''Böyle giderse her şey boş''

''Böyle giderse her şey boş''
Güncelleme:

Şansal Büyüka, Milliyet gazetesinde yaptığı değerlendirmede \"Bu sezon, bu şartlarda son çare Abdurrahim Albayrak... Bu koşulları düzeltmeden Mourinho’yu getirseniz hava gazı, gene olmaz.\" yorumunu yaptı.

Şampiyonlar Ligi ve Süper Lig'de üst üste farklı yenilgiler alan Galatasaray'da teknik direktör Prandelli'nin koltuğu iyice sallanmaya başlarken, takımdaki genel durum da alarm veriyor.

İşte Büyüka'nın değerlendirmeleri:

Derbi sonrasında, Prandelli’nin nerede doğru yaptığını sormuştuk, şimdi de nerede hata yaptı diyelim?

- Kötü gidişi sadece Prandelli’ye bağlamak doğru değil. Fatura her zaman liderlere kesilir de, bu kulübün başka liderleri de var, ya da  vardı. Görevlerini yapmayan, yaptıklarını yanlış yapan başka liderleri... Kaldı ki, gidişat da kötü değil. Bu kadar çalkantıya rağmen liderin bir puan gerisindesin. Nereden başlamalıyım, bilmiyorum. Sen Sabri’yi kadro dışı bırakıyorsun, sağ beke Sabri dahil, Eboue, Tarık, Veysel, Salih Dursun alıyorsun. Maliyet 20-22 milyon euro... Gene Sabri’ye dönüyorsun. Tarık’ı geçen yıl kiralama döneminde alsan, sözleşmesi biteceği için 400-500 bin euroya alacaksın. 2.5 milyon euro verip Salih Dursun’u alıyorsun, üç ay içinde “yandım Allah” diye yolluyorsun. Devre arasında almadığın Tarık için bu defa 10 katı fazla parayı, yani 4.5 milyon euroyu ödüyorsun. Eboue’nin parasını vermeye devam ediyorsun, yararlanamıyorsun. Kiraya gönderemediğin, kurtulamadığın onlarca futbolcuya bir sezon için milyonlarca euro maaş ödüyorsun. İşte kulüpler böyle batıyor. Prandelli diyorsun, Florya’daki her adımında karşısında birileri “para” diye dikiliyor, yönetici yok, ilgi yok, takımdaşlık yok. Kim yalanlarsa yalanlasın, takım içinde ikiye-üçe bölünmüşlük var. Sevgi, saygı, inanç, dayanışma duygusu hepsi iflas etmiş. Adam sana transfer listesi veriyor, o listeden tek oyuncu bile alamıyorsun. Bu kulüp Galatasaray olamaz, sahadaki bu takım Galatasaray olamaz. Prandelli, Avrupa’nın değil, dört yıldızın daha önemli olduğuna kendi başına mı karar verdi? Hayır... Ona telkin edildi. Bu anlayış, Galatasaray’ı ileriye taşımaz. Prandelli sadece yanlışlar kervanının, yanlışlar zincirinin bir halkasıdır, tek suçlusu değil.

Galatasaray’ı bu günlerden kurtaracak hoca, sizce kim?

- Bu şartlarda Galatasaray’ı hiçbir teknik adam kurtaramaz. Sen paraları zamanında ödemeden, sevgiyi, saygıyı, dayanışmayı getirmeden, Florya’da mevsimi bahara döndürmeden hiçbir hoca başarılı olamaz. Kaldı ki futbolcuların da artık güçlerini ortaya koymaları gerekiyor.  Hiç unutmayalım,  profesyonellik sadece transfer döneminde imza atmak değildir. Helal hoş olsun, dünyaları alsınlar, daha fazlasını alsınlar,  ama karşılığını versinler. Ne diyor yabancı hocalar; Avrupa’da 300 bin euro alan 13 km. koşuyor, Türkiye’de 3 milyon alan 10 km. zor buluyor. Dortmund maç boyunca senden bir futbolcu daha fazla koşmuş. Yani Dortmund 12 oyuncu ile sen 11 oyuncu ile oynamışsın. Nasıl yeneceksin? Yenemiyorsun zaten...

Söylediğiniz oldu ve Abdurrahim Albayrak yuvaya döndü. Ali Dürüst ile birlikte Albayrak’ın gelmesi neyi değiştirir?

- Ben söylüyorum, bazı çevrelerin tepkisini çekiyorum. Şu şartları Abdurrahim Albayrak düzeltemezse başkası düzeltemez. Sıcak adam, sevimli adam, samimi adam... Yılanı deliğinden çıkarır. Özüne, sözüne güvenilir adam... Eğer Florya’ya sevgi, saygı gelecekse, futbolcular sorumluluğunu hatırlayacaksa bunu Prandelli, ya da yerine gelecek hoca değil, Abdurrahim Albayrak başarır. Göreceksiniz, futbolculara hemen bir ödeme yapar. Söz verdiği günü aksatmaz. Bugün git, yarın gel yapmaz. Grupların arasındaki buzları eritmeye çalışır. Florya’da yatar, Florya’da kalkar. Uzun süredir unutulan sevgiyi, saygıyı yeşertemeye çalışır. Zaten Galatasaray’ın hocadan önce Florya’yı düzeltmesi gerekiyor.  Florya’da hava kötüyken Galatasaray’ın şampiyon olduğunu, Florya’da mevsim baharken, Galatasaray’ın kupa kaybettiğini görmedim. En azından hatırlamıyorum. Bu sezon, bu şartlarda son çare Abdurrahim Albayrak... Bu koşulları düzeltmeden Morinho’yu getirseniz hava gazı, gene olmaz. Çare Albayrak derken, önce futbolcuların sorumluluklarını  hatırlamaları gerektiğini bir kez daha yineleyelim.

Duygun Yarsuvat’ın, Galatasaray’ın kaderini değiştirecek hamle olduğunu düşünüyor musunuz?

- Duygun Yarsuvat,  Glatasaray sevgisini ve sorumluluğunu taşıyan önemli bir isim. Baştan açıkladı, başkan seçildikten sonra tekrarladı. Mayısa kadar görevde... İyi başkan adayları çıksın, güçlü listeler yapılsın, kulüp sahipsiz kalmasın diye... Bana göre de bu kısa süreyi ilan ettiği için kazandı.