Tivibu'nun sansür kararına tepkiler çığ gibi!

Tivibu'nun sansür kararına tepkiler çığ gibi!
Güncelleme:

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak kamu dijital yayın platformu olan Tivibu'daki Bugün TV, Samanyolu Haber ve Mehtap TV'nin yayınlarına son verilmesini kınadı.

TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ:

Tivibu'nun karırı basın tarihine kara bir leke olarak geçti

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak kamu dijital yayın platformu olan Tivibu'daki Bugün TV, Samanyolu Haber ve Mehtap TV'nin yayınlarına son verilmesini kınadı. TGC Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada, "İktidar kamunun dijital yayın platformu ile sansürü zirveye taşımış ve halkın haber alma hakkını ihlal etmiştir. Bu hukuksuz uygulamadan vazgeçilmesini istiyoruz." ifadelerine yer verdi. TTNet'in dijital yayın platformu Tivibu; Bugün TV, Samanyolu Haber ve Mehtap TV'nin yayınlarına son vermişti. Tivibu'nun yayınlara son vermesine tepkiler devam ediyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu'da yayınları duruduran Tivibu'yu kınayan bir açıklama yaptı. TGC Yönetim Kurulu'nun açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Türk Telekom bünyesinde faaliyet gösteren TTNet'in dijital yayın platformu Tivibu'daki Bugün TV, Samanyolu Haber ve Mehtap TV televizyon kanallarının yayınlarına seçim öncesi son verilmiştir. Hiçbir gerekçe gösterilmeden sözleşmeleri yenilenmemiştir. Bu tv kuruluşlarına uygulanan hukuksuzluk iktidar baskısının ve sansürün geldiği nokta açısından ibret vericidir. Halkın haber alma hakkını ihlal eden bu uygulama basın tarihine yeni bir kara leke olarak geçmiştir. Bir kamu yayın dijital platformu olan Tivibu, üç tv kanalının yayınına neden son verdiğini halka açıklamakla sorumludur. Bu uygulama 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkındaki Kanun'a Anayasa'da belirtilen basın özgürlüğüne, eşitlik prensibine ve Rekabet Kanunu'a aykırı bir tutumdur. Tivibu tabi olduğu 6112 sayılı kanuna göre bir kamu dijital yayın platformu olarak medya hizmet sağlayıcı kuruluşlara tarafsızlık ve hakkâniyet ölçülerinde, makul ve ayrımcılık içermeyecek koşullarda hizmet vermek ile yükümlü olduğunu unutmamalı ve bu hukuksuz uygulamadan vazgeçmelidir."

PAK MEDYA İŞÇİLERİ SENDİKASI:

Tivibu'daki seçim ayarlı sansürü kınıyoruz

Pak Medya İşçileri Sendikası (PAK MEDYA İŞ) Genel Başkanı İsmail Topcuoğlu, Samanyolu Haber, Bugün TV ve Mehtap TV gibi televizyon kanallarının, Türk Telekom bünyesindeki TTNet'in kamusal nitelikteki dijital yayın platformu olan Tivibu'daki yayınlarına son verilmesini kınadı. Topcuoğlu, "Söz konusu televizyon kanallarının sözleşmesinin hiçbir gerekçe gösterilmeksizin yenilenmemesi, açıkça seçim ayarlı bir sansürdür." dedi. Yazılı bir açıklama yapan Pak Medya İşçileri Sendikası Genel Başkanı İsmail Topcuoğlu, şunları kaydetti: "Türkiye kritik 1 Kasım seçimlerine yaklaşırken, özgür medyanın sesini kısmaya yönelik hukuksuzluklar da artıyor. Ülkemizde iktidardan bağımsız yayın yapan az sayıdaki yayın kuruluşlarından olan söz konusu televizyon kanallarının sözleşmesinin hiçbir gerekçe gösterilmeksizin yenilenmemesi, açıkça seçim ayarlı bir sansürdür. Siyasi iktidarın hukuksuz baskılarının nerelere kadar uzandığını gösteren bu uygulamayı kınıyoruz." Kamuya hizmet sunan bir dijital platform olan Tivibu'nun tâbi olduğu mevzuat gereği, tarafsız ve ayrımcılıktan uzak hizmet sunmak zorunda olduğunun altını çizen PAK MEDYA İŞ Genel Başkanı, şu ifadeleri kullandı: "Bu tür hizmet veren platformlar, Anayasamız ve diğer ilgili düzenlemeler gereği, yayın kuruluşları arasında haksız rekabete neden olacak, eşitlik ilkesine aykırı ve basın özgürlüğün zedeleyici bir uygulamada bulunamaz. Bu nedenle, Tivibu yetkililerini, halkın haber alma ve yayın seçme özgürlüğünü ortadan kaldıran bu uygulamadan dolayı halktan özür dilemeye ve bu hukuksuzluktan derhal vazgeçmeye çağırıyoruz. Aksi takdirde, mağdur edilen yayın kuruluşlarının ve haber alma özgürlükleri ellerinden alınan insanların ferdi olarak açacakları davalarla muhatap olacaklardır. Sendikamız da hakkını arayan herkese, hukuki destekte bulunacaktır."

