AB'den yolsuzluk iddialarının sansürlenmesine tepki

AB'den yolsuzluk iddialarının sansürlenmesine tepki
Güncelleme:

Avrupa Birliği, Meclis’teki yolsuzluk araştırmasıyla ortaya çıkan bilgilerin halka ulaşmasını engelleyecek yayın yasağını eleştirdi. Basının kamu gözlemciliği rolünü sürdürmesinin önemine vurgu yaparak, yasak kararını aldıran AKP’ye bu sansür uygulamasınd

AB'den yolsuzluk iddialarının sansürlenmesine tepki

Avrupa Birliği, Meclis’teki yolsuzluk araştırmasıyla ortaya çıkan bilgilerin halka ulaşmasını engelleyecek yayın yasağını eleştirdi. Basının kamu gözlemciliği rolünü sürdürmesinin önemine vurgu yaparak, yasak kararını aldıran AKP’ye bu sansür uygulamasından vazgeçilmesi gerektiği mesajı verdi.

Avrupa Birliği (AB), 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında ortaya çıkan iddiaları araştırmak için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu çalışmalarına AKP’nin talebiyle yayın yasağı getirilmesine tepki gösterdi. AB Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic, konuyla ilgili soruya verdiği yazılı cevabında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) basının haber verme rolü ve halkın bilgi alma hakkının “altını çizdiğine” işaret etti. “Özgür basın, hayati kamu gözlemciliği rolünü oynayabileceği bir konumda olmalıdır.” dedi. Son aylarda hükümetin temel hak ve hürriyetler karnesine yönelik değerlendirmelerini sertleştiren Brüksel, 8 Ekim’de açıkladığı ilerleme raporunda da yolsuzluklara ilişkin haber yapan basın organlarına getirilen kısıtlamaları eleştirmişti.

Kocijancic’in Cihan Haber Ajansı’na yaptığı yazılı açıklamada, yasağının gerekçesini de izah etmenin “zor” olduğuna işaret edildi. Sözcü, AB’nin masumiyet karinesi ile ceza soruşturmaları sırasında gizliliğe önem atfettiğinin altını çizerken, kamu yararı olan konularda ise haberlere getirilebilecek kısıtlamaların “AB standartlarında ve orantılı olması gerektiğini” kaydetti. Kocijancic, “Dört bakanla ilgili yolsuzluk iddialarını araştıran soruşturmaya yönelik bir mahkemenin toptan basın yasağı getirmesi ve bu yasağın RTÜK tarafından duyurulmasının gerekçelendirilmesi bu çerçevede zor görünmektedir.” dedi. AİHM’nin basının fikir ve bilgi paylaşımı ile halkın bu bilgilere ulaşma hakkını vurguladığını belirten Kocijancic, “Özgür basın, hayati kamu gözlemciliği rolünü oynayabilecek bir konumda olmalıdır.” dedi. Ankara 7. Sulh Ceza Hâkimliği, 4 eski bakana ilişkin yolsuzluk iddialarının araştırıldığı TBMM Komisyonu’na dair haberlere komisyonun AKP’li başkanının talebi üzerine önceki gün yayın yasağı getirmişti.  

AB, 8 Ekim’de açıkladığı ilerleme raporunda geçen yıl olduğu gibi basın ve ifade hürriyetinde Türkiye’nin geriye gittiğini tespit etmişti. Raporda özetle şu konulara dikkat çekilmişti: “Devlet yetkililerinin açıklamaları basına gözdağı veren etkilere yol açtı ve savcıların editör ve gazetecilere karşı davalar açmaları ile neticelendi. Bununla birlikte çok sayıda gazetecinin kovulması ve medya sahipliğinin menfaatleri bilgi dolaşımının ötesine geçen işadamlarının elinde temerküz etmesi yolsuzluk gibi kamu yararını ilgilendiren konularda gazete sahiplerinin ve gazetecilerin otosansürünün devamına yol açtı.”