Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gazetecilere açtığı davalardan kötü haber!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gazetecilere açtığı davalardan kötü haber!
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gazetecilere açtığı davalardan kötü haber!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gazetecilere açtığı davalardan kötü haber!

Urla Villaları haberinden “Erdoğan’a hakaret”ten soruşturma geçiren “Cumhuriyet” muhabiri Döker’e dava açılmayacak.
Genel Seçimlerde “başkanlık” hayali suna düşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir kötü haber de, kendisine de armağan edildiği öne sürülen Urla’daki villalara ilişkin haberden Cumhuriyet gazetesi muhabiri Emre Döker’e takipsizlik kararı verilmesi oldu.

Bianet'te yer alan habere göre; İstanbul Cumhuriyet Savcısı Umut Tepe, villalara yönelik imar düzenlemesini içeren 13 Şubat 2015 tarihli “Koyu feda ettiler”, “Villaları kurtarma planı” başlıklı haber nedeniyle yargılanması istenen gazeteci Döker hakkında dava açılmasına gerek görmedi.

Cumhurbaşkanı’nın eleştirilere diğer insanlardan daha fazla katlanması gerektiğini, söz konusu haberde hakaret kastı bulunmadığını vurgulayan Savcı Tepe, “Haberde Cumhurbaşkanı’na hakaret suçunu oluşturacak bir söz ve beyan yoktur. Basın kamunun gözü kulağıdır” değerlendirmesi yaptı.

Onur Erem’e soruşturma

BirGün muhabiri Onur Erem hakkıında Google’ın otomatik tamamlama (autocomplete) özelliği ile ilgili yaptığı haberi nedeniyle Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.

Erem, 8 Mayıs 2015 tarihli Google da biliyor: Hırsız, katil AKP ve Erdoğan başlıklı haberinde Google arama motorunda “hırsız ve katil” araması yapıldığında, arama motorunun otomatik olarak “Erdoğan” ve “AKP” sonuçlarını önerdiğini yazmıştı.

Coşkun davasında Eon&Fransa kararı emsal

Son olarak da, “Saray Var Vezir Eder, Saray Var Rezil Eder” başlıklı yazısı nedeniyle Sözcü gazetesi köşe yazarı Bekir Coşkun hakkında açılan dava görülmüştü.

7 Kasım 2014 tarihli köşe yazısı nedeniyle “Cumhurbaşkanı’na hakaret” ten yargılanan Coşkun, avukatları aracılığıyla, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 14 Mart 2013 tarihli Hervé Eon&Fransa kararını mahkemeye emsal gösterdi.

14 Mart 2013’te AİHM, eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin göçmen mahallesindeki gençleri azarlarken sarf ettiği “Defol git, zavallı aptal” sözlerini Sarkozy’ya karşı kullanan Hervé Eon’un Laval Mahkemesi’nce cezalandırılmasını ifade özgürlüğünün ihlali olarak değerlendirmiş ve Fransa’yı mahkum etmişti.

AYM Bekir Coşkun’a hak verdi

Anayasa Mahkemesi de, Cumhuriyet’teyken kaleme aldığı “Boyalı Merdiven” başlıklı yazısı nedeniyle Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekillerinin şikayetiyle hakaretten yargılanıp mahkum olan Bekir Coşkun’un ifade özgürlüğü hakkının çiğnendiğine hükmetmişti. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, yazar Coşkun’u ertelemeli bir yıl iki ay 17 gün hapis cezası vermişti.

Eleştirinin incitici olabileceğini de vurgulayan AİHM kararlarına da atıf yapan AYM, kararında, “Mahkumiyet kararı, basın ve ifade hürriyetine yapılan bir müdahale olarak kabul edilmek durumundadır” denildi.

BİA: Üç ayda 3 gazeteci, 2 çizer mahkum

bianet’in 30 Nisan’da yayınladığı Medya Gözlem Raporu’na göre Ocak-Mart 2015 döneminde 3 gazeteci ve 2 karikatürist eski Başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettikleri iddiasıyla toplam ertelemeli 16 ay 20 gün hapis ve 21 bin TL para cezasına mahkum edildi.