Aynı Barajda İkinci Facia'ymış

Aynı Barajda İkinci Facia'ymış
Güncelleme:

Siirt’in Tillo ilçesinde, Alkumru Barajı kapaklarının açılması sonucu meydana gelen 5 kişinin hayatını kaybettiği facia, aynı yerde 3 yıl önce yaşanan başka bir olayı akla getirdi.

Eylül 2011’de bayram tatilinde pikniğe giden Fehim Özbey (39) ve 3 çocuğu Botan Çayı’na girmiş, kapakların uyarı yapılmadan açılmasıyla, Serdar (18) ve İbrahim (11) Özbey suya kapılarak boğulmuştu. 13 yaşındaki Kader’i kurtarmayı başaran baba da baraj sularında can vermişti. O dönem yerel medya, baraj yetkililerini ve valiliği ‘önlem almaya’ çağırmıştı.


 

Önceki günkü 2. faciada ölen 5 kişinin cesedine dün ulaşıldı. Kayıp Semanur Parlaküşer’i (10) arama çalışmaları sürüyor. Siirt Barosu avukatlarının yaptığı incelemenin raporu ‘İhmalin bu kadarı da fazla.’ dedirtti. Rapora göre işletmeci firma, suyu tedbirsiz ve kontrolsüz olarak bıraktı. Kapakları kırılmamış ise yetkililer suyu bırakmadan önce araçlarla halkı uyarmalıydı. Ancak 30 kilometrelik Botan Vadisi’nde tehlike ânında devreye giren sirenler için yeteri kadar hoparlör yok. Baraj havzasında güvenlik istasyonları yapılması gerekiyordu. Kapaklar kontrollü olarak ve sırayla açılmalıydı. Uyarı levhalarının da belli aralıklarla kontrol edilmesi şarttı.


 

CHP’li Sezgin Tanrıkulu, olayı ‘cinayet’ olarak değerlendirdi. HDP Van Milletvekili Özdal Üçer de kapakların açılmasıyla ilgili Meclis araştırması istedi ve soru önergesi verdi.


 

Siirt’in Tillo ilçesi yakınlarında Botan Çayı kenarında piknik yaparken Alkumru Barajı’nın kapaklarının açılması sonucu aniden yükselen sulara kapılan 5 kişinin cesedine ulaşıldı. Kayıp olan 10 yaşındaki Semanur Parlaküşer’i ise arama çalışmaları sürüyor. Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma başlattığı olayla ilgili ihmal iddiaları vahim. Bölgede inceleme yapan Siirt Barosu avukatları, gözlemlerini raporlaştırdı. Rapora göre 5 cana mal olan baraj faciasında işletmeci firma, suyu tedbirsiz ve kontrolsüz olarak bıraktı. Şayet baraj kapakları kırılmamış ise yetkililer suyu bırakmadan önce araçlarla halkı uyarmalıydı. Ancak 30 kilometrelik alana sahip Botan Vadisi’nde tehlike ânında devreye giren sirenler için yeteri kadar hoparlör yok. Baraj havzası içindeki bazı yerlerde güvenlik istasyonlarının yapılması gerekiyordu. Baraj kapakları birden değil önce birincisi, belli bir süre geçtikten sonra da ikincisi açılmalıydı. İkinci kapaktan sonra üçüncüsü devreye girmeli ve bu kontrollü şekilde yürütülmeliydi. Uyarı levhalarının da belli aralıklarla kontrol edilmesi şarttı.


 

Botan Çayı üzerinde Limak Şirketler Grubu tarafından elektrik üretimi için yaptırılan Alkumru Barajı’nın aniden yükselen sularında kaybolan 5 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Aramalar sonucunda ilk olarak Osman Parlaküşer (34) ve kızı Şevval’in (6) cesedi bulundu. Sabah saatlerine kadar nehir yatağında aralıksız sürdürülen aramalarda Osman Parlaküşer’in diğer kızı Betül’ün (8), Ahmet Tente (27) ve Fikret Tente’nin (36) cesetleri çıkarıldı. Parlaküşer’in kızı Semanur (10) ise bulunamadı.


 

Piknik yaparken suya kapılan ve kurtarıldıktan sonra hastanede tedavi edilen Ercan Olgun (38) da yaşadıkları dehşet anını anlattı. Piknik yaptıkları yerdeki suyun sadece 20 santim derinliğinde olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Ayakkabılarımızla basarak geçtik gittik, oturduk. Yemeğimizi, mangalımızı pişirdik. Tam yiyecekken bağırma sesini duyduk yukarıdan. Kaçmaya çalıştık. Öyle bir felaket görmedim. Olay sırasında hiçbir siren sesi duymadık.”


 

FACİA, MECLİS GÜNDEMİNDE


 

Öte yandan HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, faciaya ilişkin Meclis araştırması istedi ve soru önergesi verdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da olayı ‘cinayet’ olarak değerlendirdi. Tanrıkulu, Türkiye’de insan hayatının bu kadar ucuz olmasına artık müsaade edilemeyeceğini ifade etti ve ekledi: “İnsan hayatının hiçe sayıldığı bir zihniyetin tedbirsizliği dün Soma’da, bugün de Siirt’te canlara mal olmuştur. Eğer barajı işleten şirket, kapakların açılmasından önce bölgede piknik yapan yurttaşlara uyarı yapmamışsa, bu açıkça cinayete teşebbüstür.”
 
3 yıl önce de 3 can gitti


 

Siirt’te aynı bölgede 2011 yılının Eylül ayında da benzer bir olay yaşanmıştı. Bayram tatilinde pikniğe giden 3 kişi, Alkumru Barajı kapaklarının uyarı yapılmadan açılması sonucu hayatını kaybetmişti. 3 yıl önceki olayda, 3 çocuğu ile birlikte Kutmiz ve Billoris köyleri arasında pikniğe giden Fehim Özbey (39), serinlemek için çocuklarıyla Botan Çayı’na girmiş, bu sırada Alkumuru Barajı’nın kapakları açılınca sular aniden yükselmişti. Suyun yükseldiğini gören Fehim Özbey, çocuklarını sudan çıkarmak için büyük çaba sarf etmiş ancak tüm uğraşlarına rağmen oğulları Serdar (18) ve İbrahim (11) sulara kapılarak boğulmuştu. 13 yaşındaki evladı Kader’i kurtarmayı başaran baba, baraj sularında can vermişti. O dönem olayı haberleştiren Siirt’in yerel medyası, baraj yetkilileri ile valiliğe ‘önlem alınması’ çağrısında bulunmuştu.


İŞTE ZAMAN GAZETESİNİ BUGÜNKÜ MANŞETİ;

\"\"