AVRUPA GÜVENLİK VE İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI HEYETİ:

Seçimin en önemli unsuru basın özgürlüğüdür

1 Kasım seçimlerini gözlemek üzere Türkiye'de bulunan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (DKİHO) heyeti resmen çalışmalarına başladı. Sınırlı Seçim Gözlem Heyeti Başkanı Büyükelçi Ahrens, Cizre'deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade ederken, Tivibu'nun 'muhalif' kanalları gerekçesiz dijital platformdan çıkarmasını da inceleyeceklerini söyledi. "Hiçbir şekilde seçim sonuçları ile ilgilenmiyoruz." diyen Ahrens, "Demokratik bir seçimin yapılabilmesinin en önemli unsurlardan bir tanesi basın özgürlüğü." ifadelerini kullandı. ''Muhalif' olarak görülen bazı haber kanalların hükümete yakınlığı ile bilinen dijital platformdan gerekçesiz şekilde çıkartılmasının seçimlere yansımasının' sorulması üzerine ise Büyükelçi Ahrens, "Biz bu konuyu inceleyeceğiz. Elma Sehalic (heyetteki basın analisti) bu konuyu inceleyip ondan sonra sonuçları ve bulguları topladıktan sonra ne yapacağımıza bakacağız." dedi. Hazırladıkları raporların AGİT üyesi ülkelerin uyma yönünde taahütlerinin bulunduğunu anımsatan Ahrens, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın farklı isimler altında mitingler düzenlemesinin' sorulması üzerine "Gözlem heyetinin çalışmalarının başında olduğunu söyleyerek başlayacağım. Dolayısıyla yapılacak olan seçimler ile bir şey söyleyemeyeceğim. Eğer cumhurbaşkanının seçimde oynadığı rolle ilgili görüşlerimizi merak ederseniz nihai raporu okumanızı tavsiye edeceğim." diye konuştu.

RTÜK ÜYESİ ESAT ÇIPLAK:

Tivibu'nun yaptığı yayıncılık sektörüne darbedir

Türk Telekom bünyesinde faaliyet gösteren TTNet'in dijital yayın platformu TİVİBU'nun Bugün TV, Samanyolu Haber ve Mehtap TV yayınını platformundan kaldırmasına bir tepki de RTÜK üyesi Esat Çıplak'tan geldi. Durumun yayıncılık sektörüne ciddi bir darbe olduğunu belirten Çıplak, "Bu tür faaliyetler seçim sürecine yönelik yatırımlardır. Önümüzdeki süreçte bu gibi durumlar kanuni yaptırımlarla önlenmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ LEVENT GÖK:

Bu sadece medyaya yapılan bir gözdağı değil

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Levent Gök, 'Kamu dijital yayın platformu olan Tivibu'daki Bugün TV, Samanyolu Haber ve Mehtap TV'nin yayınlarına son verilmesi ve AİHM Başkan Yardımcısı Işıl Karakaş'ın açıklamalarının' sorusu, bütün dünyanın Türkiye'de olup biteni ibretle izlediğini belirtti. Medyaya baskı ve sansürün Türkiye'ye yakışan bir tablo olmadığını vurgulayan Gök, "O kanalları alan kişiler, o kanallardan hangi kanalların yayın yaptığını bilerek abone olurlar. Dolayısıyla abonenin de hakkı vardır. Bu sadece medyaya yapılan bir göz dağı değil, yurttaşlara da yapılan ağır bir saldırı vardır. Hukuki, ahlaki sonuçları vardır. Anlaşılan bunların paçaları tutuşmuştur. Bu, çökmekte olan bir iktidarın ayak sesleridir." diye konuştu.

ANKARA BAROSU ESKİ BAŞKANI VEDAT AHSEN COŞAR:

İktidar seçimin eşit şekilde yapılma imkanını sınırlandırıyor

Türk Telekom bünyesinde faaliyet gösteren TTNet'in dijital yayın platformu TİVİBU'nun Bugün TV, Samanyolu Haber ve Mehtap TV yayınını platformundan kaldırmasına bir tepki de Ankara Barosu eski Başkanı Vedat Ahsen Coşar'dan geldi. Kamu iştiraki olan Tivibu'nun bu kararının iktidarı eleştiren kanalların yayın haklarının elinden alınması demek olduğunu berliten Coşar, "Siyasi iktidar seçimin serbest ve eşit bir şekilde yarışma imkanını sınırlandırmış oluyor. YSK gerekli işlemleri yapacaktır" dedi.