AA suç duyurusunda bulundu!

AA suç duyurusunda bulundu!
Güncelleme:

AA, yayınladığı fotoğrafları izinsiz kullanılmasını yargıya taşıyor.

Anadolu Ajansı, yayınladığı fotoğrafları izinsiz kullanan Taraf ve Zaman gazeteleri ile Cihan Haber Ajansı hakkında suç duyurusunda bulundu.
 
AA foto muhabiri Sefa Karacan tarafından çekilen ve 'Galatasaray Odeabank'ta Avrupa'nın en büyüğü olmanın sevincini yaşıyor' başlığı altında 13 Nisan saat 18.12'de yayına verilen fotoğraflar, aynı gün saat 20.28'de Cihan Haber Ajansı'nın sayfasına konuldu. 
 
Fotoğraflar, AA'ya abone olmayan Zaman gazetesinin 14 Nisan'daki nüshasında 'Cihan Haber Ajansı' imzalı, Taraf gazetesinde ise imzasız olarak kullanıldı.
 
AA'ya ait fotoğrafları kendi imzasıyla kullanan Cihan Haber Ajansı'nın bu eylemi, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda 'suç' olarak tanımlanıyor. 
 
Ayrıca haberlerin, hukuk dışı yollardan alınarak yayımlanması ve çoğaltılması 57 sayılı AA'nın Malları ve Personeli Hakkında Kanunu, Türk Ceza Kanunu, Basın Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu'nun ilgili maddelerine aykırılık teşkil ediyor.
 
Öte yandan Taraf, AA'nın hukuki girişimlerine rağmen, ulusal gazetelerde geniş yer bulan, AA'ya ait 'Twitter yetkilileri BTK'ya geldi' başlıklı fotoğrafı, bugünkü nüshasında da izinsiz  kullandı.
 
İzinsiz kullananlara ceza
 
Anadolu Ajansı'nın  haber ve  fotoğraflarını izinsiz kullandıkları tespit edilen basın kuruluşlarıyla ilgili çeşitli tarihlerde yaptığı suç duyuruları kurum lehine sonuçlanmıştı.
 
Hatay 3. Asliye Ceza Mahkemesi, AA'nın 6 Aralık 2011 tarihli 'pirinçteki arsenik tehlikesi' ile 'Bağdat güne patlamalarla uyandı: 23 ölü' haberlerini, izinsiz kullanan Hatay Gazetesi Yazıişleri Müdürü Mithat Kalaycıoğlu'nu 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Sanığın iyi halini dikkate alan mahkeme, cezayı erteleyerek, Kalaycıoğlu'nun 1 yıl 2 ay denemeye tabi tutulmasına hükmetti.
 
Ereğli 1. Asliye Ceza Mahkemesi de  AA'nın haberini izinsiz kullanan 'erhaber.com' internet sitesinin sahibini, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 'manevi, mali veya bağlantılı haklara tecavüz suçu' kapsamındaki 71. maddesinin 1. fıkrası uyarınca 365 gün karşılığı adli para cezasına çarptırdı. Mahkeme sanığın ekonomik ve şahsi hallerini de gözönünde bulundurularak  sanığın 7 bin 600 lira para cezasına çarptırılmasına hükmetti.
 
AA'nın, 'www.karsmanset.com' isimli internet sitesinin haberleri izinsiz kullandığı gerekçesiyle 2014'te savcılığa yaptığı müracaat da ajans lehine sonuçlandı. Mahkeme, sanıklardan birine 1 yıl hapis cezası verip, bu cezayı denetim hükümlerini uygulayarak ertelerken, diğer sanığı 365 gün adli para cezasına çarptırdı.
 
Bu davalar AA'nın haber ve fotoğraflarını izinsiz kullananlara verilen cezalara örnek teşkil ediyor.