Başbakan Davutoğlu, \"KOALİSYON İÇİN 3 KIRMIZI ÇİZGİ\" manşetini atan Sabah gazetesine tepki gösterdi.

Başbakan Davutoğlu, \"KOALİSYON İÇİN 3 KIRMIZI ÇİZGİ\" manşetini atan Sabah gazetesine tepki gösterdi.
Güncelleme:

Başbakan Davutoğlu, \"KOALİSYON İÇİN 3 KIRMIZI ÇİZGİ\" manşetini atan Sabah gazetesine tepki gösterdi.

Başbakan Davutoğlu Sabah Gazetesine Çaktı
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran seçimleri sonrasında ilk kez TRT'de ekrana gelen özel yayında açıklamalarda bulundu.
Başbakan Davutoğlu, "KOALİSYON İÇİN 3 KIRMIZI ÇİZGİ" manşetini atan Sabah gazetesine tepki gösterdi.

"Her türlü müzakereye açığız, hiçbir kırmızı çizgimiz yok" diyen Başbakan Davutoğlu, "Bizim adımıza hiç kimse kırmızı çizgi deklare edemez. Bir köşe yazarı veya şu-bu üzerinden..." dedi.

Davutoğlu'nun bu sözleri Havuz Medyası Sabah Gazetesi'nin iki gün önce çıkan manşetini hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesi dün, "Koalisyon için 3 kırmızı çizgi" manşetiyle çıkmıştı.

Başbakan Davutoğlu o manşete tepki göstererek, "Kırmızı çizgilerden daha çok, ahlaki, siyasi ilkelerimiz var. Her şeyi konuşmaya hazırız. Bizim adımıza hiç kimse kırmızı çizgi deklare edemez. Bir köşe yazarı veya şu-bu üzerinden... Partinin yetkili organları ve benim dışımda çok açık söylüyorum; hiç kimse ‘şu ihtimale açığız' diyemez. Koalisyonu da ancak ve ancak biz yürütürüz. ‘Bu seçim bir sonuç üretmedi, hemen erken seçime gidelim' demek milletin verdiği göreve saygısızlık olur.” ifadelerini kullandı.

screenshot_1-015.jpg

İşte Davutoğlu'nun o açıklamaları...

“HER TÜRLÜ MÜZAKEREYİ DE AÇIK YÜREKLİLİKLE YAPMAYA HAZIRIM”

Diğerleri yol kapatmayı denerse, her ihtimali de düşünürüz. Diğer partiler iş birliği yaparsa bunu konuşuruz. Hiçbir opsiyonu dışlamadan. Ama bu olmuyorsa başka şeylere gerekiyorsa, onlara da açık. Onlar kendi aralarında bir şey yapacaksa ona da açıktır. Önemli olan meşruiyet sınırları içinde kalmak, iki samimiyet. Tiyatro oynamaması lazım kimsenin. Her muhalefet partisi görüşmemi ilkeli yapacağım. Her türlü müzakereyi de açık yüreklilikle yapmaya hazırım.

KIRMIZI ÇİZGİLERİNİZ… OLMAZSA OLMAZLARINIZ?

Ben kırmızı çizgi tabirini hiç kullanmadım. Çünkü siyaset çizgiler değil, istikametle yürür. Opsiyonları daraltmış olursunuz. Her türlü konuyu görüşmeye hazır olmak lazım. Görüşürken ben bu konuya katılmıyorum dersiniz. Bu siyasetin doğasına da uygun değil. Ama şey yapmayacağımız ilkeler var. bir kaos çıkar, yarı vesayetçi yapı çıkar diye ara rejim gibi yol almaya kalkarsa karşılarında dik dururuz.

Bize oy veren seçmenlerime dönüp söylüyorum. Tek bir oyun dahi zayii olmaması için dimdik ayaktayız. Bize rağmen birisi kaosa oynarsa karşılarında dururuz. Uzlaşı gerekiyorsa koalisyon için ona da hazırız. Türkiye’yi riske atacak şekilde, ekonomiyi dalgalandıralım, AK Parti’ye bir darbe daha vuralım, şu veya bu yolla modelizasyon olmaz. Bizim parlamento grubumuz sadakatini ispat etmiştir.

Kırmızı çizgilerden daha çok, ahlaki siyasi ilkelerimiz var. Bu anlamda da, ben AK Parti’nin kurumsal kimliğine önem veririm. Balkon konuşmasından önce topladım arkadaşlarımı, ben şunları şunları söyleyeceğim, farklı bir şey var mı dedim. Doğru söylüyorsunuz dediler. İstişare ederek çıktım. Ertesi gün kurulları işletmeye başladım, şimdi de devam edecek.

“BENİM DIŞIMDA KİMSE ‘ŞU İHTİMALE KAPALIYIZ, AÇIĞIZ’ DİYEMEZ”

Biz şunu yapmayız, bunu yaparız, köşe yazarı üzerinden, partinin yetkili organları ve benim dışımda, çok açık söylüyorum, kimse şu ihtimale kapalıyız, açığız diyemez. Ama ahlaki ilkelerimiz var, siyasi ilkelerimiz var.