Aydın Doğan ödülü İtalya'ya gitti

Aydın Doğan ödülü İtalya'ya gitti
Güncelleme:

'33. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nın birincisi belli oldu!

 Yatağındaki Avrupalıların uykularının kaçmasına yol açan, yorgan üstündeki mülteci kayığı karikatürü, İtalyan Marco De Angelis'e birinciliği kazandırdı.

Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı'nın da katılımıyla Arjantinli Marlene Pohle'nin başkanlığını yaptığı; Ercan Akyol, Gülse Birsel, Assunta Toti Buratti (İtalya), Latif Demirci, Selçuk Demirel, Yalda Hasheminezhad (İran), Anita Kunz (Kanada), Piyale Madra, Tan Oral ve Elena Ospina'dan (Kolombiya) oluşan seçici kurul, Bodrum Işıl Club'da, 33'üncü Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nda, 44 ülkeden 183 sanatçının 234 karikatürü değerlendirdi.

BİRİNCİLİK İTALYAN ÇİZERİN

Seçim süreci ardından birinciliği yatağında uyuyan Avrupalıların yorganları üzerindeki kayığa doluşmuş mültecileri karikatürleştiren İtalyan La Republica gazetesinin çizeri 61 yaşındaki Marco De Angelis kazandı.


Aydın Doğan ödülü İtalya'ya gitti - Resim : 1

İkinciliği ise yine mülteciliğin ve savaşların körüklenmesi nedeniyle, ülkelerini terk etmek zorunda kalanları anlatan karikatürüyle 44 yaşındaki Brezilyalı Claudio Antonio Gomes elde etti.

Ucundan kan damlayan ve kılıcı andıran kravat çizimiyle Türkiye'den 46 yaşındaki Doğan Arslan ise üçüncü oldu.

Yarışmada ayrıca 'Güçlü Kızlar Güçlü Bir Dünya' başlığı altında verilen özel ödülü, 34 yaşındaki Emrah Arıkan kazandı.

İlk üç derecenin dışında 12 eser de başarı ödülü almaya hak kazandı ve sergilenmeye değer görüldü. Bunlar arasında Arif Sutristand Tanto (Endenozya), Evzan David (Çekoslovakya), Felibe Galindo Feggo (ABD), Hicabi Demirci (Türkiye), Jugoslav Vlahoviç (Sırbistan), Kürşat Zaman (Türkiye), Oktay Bingöl (Türkiye), Raimundo Rucko Santos Souza (Brezilya), Rodrigo Machado Da Rosa (Brezilya), Vitaly Bondar (Belarus), ZyGmunt Zaradklewicz (Polonya) ve Zamani Nahid (İran) yer aldı.

DERECEYE GİREN KARİKATÜRLERE DEĞERLENDİRME

Jüri başkanı Marlene Pohle, ilk üç dereceye giren karikatürleri DHA'ya değerlendirdi. Dereceye giren karikatürlerin savaş ve savaşlardan kaçan insanların yaşadığı dramı anlattığını belirten Pohle, sadece Avrupa'nın değil tüm dünyanın uykularının kaçmasına neden olduğunu ifade etti. Marlene Pohle, şunları söyledi:

"Büyük bir göç ve mülteci dramıyla karşı karşıya kalan Avrupa kıtasının kaçan uykularını, ne yapacaklarını bilmediklerini hem mülteciler açısından, hem de Avrupalılar açısından İtalyan karikatürist çizgilerine muhteşem şekilde yansıtmış. Brezilyalı karikatürist ise binlerce mil uzakta olmasına rağmen o da mülteci sorununa dikkat çekmiş. Bu yarışmadaki onlarca eser, mülteci sorununun sadece Avrupa'nın değil insanlığın, dünyanın bir sorunu haline geldiğini en iyi şekilde anlatırken; üçüncü olan Türk karikatürist ise kravatı önce kılıca, ardından kan damlamaya başlayan çizgilerinde, savaşların hiçbir zaman bir kadın tarafından çıkarılmadığını, hiçbir annenin isteyerek oğlunu savaşa göndermek istemeyeceğini anlıyoruz. Kadınlar olsa barışın çok daha kolay olabileceğini anlıyoruz. Savaşların nedeni olabileceğini gösterdi. Savaşların ve silahlanmanın dünyayı nereye götürdüğüne ışık tutan üç karikatürün verdiği mesaj, çok iyi algılanmalı."

DÜNYANIN SORUNLARINI ÇİZGİLERLE YANSIDI

Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı ise "Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nın önemi ve değeri, bu yıl bir kez daha ortaya çıkıyor. Yarışmada ilk üç dereceye giren ve başarı ödüllerine layık görülen eserlerin dünyanın önde gelen sorunlarını işlediğini görüyoruz. Her zaman dediğimiz gibi, bu yarışma dünyanın sorunlarını, dünyanın en iyi çizerlerinin gözünden yine dünyaya yansıtarak bir ayna görevi görüyor. Yarışmaya katılan tüm çizerlerimize ve seçimde emeği geçen jüri üyelerimize teşekkür ediyorum" dedi.

Candan Fetvacı, yarışmada dereceye giren 15 karikatürün 16-21 Haziran arasında Milta Bodrum Marina Osmanlı Tersanesi Sanat Galerisi'nde sergileneceğini söyledi.

Yarışmada birincilik ödülü ve özel ödül kazanan sanatçılara 8 bin ABD doları, ikincilik ödülü kazanan sanatçıya 5 bin ABD doları, üçüncülük ödülü kazanan sanatçıya 3 bin 500 ABD doları verilecek. Başarı Ödülü kazanan 12 sanatçı ise 500'er ABD doları alacak. Dereceye giren tüm sanatçılar ayrıca başarılarını simgeleyen heykel ve ödül beratları İstanbul'da düzenlenecek törende alacak.