Ümit Kıvanç'tan Yıldıray Oğur'a

Ümit Kıvanç'tan Yıldıray Oğur'a
Güncelleme:

Radikal yazarı Ümit Kıvanç, eski Taraf yazarı Yıldıray Oğur'un günahlarını yazdı. Kıvanç, \"sakin ol Yıldıray, darbeciler önce verdiğin listedekileri asarlar\" diye seslendi.

İŞTE ÜMİT KIVANÇ'IN ÇOK KONUŞULACAK YAZISI:


Oğur, iktidarın masumiyetine ilişkin kanıt sunuyor:

“Seçime 20 gün kala, bir cumartesi günü, kendilerinin ve ailelerinin de yaşadığı, o an onların da oradan geçebilecekleri, başkentin orta yerinde 100’e yakın insanı öldüren bombaları gönderen ülkeyi 13 yıldır yöneten sivil iktidar ve seçimle gelmiş ilk Cumhurbaşkanı.”

“Seçime 20 gün kala”? Ee? “Bir cumartesi günü”? Ee? Bunların ne özelliği var? Somutluk anlatımı güçlendirir, inandırıcılığı artırır; Oğur işi biliyor.

Ve fakat şu: “kendilerinin ve ailelerinin de yaşadığı, o an onların da oradan geçebilecekleri, başkentin orta yerinde”! Yok yahu, bak sen! Erdoğan ailesi miting günü Ankara Garı'nın önünden geçebilirmiş! O halde imkânı yok bombayı o koydurtmamıştır!

"CİDDİ OLANI SAÇMA OLANIN ARKASINA GİZLİYOR"

Evet, biz de “devlet yapmış olabilir” derken, Cumhurbaşkanının birilerini çağırıp “Gar'ın oraya bomba koyun!” dediğini kastediyoruz zaten! Çünkü salağız!

Değiliz. Oğur da değil. Ciddî olanı saçma olanın arkasına gizliyor.

Oturup, yazdığı şeyi birkaç defa okuyup, “nasıl bu hale geldim” diye düşünmesi, tövbe etmesi ihtimali var mıdır? Sanırım çok geç.

Cümlenin gerisi de, tek adam yönetimi kurmaya çalışan bir liderin “seçimle gelmiş ilk Cumhurbaşkanı” olduğunu, başımızdakinin bir “sivil iktidar” olduğunu hatırlatıyor,  muhaliflere darbe çağırıcılığı yaftası yapıştırmaya yarıyor. (Ayrıca cemaat ve muhaberatın ilk harfini küçük, Cumhurbaşkanınınkini büyük yazıyoruz, atlamayalım.)

Yıldıray Oğur'un izan ve idrak âlemine alınabilecek tek paragrafı şöyle: “Böyle bir katliamdan sonra bir iktidar tabii ki eleştiri oklarının hedefi olur, güvenlik, istihbarat zaafı soruşturulur. İstifalar istenir.”

Lütfetmişsin, sağol. Peki sen istiyor musun böyle bir şey? Kimin zaafı var? O sırıtan adamın mı? Öbürü, zaaf yok, dedi. Sence var mı? Senin meselen mi bunlar? Ölüler bizim, mesele de bizim, değil mi? Senin işin cengâverlik.

Sedat Peker'in mitinginden bile hafifseyerek bahsedecek kadar şuurunu kaybetmeye yolaçan, aşırıya kaçmış vazife duygusu olmalı. Mafya lideri “ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı”nın memleketinde miting yapmış, “oluk oluk kan akacak” diye konuşmuş, soruşturma açılmamış, hükümet tınmamış! Bunlar Oğur'un derdi değil. Tıpkı ölülerimiz gibi, onu ilgilendirmiyor. Buna takılana laf ediyor. Sedat Peker onun kanını akıtmayacak.

TERCÜMESİ: DARBE YAPACAKLAR

Oğur'u şuur kaybına sürükleyen, yazının üzerinde gezinen meşum gölgeye AKP lisanıyla şöyle işaret ediliyor:“(Devleti suçlayanların) Yaptıkları artık birlikte yaşadığımız ülkeye, günlük sıradan hayatlarımıza, aklımıza, demokrasimize açık bir saldırıya döndü.”

Tercümesi: Darbe yapacaklar. Abartı değil. Sabredin.

“O yüzden” bu saldırganların “adlarını açıkça yazmak gerek”miş “artık”.

Saymaya kimden başlıyor, tahmini kolay: Selahattin Demirtaş. Oğur, Demirtaş'ı PKK ve YDG-H silahlı eylemlerinden sorumlu ilan ediyor, aktarması bile insanın midesini bulandıran işler yapıyor.

“Daha bir yıl önce çağrınla gencecik çocukları linç etmiş ağzının içine bakan silahlı çeteler” diyor. “Kobanê olayları” ve Yasin Börü'nün katledilmesini hatırlatıyor. Yani kırk dört (44) HDP'linin öldürüldüğü iki günden sözediyor. Yasin'in hunharca katledilmesini Demirtaş defalarca kınamışken bunu diyor.

Herhangi bir silahlı çetenin Demirtaş'ın lafına bakmayacağını, çete dediği YDG-H'nın ne olduğunu, ne olmadığını, HDP ve Demirtaş'ın Kürt hareketi denklemi içindeki yerini pekâlâ biliyor. Ama böyle sunuyor.

