Cumhuriyet’te tartışmalar bitmiyor

Cumhuriyet’te tartışmalar bitmiyor
Güncelleme:

Satmış’ın kovulma gerekçesine dair yaptığı açıklamalara, Cumhuriyet’ten açıklama geldi.

Medyatava’nın iddiasına göre ise; Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın yerine gazetenin köşe yazarı Aydın Engin’in getirileceği konuşuluyor. Yayın Yönetmenliği için adı geçen bir başka isim ise gazetenin Haber Koordinatörü Murat Sabuncu.

Cumhuriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Satmış, gazeteden kovulma gerekçesine dair Medyatava’ya konuşmuş ve şöyle demişti:

“Karar bugün tebliğ edildi. Nedeninin ise bir birikim olduğunu ve geçen yıl Türk Hava Yolları’yla ilgili yazdığım bir köşe yazısı olduğunu söylediler. O yazıda THY’yi övdüğüm gerekçesiyle rahatsızlık duymuşlar. Ancak o köşe yazısı bir övgü yazısı değil. Açıkçası abuk sabuk gerekçelerle işime son verdiler. Tabii gazete içinde bir yönetim krizi olduğunu da ayrıca belirteyim. Bunun devamı da gelebilir. Yönetim, “Can Dündar kalsın ama ekibini tasfiye edelim” gibi bir mantık içinde ve bu tasfiyenin ilk halkası da ben oldum…”

CUMHURİYET’TEN AÇIKLAMA

Bu açıklamaya Cumhuriyet’ten yanıt gecikmedi. Medyatava’nın ulaştığı açıklama şöyle:

“Değerli arkadaşlar,


 

Yayın danışmanımız Doğan Satmış'ın iş sözleşmesi 30 Haziran 2016 tarihi itibariyle feshedilmiştir. Fesih bildirimi kendisine 29 Haziran 2016 günü İcra Kurulu Başkanı tarafından yüzyüze yapılmıştır. İş sözleşmesinin neden feshedildiği de bu bildirim sırasında yine şifahen kendisine söylenmiştir. Gazetemize bugüne verdiği hizmetler için teşekkür edilmiş, karşılıklı el sıkışılmış, uygar bir şekilde iş ilişkisi sonlandırılmıştır.

Doğan Satmış arkadaşımız sosyal medya üzerinden gazeteden ayrıldığını duyurduktan bir süre sonra (önceki gün akşam saatlerinde), medyatava internet sitesine verdiği beyanda, fesih nedeni olarak kendisine, 'geçen yıl yazdığı bir yazıda THY ile ilgili olarak övgüde bulunmasının ve bir birikimin' gerekçe gösterildiğini söylemiştir.

Ayrıca, 'abuk sabuk gerekçelerle işine son verildiğini, gazete içinde bir yönetim krizi olduğunu, yönetimin, Can Dündar kalsın ama ekibini tasfiye edelim mantığı içinde olduğunu' da sözlerine eklemiş.

Doğan Satmış'ın bu sözlerini, iş sözleşmesi feshinin kendisi açısından beklenmedik bir durum olması ve bunun psikolojik etkisi altındayken, bir anlık öfkeyle söylenmiş talihsiz beyanlar olarak değerlendirmek istiyoruz. Zira, kendisine apaçık ifade edildiği gibi feshi doğuran gerçek sebep, Cumhuriyet gazetesi yayın ilkelerinin ve İcra Kurulu'nun bu yönde aldığı somut kararın ağır bir biçimde ihlal edilmesidir.

Yoksa, kendisinin THY yönetim kurulu eski başkanı Hamdi Topçu'yu da, YÖK başkanı Yekta Saraç'ı da başarılı bulup övmesi de, yazılarında değindiği diğer ifade ve görüşler de tamamen kendisini bağlayan fikirlerdir. Yazının yayınlandığı dönemde, bu yazının -gazeteyi bağlayacak şekilde anlaşılmaya müsait olarak- isimsiz olarak yayınlanmasının eleştiri konusu yapılması dışında kendisine herhangi bir söz veya sitemde bulunulmamıştır. Bizi rahatsız eden konu, ticari firmaların tüm masrafları karşılayarak, sponsorlu yurt dışı gezi ve turlarına bir gazete yöneticisinin katılıp, ardından -bir tür kefaret ödermişcesine- gizli reklam niteliğinde ya da geziyi organize eden firmanın istediği doğrultuda ve görünüşte haber formatında yayım yapılmasıdır. Doğan Satmış'ın iş sözleşmesinin feshinin ardındaki esas neden bu durumdur. Kendisine bu durum açık ve net şekilde ifade edilmiştir.

Kendisi, önemli bir meslek kurumu olan Basın Konseyi'nin yönetim kurulu üyesi olarak daha çok özen ve duyarlılık göstermesi gereken meslek ve habercilik etiğine dair bu konuda önemli bir ihlal yapmıştır.

Gazete içinde bir yönetim krizi olduğu ve yönetimin Can Dündar'ın ekibini tasfiye etmek istediği şeklindeki iddia tamamıyla gerçek dışıdır. Gazetemizde bir yıl boyunca önemli bir görev üstlenmiş kişiye yakışmayan bir iftiradır. Bu gazetede Can Dündar'ın ekibi ve o ekipte olmayanlar gibi bir ayrışma yoktur ve olamaz. Eğer kendisi böyle bir yaklaşım ve zihniyetle görevini sürdürmüşse, görevinin sona ermiş olması bu bakımdan da yararlı olmuştur. Bu gazetedeki herkes, şunun ya da bunun değil Cumhuriyet gazetesi ailesinin/ekibinin birer üyesidir.

Çalışma arkadaşlarımızın durumdan bilgilendirilmeleri ve yanlış bilgilerin yayılmasının önlenmesi bakımından bu açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu olay vesilesiyle tüm çalışma arkadaşlarımıza bir kez daha yayın ilkelerinin hepimiz için uyulması zorunlu kurallar olduğunu anımsatmak isteriz.

Saygılarımızla

"İcra Kurulu”

CAN DÜNDAR GİDİYOR MU

Cumhuriyet gazetesinin bu bildiriminin ardından Satmış’ın ise açıklamalarının arkasında olduğu, yurt dışı seyahatine kendisiyle birlikte beş kişinin daha katıldığı ve bu isimlerden üçünün gazete künyesinde adı geçen yöneticiler olduğunu belirttiği öğrenildi. Gazeteyle ilgili bir diğer önemli gelişme ise yönetimin değişeceği yönündeki iddialar…

Medyatava’dan Canan Kaya’nın kulislerden edindiği bilgiye göre, Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın yerine gazetenin köşe yazarı Aydın Engin’in getirileceği konuşuluyor. Yayın yönetmenliği için adı geçen bir başka isim ise gazetenin Haber Koordinatörü Murat Sabuncu... Ayrıca Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı olarak görev yapan Tahir Özyurtseven’in de istifa edeceği söylentiler arasında.

Bu bilgiler şimdilik iddia olmakla beraber, gazete yönetiminin bu söylentilere nasıl bir cevap vereceği ise merak konusu...