve Doğan Grubu’nun özür çağrısı üzerine Cabas, “Dünkü tweet’imle üzdüklerimden, başta şehit savcı Selim Kiraz’ın yakınları olmak üzere içtenlikle özür dilerim. Hiçbir davanın terörü mazur gösteremeyeceğini hayatım boyunca savundum. Hem kendimi hem de çalıştığım kanalı ve grubu hedef alan bir linç kampanyasına izin verdiğim için de kendime kızgınım.” açıklamasında bulunmuştu. Savcı Selim Kiraz’ın rehin alınmasına ilişkin fotoğrafları bastıkları için birçok gazeteci hakkında da ayrıca dava açılmıştı. Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar önceki gün bunun için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na ‘terör propagandası’ suçlaması ile ifade vermişti. Gazeteci Asım Yıldırım savcı rehin alındığı süreçte gazeteci Can Ataklı’nın attığı “10 saat süren elektrik kesintisinin nedenini bilmeyen bir enerji bakanına sahibiz: hep birlikte haykıralım Türkiye seninle gurur duyuyor” tweet’ini retweet etmişti.

İlk ‘makul şüphe’ davasından mizah çıktı

Toplam 16 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan gazeteci Aytekin Gezici’nin duruşması mizaha konu olacak diyaloglara sahne oldu. Gezici, sosyal medyada yaptığı paylaşımlara dair yöneltilen suçlamalar karşısındaki savunmasında “Parsel parsel sattınız, kutu kutu götürdünüz” ifadesine neden alınganlık gösterildiğini anlayamadığını belirtti. Sempatik bulduğu için Başbakan Ahmet Davutoğlu’na ‘Küçük enişte’ diye hitap ettiğini aktardı. Bu sözler, davaya katılan bütün tarafları güldürdü. Gezici, “Mizaha meyilli, sinemaya meraklı biriyim. ‘Küçük enişte’ karakteri Tosun Paşa filminde çok sevdiğim bir karakterdir. Oradan esinlendim.” dedi. ‘Küçük enişte’ tabiri ile ilgili Türk Dil Kurumu’nda da bir tanım olmadığını dile getirdi. Gezici, savcının suç isnadı için Ekşi Sözlük’ten tanım kullandığını belirtti. Benzeri birkaç paylaşımının daha sorulduğu davada Gezici’ye hakim ek savunma hakkı vererek, duruşmayı 17 Eylül tarihine erteledi. Gezici’nin avukatı Yusuf Özer, Ankara’daki mahkemenin yetkisiz olduğunu, davaya Adana’da bakılması gerektiğini söyledi.

İftiralarla şüpheli oldu

Gazeteci Erkam Tufan Aytav, Latif Erdoğan, Hüseyin Gülerce gibi isimlerin hükümet yanlısı medyada ortaya attığı iftiralardan nasibini aldı. İstanbul Başsavcı Vekili Fuzuli Aydoğdu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında şüpheli sıfatıyla ifade veren gazeteci Erkam Tufan Aytav, adliye çıkışı şöyle konuştu: “Hüseyin Gülerce’nin gerek medyada yazdıkları ifadeler, itham ve iftiralara yönelik, bu itham ve iftiraların savcı beye de ifade edildiğini öğrendim. Bu itham ve iftiralarla alakalı benim ve (Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı) Mustafa Yeşil’le alakalı soruşturma dosyasına girmişiz. Dolayısıyla bu ithamlarla alakalı ‘bu şeyleri dediniz demediniz’ noktasında sorulara muhatap olduk. İçeriğini çok fazla söyleyemeyeceğim çünkü soruşturmayla alakalı gizlilik kararı alınmış.”