İKTİDARIN KATLİAMLARLA İLİŞKİSİ OLMADIĞIMI KANITLANDI

Demirtaş'ın Diyarbakır ve Suruç katliamlarından sonra “Saray Gladio’su deyip mahçup olduğunu” ileri sürüyor? Nasıl mahçup oldu? İktidarın bu katliamlarla ilişkisi olmadığı mı kanıtlandı? Eylemlerin ardındaki organizasyon ortaya çıktı da MİT'in dahlinin veya haberinin olmadığı mı anlaşıldı?

Oğur, Demirtaş'ı, “İki ayda yüzden fazla insan öldürmüş bir silahlı örgütün siyasi kanadının lideri” diye takdim ediyor. Bizi PKK ile görüşülerek Kürt sorununun çözüleceğine inandırmak için yüzlerce satır yazmış eski gazeteci!..

"71 YAŞINDASIN UCUZLUĞU..."

Sonra Hasan Cemal'e hakarete girişiyor. Cemal'in, kendi yanlışlarına dair açıkça özeleştiriler yapmış olmasını ona karşı kullanma, lafa “71 yaşındasın” diye başlama ucuzluklarına tenezzül ediyor.

Can Dündar'a geçiyor, Suruç katliamı için “faili AKP ilan etmiştin, IŞİD çıktı” diyor. Nasıl IŞİD “çıktı”? Sadece siz bize “IŞİD çıktı” dediniz, önümüze de, bombacının IŞİD'e gidip geldiğine dair bir tek bilgi kırıntısı koydunuz. Başka?

IŞİD'in, Türkiye'de kendisine atfettiğimiz hiçbir eylemi neden üstlenmediğine dair iki söz söyleyebilseydin bari.

Can Dündar'ı, “MİT tırları haberinde tek kelime IŞİD geçmeden IŞİD'e giden tırlar diye tweet atarkenki sorumsuzluk”diye suçluyor Oğur. Haklı olabilir. Zira MİT TIR'larındaki silahlar muhtemelen IŞİD'e değil, bir başka cihatçı örgüte, Ahrar uş-Şam'a veya Sultan Murad Tugayları denen, muhtemelen MİT'in sevk ve idare ettiği yapıya gidiyordu. Bu Oğur'u veya hükümeti nasıl temize çıkarıyor, anlayamadım.

Oğur, Dündar'a, “Bu yaptığın gazetecilik değil, kullanışlı provokatörlüktür” diye parmak sallıyor. “İnşallah sadece kendin için yapıyorsundur.” Yine o gölge...

Ahmet Şık'a sataşan, Fehim Taştekin'e iftira atan Oğur, Celal Başlangıç'a “PKK'nin adamı” yaftası yapıştırmaya çabalarken kazdığı kuyuya düşüyor. Şu sözler dökülüyor ağzından: “Kandil dağlarındaki komutanların uçağı olsa hep yan koltuğu şimdiden garantilemiş”!

"UÇAK VE KOLTUK"

Allah söyletir. Birine yaranmak, yanaşmak, ondan çıkar sağlamak... anlamında kullanılan tasvirin uçak-koltuk oluşu ne kadar hoş! İnsan utanır, diyeceğim, yine utanıyorum ve diyemiyorum. Uçak ve koltuk... Belki de seni bunlar bu hale düşürdü. Yazık. Sedat Peker'in dökeceği kanları şevkle eline yüzüne bulaştıracak biri olmayabilirdin.

Oğur, Peker'in elemanları için mi hazırladığını anlayamadığımız isim listesine, bu mitingle “Reis” arasında bağlantı kurduğu için Yıldırım Türker'i de alıyor. Mafya liderinin “seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı”nın memleketinde miting yapıp, hiçbir engelle karşılaşmadan, polisten şefkat görerek toplanan üç bin kişiye Reis'e hürmetini anlatmasından Oğur rahatsız değil.

İKTİDARIN PROPAGANDA ELEMANLARI

Oğur'un, bu saydığı isimleri “birlikte yaşama kültürüne de saldırıyor”lar diye sçulaması ilgi çekici. Attığı her adımda birlikte yaşama zeminini biraz daha yok eden iktidarın propaganda elemanları yeniden “birlikte yaşama” diye bir meselenin mi farkına vardılar? Yoksa bir mecburiyet mi hissediyorlar?

Şu gölgeden sözedelim.

Şöyle diyor Oğur: “Belki bunlar ön peşrevlerdir ve günün sonunda sahneye Hülya Avşar’a bile ‘Lütfen biri gelip bizi kurtarsın artık’ dedirten esas patronlar çıkacaktır. Cumhuriyet tarihinin en büyük katliamından dakikalar, saatler sonra yaptıklarınız, yazdıklarınız silinip gitmesin diye yazıldı bu yazı. (...) Sayenizde yine ‘Birileri’ bizi kurtarmaya gelirse, bu neden oldu diye arayanlar failleri kolay bulabilsin diye...”

Ya, işte böyle!.. Mesele şu “Birileri” (B'si, cemaat veya muhaberat'ın baş harfleri gibi küçük değil, Cumhurbaşkanı’nınki gibi büyük) oluvermiş. Memleketi nereye sürüklediklerinin farkındalar mı yoksa? Oğur'unki suçu önceden yıkma yazısı. Telaş ve endişe giderek artacak, zaten sapıtmış olan İslâmcı okuryazar tayfasının saldırgan ruh hali daha beter olacaktır.

Sakin ol Yıldıray. Darbeciler önce verdiğin listedekileri asar keser. Senin vazife aşkıyla neler yapabildiğin gözlerinden kaçmayacaktır. Kapağı başka bir uçağa kolayca atarsın.