5 yıl içinde en az 3 dünya markası doğacak

5 yıl içinde en az 3 dünya markası doğacak
Güncelleme:

Vizyon Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Karasu inşaat sektörünün bugünü ve geleceği adına çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Wise TV’ye verdiği röportajda Türk inşaat sektörünü değerlendiren Karasu, 5 yıl içinde en az 3 Türk firmasının dünyada adından sıkça söz ettireceğini söyledi.

İnşaat sektöründe dünya markası olabilmenin yolunun iyi bankacılık sisteminden geçtiğinin altını çizen Karasu, şirketlerin bu sayede daha kaliteli projeler yapar hale geleceğini belirtti.

MARKA OLABİLMEK İYİ PROJELERE BAĞLI

Dünyada Türk inşaat sektörünün daha çok müteahhit olarak tanındığını söyleyen Karasu, “Türkler, dünyanın iyi projelerinin müteahhit veya taşeronları. Rusya’da olimpiyatları kısa zamanda müteaahitler tamamladı. Dünyada bu konuda Çin’den sonra ikinci sıradayız. Yani yabancı mimarların projelerini hayata geçiren konumdayız. Ancak marka olabilmek için proje üretmemiz gerekiyor. Bu doğrultuda ise önemli çalışmalar var. Gelecek 5 yıl içerisinde en az 3 Türk firmasının dünyada adından söz ettireceğini düşünüyorum” diye konuştu.

BANKACILIK SİSTEMİMİZ GELİŞMELİ

Mehmet Karasu önemli tespitlerde bulundu:

“Türk inşaat şirketleri olarak rakiplerimize göre en büyük dezavantajımız proje kredilenme altyapımızın yeterinde gelişmemesi. Çok iyi mimarlarımız var. Ancak iyi projeler yüksek maliyet engeline takılıyor. Daha uzun zamanda daha fazla kredi gerektiren projeleri destekleyecek bir bankacılık sistemimiz yok. Bir Avrupalı gibi ya da bir Amerikalı gibi projeleri finanse etmekte zorlanıyoruz. İyi projeler ürettiriyorlar ve bankalarına çok uzun vadeli finanse ettiriyorlar. Böyle olduğunda yapmaya, satmaya ve kredinizi geri ödemeye vaktiniz oluyor. Yani projeleri, yayılan süre içinde üretebiliyorsunuz. Estetik, marka olabilecek ve dünyaya kendini tanıtabilecek hiçbir inşaat projesi 6 senden önce bitmez. Ama Türkiye’de böyle bir şansınız yok. Çünkü genelde işler ya öz sermayeyle ya da kısa vadeli banka kredileriyle yürüyor. Sizi sıkıştıran ana kaygı, bankaya olan geri ödemeniz ve satış oluyor. Devlet nasıl maliye uzmanları yetiştiriyorsa inşaat alanında da uzman bankacılar yetiştirmeli. Yani inşaat sektöründeki projelere bankalarımızın uzun vadeli krediler vermesi gerekiyor”

“TÜRKİYE GÜVENİLİR LİMAN”

“Dünyayı inşa ediyoruz. Ama dünya markası olamadık” diyen Mehmet Karasu, şunları ekledi: “Ortadoğu’nun eski zenginliği bir yerlerde yatıyor. Sıkıntılı bu bölgelerden çıkan paranın çok güvenilir bir limana ihtiyacı var. Bu limanların başında da Türkiye geliyor. Türk iş adamlarının bölge coğrafyasından olumlu bir algısı ve etkinliği var. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllar Türkiye için inşaat sektörü adına daha parlak geçecek. Türk firmaları uluslararası bankalardan da kredi alır duruma geldi. O nedenle bu sektörde mevcut başarılarımızı daha iyi projelerin takip edeceğini ve beraberinde güçlü markalarla daha fazla ses getirebileceğimize inanıyorum”