70 yaşında haber peşinde koşuyor

70 yaşında haber peşinde koşuyor
Güncelleme:

Genç gazetecilerve gazeteci adayları...Ahmet Kaya'nın hikayesini kutlaka okumalı

Yokluk sebebiyle ilkokul 3. sınıfa kadar okuyabilen Adıyamanlı Ahmet Kaya, hayallerinden vazgeçmemiş. 30 yıldır tek başına ‘Gerçek Gazetesi’ni çıkaran 70 yaşındaki Kaya, işin sırrını; “Gazetecilikte sabırlı ve tarafsız olacaksın, azmini yitirmeyeceksin.” sözleriyle açıklıyor.

Çocukluğunda fabrika işçisi iken fotoğrafçılığa duyduğu ilgi Ahmet Kaya’yı gazeteciliğe yönlendirmiş. Şimdilerde 70 yaşında ve Adıyaman’ın Kahta ilçesinde 30 yıldır tek başına Gerçek Gazetesi’ni çıkarıyor. Bin 500 tirajlı gazetenin sahibi Kaya, iftiraya uğrayıp hapse girdiğini, işkenceler gördüğünü fakat gazetecilik sevdası yüzünden mesleği bırakmadığını belirtiyor. Çocuklarını da kendisi gibi gazeteci olarak yetiştirdiğini belirten Kaya, “Belediyeye yönelik yaptığım eleştirel haberler sebebiyle matbaam birçok kez taşlandı. Fakat doğruları söylemeye devam edeceğim.” diyor.  Yarım asra yaklaşan meslek hayatında işin sırrını, “Gazetecilikte sabırlı ve tarafsız olacaksın. Hiçbir zaman azmini yitirmeyeceksin.” cümleleriyle anlatıyor.

Ahmet Kaya, yokluk sebebiyle 3 yıl devam edebildiği ilkokulu 1 defter ve 1 kalemle tamamlamış. İlk profesyonel gazetecilik deneyimini Türk Haberler Ajansı’nda yaşamış. Türk Haber Ajansı kapanınca Hürriyet Haber Ajansı’nda çalışmaya başlamış. Uzun yıllar Hürriyet Haber Ajansı için çalışan gazeteci, daha sonra tek başına bir gazete çıkarmaya karar vermiş. 45 yıldır gazetecilik yapan, 30 yıldır kendi gazetesini çıkartan Kaya, “1985’te Gerçek isimli gazeteyi çıkardım. O zaman 15 günde bir çıkarıyordum. O yıllarda şimdiki gibi teknik yoktu. Gazetenin yazıları el dizgisi hurufat ile diziliyordu. Öbür yandan gerçekleri yazdığımız için ağalardan, belediyeden tepki topluyorduk.” diye konuşuyor.  Kahta Devlet Hastanesi’nin 12 Eylül askeri darbesinden sonra halk eğitim merkezine dönüştürüleceğini dile getiren Kaya, “Benim yazdıklarım sayesinde yerinde kaldı. Bu olmasaydı 60 bin kişi hastanesiz kalacaktı. O dönemlerden bu zamana kadar devam ediyoruz. Her şeyi tek başıma yapıyordum, şimdi çocuklarımı yetiştirdim.” ifadelerini kullanıyor. Asıl mesleğinin fotoğrafçılık olduğunu söyleyen tecrübeli gazetecinin genç gazetecilere bir de tavsiyesi var: “Mesai saatim yok. Haber konuları yatsı namazından sonra uzandığımda aklıma geliyor. Çelişkili konularda bile çözümler buluyorum. Her zaman kalem, defter, ses kayıt cihazım baş’ucumdadır. Kameram da yanımdadır. Herkesin haberi aynı olunca hiçbir kıymeti olmaz. Gazetecilikte özel çaba çok önemli.”

Yıllardır yaptığı mesleğini çocuklarının yetişmesine rağmen bırakmadığını belirten usta gazeteci, günümüz medyasından da oldukça şikâyetçi. Kaya, şöyle devam ediyor: “Beyaz olan bir şeye medya kuruluşunun yöneticisi siyah diyorsa o şey siyah diye çıkıyor. Bu yakışmaz. Mühim olan gerçekleri yazmak ve objektif olmak. Medyada bildiği halde siyaha beyaz diyen insanlar var. Adamın gözünün içine baka baka yalan dolan şeyler söylüyorlar. Yakıştırmalar yapıyorlar. Basın ahlakına ters bunlar. Benim kanaatim yaptığın işte önemli olan vicdanen rahat olmak. Babanda dahi hatayı görsen ikaz edeceksin.”

HAMZA ÖZDEMİR, NUR MUHAMMED TARHAN - ZAMAN