Cemaatin hedefindeki gazeteciler kimler?

Cemaatin hedefindeki gazeteciler kimler?
Güncelleme:

Darbeye teşebbüsten tutuklanan İstanbul eski Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı'nın, paralel yapının faaliyetleriyle ilgili yayın yapan gazetecileri hedef aldığı 'yıpratılacak gazeteciler' listesi oluşturduğu ortaya çıktı.

Seçilmiş hükümeti görevden uzaklaştırmak için 17-25 Aralık darbe girişimini sahneye koyan cemaatin, tutuklanan İstanbul eski Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı'ya 'yıpratılacak gazeteciler' listesi hazırlattığı ve bu gazetecileri, 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, Anayasa'yı ihlal, suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme, görevi kötüye kullanma, iftira, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek, resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan, resmi belgede sahtecilik' gibi düzmece iddialarla yargılatmak için şikayet dilekçesi yazdırdığı ortaya çıktı.

KENDİSİ DARBEDEN TUTUKLU

Milli iradeye ve seçilmiş hükümete karşı darbe girişimi, casusluk ve yasadışı dinleme suçlamasıyla tutuklanan Saygılı'nın, soruşturma savcısına sunduğu dilekçede yer alan 'yıpratılacak gazeteciler' listesinin, Saygılı'nın tutuklanmadan önce, fezlekeye dönüştürmek üzere hazırladığı listede yer alan isimler olduğu iddia edildi. Saygılı, 75 sayfadan oluşan ve soruşturma Savcısı İsmail Uçar'a verdiği dilekçede, isim belirterek hedef gösterdiği gazetecileri 'darbe yapmakla' suçladı.

YIPRATILACAK GAZETECİLER

Paralel yapı tarafından hazırlanan ve eski Polis Şefi Yakup Saygılı tarafından fezlekeye dönüştürüleceği ortaya çıkan 'yıpratılacak gazeteciler' listesinde şu isimler bulunuyor: Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül, Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak, Star Medya Grup Başkanı Mustafa Karaalioğlu, Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ocaktan, Takvim Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ergün Diler, Güneş Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Kelkitlioğlu, Yeni Akit Genel Yayın Koordinatörü Hasan Karakaya, Yeni Şafak Gazetesi Ankara Temsilcisi Abdülkadir Selvi, yazarlar Nihal Bengisu Karaca, Hilal Kaplan, Elif Çakır, Halime Kökçe ve Ferit Zengin. Bu isimler, Saygılı'nın dilekçesiyle paralel yapının yayın organları tarafından yıpratılacak gazeteciler olarak hedef gösterildi.

DARBE PİŞKİNLİĞİ

Saygılı'nın savcılığa sunduğu dilekçede, gazeteci ve yazarların da bulunduğu kişilere 'darbe suçlaması' yöneltmesi dikkat çekti. Dilekçesini verdiği savcı Uçar hakkında da suç duyurusunda bulunan Saygılı, İçişleri Bakanı Efkan Ala, eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok ve İstanbul Başsavcısı Hadi Salihoğlu'nun da aralarında bulunduğu isimlere 'darbe' suçlaması yöneltti.

TUTUKLANMASA FEZLEKEYE DÖNÜŞTÜRECEKTİ

Eski polis şefi Saygılı'nın görevine devam etmesi durumunda, savcıya verdiği dilekçede isimlerini açıkça yazarak, 'suç işlemek için örgüt kurduğunu' ileri sürdüğü gazeteciler hakkında fezleke hazırladığı, ancak bunun gereğini yerine getiremeden tutuklandığı iddia edildi.

DÖNEMİN BAŞBAKANI FEZLEKESİ ONUN ESERİ

Yakup Saygılı ve ekibince Cumhurbaşkanı Erdoğan henüz Başbakan'ken 'Dönemin Başbakanı' şeklinde gösterilen polis fezlekesi hazırlanmıştı. Basına sızdırılan ve 'İmzasız sayfa' olduğu ileri sürülen bu belge İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından bulunmuştu.