Abbas Güçlü'den Milli Eğitime sert suçlama

Abbas Güçlü'den Milli Eğitime sert suçlama
Güncelleme:

Milliyet yazarı Abbas güçlü yaşanan son TEOG skandalı sonrası şok bir suçlama geldi. Bakanlığı Milli Eğiziyet Bakanlığı olarak tanımlayan Güçlü eleştirileri arka arkaya sıraladı :

Milli Eziyet Bakanlığı

Milli Eğitim Bakanlığı gibi vatandaşa eziyet çektiren başka bir bakanlık var mı bilmiyorum ama eğitimle uzaktan yakından ilgisi olan herhangi birine, şu günlerde, sakın ola, nasılsınız diye sormayın, yoksa bir dokunup, bin ah işitebilirsiniz...
Liselere kayıt süreci tam anlamıyla arapsaçına döndü. İçinden nasıl çıkacaklar belli değil.
Nakiller başlayınca, taşlar yerli yerine oturacak deniliyordu.
Birinci kayıt dönemi boşu boşuna geçti.Umarız sonraki kayıt dönemlerinde de aynı kargaşa devam etmez...
İstemedikleri okullara, zoraki olarak yerleştirilen öğrencilerden, biz bu okulda okumayız, başka okullara naklimizi istiyoruz diye dilekçe yağıyor. Yarın birileri çıkıp, bunu meslek liseleri ya da imam hatiplerden kaçış diye değerlendirse, kabahatli kim olacak?
Zaten o öğrenciler okullarda okumak istemiyorlardı ki kaçsınlar; ama şimdi o duruma düşürüldüler.
Peki sayıları ne kadar? Bilen yok. Kimleri 40, 50 bin diyor kimileri de üç, beş bin. Yakında gerçek rakamlar ortaya çıkar ama bütün bunların öngörülememiş olması çok manidar!
Bu arada evlerinden onlarca hatta yüzlerce kilometre uzağa yönlendirilen ve çok uzak ilçelerdeki okullara merkezi sistemle kayıtları yapılan öğrencilerin feryadını da duyan yok.
Velilerin pek çoğu, daha şimdiden, çocukların istemedikleri ya da çok uzaklardaki okullara gönderen bu sistemden umutlarını kesmiş durumda.
Peki bundan sonra ne olur?
İkinci ve üçüncü nakil dönemlerinde işler daha da karışacak. Çünkü bu kez de bir okuldan diğerine sürekli gel-git olacak ve nakiller yüzünden kontenjanlar bir türlü dolmayacak.
Okullar açıldığında ise kapı önünde bekleyen yüz binler ve en iyi okullarda bile hâlâ dolmayan kontenjanlar kalırsa, hiç şaşırmayın.
Çünkü bu yıllardır böyle oluyor ve düzelteceğiz denildikçe daha da karmaşık hale geliyor.
Oysa merkezi sistemle, özel-devlet karma bir yerleştirme sistemi uygulansa bunlardan hiç birisi yaşanmazdı...
Ve şu soru hep soruluyor:
Bir adım ötesine göremeyen MEB, çocuklarımızı geleceğe nasıl hazırlayacak?
MEB’e o kadar da haksızlık etmeyelim ama şu anda verdikleri görüntü maalesef o yönde!..