Buharlaşan RTÜK Dosyaları Ortaya Çıktı

Buharlaşan RTÜK Dosyaları Ortaya Çıktı
Güncelleme:

30 Mart yerel seçimleriyle ilgili kaybolan 'YSK’nın ihlal kararları' bir anda yeniden bulundu!

Cumhuriyet Gazetesinin haberne göre, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nda (RTÜK) Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde televizyonların üç cumhurbaşkanı adayına ayırdığı sürelere ilişkin izleme raporları Üst Kurul üyelerine ulaşmayınca, “paralel izleme” süreci başladı. Üst Kurul’un muhalefet kontenjanından seçilen üyeleri, televizyonları izleyerek adaylara ayrılan süreyi belirleme ve eşitliğe aykırı yayın yapma görevini, bizzat kendileri üstlendi. Bu arada RTÜK’te YSK’nin gönderdiği, ancak kaybolduğu ortaya çıkan 30 Mart yerel seçimlerine ilişkin YSK’nin ihlal kararları ortaya çıktı. Üst Kurul’da yaşanan tartışmalar ve Cumhuriyet’in haberlerinin ardından, dosyalar sürpriz bir şekilde RTÜK’ün kayıtlarına girdi.

Üst Kurul’da CHP kontenjanından seçilen Süleyman Demirkan ile HDP kontenjanından seçilen Ahmet Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde televizyon kanallarının adaylar Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş’a ayırdığı sürelere ilişkin uzmanların hazırladığı raporların gelmediğini, derhal ulaştırılması gerektiğini dile getirdiler. Ancak 100’ün üzerinde uzmanın bulunduğu RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi’nden herhangi bir izleme raporu üyelere ulaşmayınca, özellikle muhalefet kontenjanından seçilen üyeler kendi olanaklarıyla “izleme süreci” başlattı. Üst Kurul toplantısında Demirkan ve Yıldırım, yaptıkları tespitleri tek tek gündeme getirerek RTÜK’ün ihlal raporları hazırlamayarak anayasal görevini yapmadığını ifade etti. AKP kontenjanından seçilen üyelerin itirazları nedeniyle kısa süreli gerginlik yaşandı.

TRT Türk’e de ceza

Bu arada Üst Kurul’un son toplantısında daha önce TRT Haber’e verilen uyarma veya program durdurma kararına benzer bir karar, TRT Türk için de gündeme geldi. TRT Türk’ün Erdoğan’a diğer adaylardan daha fazla süre ayırdığını belirleyen Üst Kurul, ilgili karar dosyasını YSK’ye gönderdi. Üst Kurul ayrıca iktidara yakınlığıyla bilinen 10’a yakın televizyon hakkında da cumhurbaşkanı adaylarına yönelik adil yayın yapmadıkları gerekçesiyle yaptırım kararları alarak YSK’ye iletti.

Bu arada RTÜK’te kaybolan 30 Mart yerel seçimlerine ilişkin YSK’nin ihlal kararları, nihayet ortaya çıktı. Dosyalar, kurulda yaşanan tartışmalar ve Cumhuriyet’in haberlerinin ardından sürpriz bir şekilde geçen salı günü RTÜK kayıtlarına girdi. Ortaya çıkan 60 dosyanın, YSK’nin televiyonlar hakkında, “son gün seçim yasaklarını ihlal, Türk bayraklı reklamlar ve Saadet Partisi’nin” şikâyetlerini içeren kararlar olduğu öğrenildi.