AGİT'ten Türkiye'ye ''medya'' uyarısı

AGİT'ten Türkiye'ye ''medya'' uyarısı
Güncelleme:

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlediği “İnsani Boyut Uygulama” toplantılarında Türkiye’de basın özgürlüğünü ele aldı.

Açılış konuşmasını yapan AGİT Basın Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatoviç, Twitter hesabından “Türkiye’de 120 gazetecinin hapiste olduğuna, yaklaşık 100 medya kuruluşunun kapandığına, 140 bin web sitesinin bloklandığına” dikkat çekti.

Toplantıya katılanlar arasında yer alanlardan biri de ABD’nin AGİT Daimi Temsilcisi Büyükelçi Daniel Baer. Kendisiyle telefonda yaptığımız söyleşide, ülkesinin Türkiye’de özgür ve çoğulcu medyaya yönelik desteğini vurgulayan Baer, “Zira bunun kendi toplumumuz için olduğu kadar uzun vadeli refah ve istikrar isteyen tüm toplumlar için hayati olduğunu düşünüyoruz” dedi. Büyükelçi Baer, Varşova’daki toplantının iki hafta süreceğine değinirken görüşmelerde aralarında Türkiye’nin de olduğu üye hükümetlerin insan hakları vaatleri ve uygulamalarına ilişkin değerlendirmelerin yapıldığını anlattı.

Baer umutlu

Medya özgürlüğünün ve fikir çeşitliliğinin özellikle zorlu zamanlarda istikrar için çok önemli olduğuna dikkat çeken Baer, şu görüşlerini dile getirdi: “Türk toplumunu ilham verici buluyorum. Zengin ve canlı bir sivil toplumu, meseleleri tartışan akıllı sesleri var. Türkiye son yıllarda devasa sorunlarla karşılaştı, ancak Türkiye’nin insanlarının güçlü geleceği olan güçlü bir demokrasiye olan bağlılığına güvenim tam.”