AGİT, 10 ve 24 Ağustos'u izlemeye aldı !

AGİT, 10 ve 24 Ağustos'u izlemeye aldı !
Güncelleme:

Köşk seçim sürecini izlemek için gözlemci gönderen AGİT, raporunu 11 Ağustos’ta açıklayacak. Ankara “Adil seçim yapılmadı” uyarısından endişe ediyor

Cumhurbaşkanı seçimi kampanyasındaki adaletsizlik uluslararası gözlem kuruluşlarının da dikkatini çekti. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Sınırlı Seçim Gözlem Heyeti, Cumhurbaşkanı Adayları Selahattin Demirtaş, Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ile seçim sürecini konuştu. İhsanoğlu ve Yüksekdağ, AGİT’e seçim sürecinde yaşan eşitsizliklere ilişkin dosya sundu.

AGİT heyetiyle görüşmesi hakkında Taraf’a bilgi veren HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, AKP ve Erdoğan’ın HDP’yi hedef göstermesi sonucu gerek yerel seçim, gerekse Köşk seçimi sürecinde fiziksel saldırılara maruz kaldıklarını belirtti. Yüksekdağ, şunları belirtti: “Erdoğan ve CHP-MHP bloğunun adayı olan İhsanoğlu, hazinenin olanaklarından yararlanırken bizim adayımız yalnızca halkın bağışlarıyla seçim kampanyasını yürüttüyor. Bu da ciddi bir haksızlığı beraberinde getiriyor. AGİT üyelerine bunu da ifade ettik.”  Yüksekdağ, vali ve kaymakamların Erdoğan’ın seçim kampanyası için yaptığı çalışmaları da gündeme getirdiklerini belirtti.


İHSANOĞLU, RAPOR SUNDU


AGİT heyeti, Ekmeleddin İhsaoğlu’yla da görüştü. Heyetin, sandık güvenliği konusunda endişesi olup olmadığını sorduğu İhsanoğlu, yerel seçimlerdeki sandık yolsuzluğuna ilişkin iddialar hakkındaki dosyayı heyete verdi. İhsanoğlu ne kendisine ne de Demirtaş’a TRT’de Erdoğan kadar yer verilmediğini belirtti ve buna ilişkin rakamları içeren bir raporu heyete verdi. Görüşmede kampanya için kendi adına açılan hesapta biriken para hakkında da bilgi veren İhsanoğlu kampanyanın başından beri şeffaf olması için özel bir çaba sarfettiklerini ifade etti. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na bağlı Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu (ODİHR) Sınırlı Seçim Gözlem Heyeti, seçimleri AGİT taahhütleri, demokratik seçimler için kabul edilmiş uluslararası standartlar ve iç hukuk açısından gözlemliyor. ODİHR, seçimden bir gün sonra düzenleyeceği basın toplantısında, gözlemlerine ilişkin ön raporunu açıklayacak. Seçim sürecine dair kapsamlı raporun ise gözlem heyetinin görevini tamamlamasından yaklaşık sekiz hafta sonra yayınlanması bekleniyor.