Can Dündar'a 5 yıl 10 ay hapis cezası

Can Dündar'a 5 yıl 10 ay hapis cezası
Güncelleme:

Can Dündar'a "devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak"tan 5 yıl 10 ay, Erdem Gül'e 5 yıl hapis cezası verildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Dündar'a "devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklama" suçundan 5 yıl 10 ay, Erdem Gül'e ise aynı suçtan 5 yıl hapis cezası verdi.

Mahkeme, Can Dündar ve Erdem Gül'ün, "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan beraatine karar verdi.

Mahkeme, Dündar ve Erdem Gül'ün "silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan dosyanın ayrılmasına hükmetti

MAHKEME KARARINDAN

-Terör örgütü üyeliği ve bilerek ve isteyerek yardım etmeden dolayı davanın ayrılmasına, hükümeti devirme suçundan yayın tarihleri ve amaç araç ilişkisi yokluğundan dolayı beraat.

-Can Dündar için '329/1 uyarınca devletin gizli bilgilerini açıklamaktan 7 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına' indirim yapılarak 5 yıl 10 hapis cezası verilmesine karar verildi.

-Erdem Gül 'devletin gizli belgelerini açıklamak' suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

-Erdem Gül için seçme ve seçilme haklarını kullanmaktan yoksul bırakılmasına karar verildi.

-Yurtdışı çıkış yasaklarının ayrı ayrı kaldırılmasına karar verildi. Mahkeme heyeti, kararı oybirliğiyle aldı.

ŞU ANDA TUTUKLAMA OLMAYACAK

-Dündar ve Gül'ün tutuksuzluğu devam edecek.

'İKİ SAAT İÇİNDE İKİ SUİKASTA UĞRADIK'

Can Dündar ve Erdem Gül karar sonrasında adliye önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Dündar açıklamasında şunları kaydetti;
'İki saat içinde iki suikast yaşadık. İkinci sukiast kapalı oturumda gerçekleşti. Bir habercilik suçundan ben 5 yıl 10 ay, Erdem 5 yıl ceza aldı. Bu ceza bizi sindirmeye dönük değil; o kurşunlar gazetemizi yazmaya korkar haline getirmek için değil; tüm basını susturmak için verilmiştir. Mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nin kararını elinin tersiyle itmiştir. Biz baştan beri eylemin suç olduğunu, haberin suç olmadığını savunduk.Karşımızda Cumhurbaşkanını bulduk. Bundan vazife çıkaran birileri saldırıda bulundu. Korkarım asıl hedef gazetecilerin haber yaparken korkak olmalarını sağlamaktır. Bu kurşunlar bizi asla yıldırmayacak. Diğer meslektaşlarımızı da yıldırmasın.' Can Dündar'dan sonra açıklamalarda bulunan Erdem Gül ise şunları kaydetti;

"Bu Türkiye'nin ilk kez yaşadığı bir saldırı değil. Biz haspiteyken Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi öldürüldü. Türkiye'de önce bir linç yapılıyor sonra doğal mahkeme süreci geliyor. Bugün burada yaşanan da Elçi'nin başına gelenlere benziyor. Bugün bizim ceza aldığımız haberler zaten işte Türkiye bu hale gelmesin diye yaptığımız haberler. Biz o haberi Ankara'da Gar'da insanlar, çocuklar ölmesin diye yaptık."
 

HÜRRİYET