Ankara kulisi ! Bakanlık, teşvik verdiği 40 yazarı sır gibi saklıyor !

Ankara kulisi ! Bakanlık, teşvik verdiği 40 yazarı sır gibi saklıyor !
Güncelleme:

Kültür ve Turizm Bakanlığı, “Edebiyat Eserlerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik” kapsamında bu yıl ilk kez 40 edebiyat eserine 430 bin TL destek verecek.

Fakat 290 başvuru arasından seçilen 40 eser ve yazarın ismi sır gibi saklanıyor. Bugüne kadar özel tiyatrolara, sinema filmlerine destek verirken yazar, yapımcı, eser adı gibi hiçbir bilgiyi saklamayan Bakanlık, edebiyatçıların ve eserlerinin isimlerini açıklamama kararı aldı. Aslında ilk başta isimlerin açıklanacağı söylenmişti, fakat daha sonra bu karardan vazgeçildi. Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü kulislerinde vazgeçilme nedeni olarak isimlerin ‘tartışmaya sebep olacağı’ gerekçesiyle açıklanmadığı konuşuluyor. 

 \"\\"\\\\"\\\\"\\"\"Bakanlık, 25 Aralık 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımladığı ‘Edebiyat Eserlerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik’ kapsamında ‘Türk edebiyatının gelişimine katkı sağlayacak nitelikteki özgün edebiyat ürünlerini üretecek veya bunları yayımlatacak proje müelliflerine projeleri karşılığında 2014 yılından itibaren maddi destek vereceğini’ duyurmuştu. Yazım desteği için yazarlarda TC vatandaşlığı ve eser dilinin Türkçe olması şartını arayan bakanlık, destek almak isteyenler için başvuru süresini 22 Mayıs 2014 tarihi itibarı ile başlattı. Başvurular 20 Haziran 2014 tarihinde ise sona erdi. Bu süre içinde yazacağı edebi eser için ödenek isteyen 290 yazar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuruda bulundu.

Eserler kasım ayında yayınlanacak

Edebiyat Eserlerini Destekleme ve Değerlendirme Kurulu, yönetmelik gereği 2014 yılı 1. toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı sonrasında desteklenmesine karar verilen projeler, aralarında Doğan Hızlan, İskender Pala, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal ile Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün’ün yer aldığı iddia edilen kurul tarafından belirlendi. Bakanlık bürokratlarının da yer aldığı kurul, 290 başvuru arasından 40 projeyi seçerek destek vermeyi kararlaştırdı. Eser sahiplerine ücretleri kasım ayında eserlerini bitirmeleri karşılığında teslim edilecek. 40 eser için bakanlık 463 bin TL’lik kaynak ayırdı. 40 eser içinde 15 adetle roman en çok kabul edilen tür oldu.