Aydınlık 'İsrail'e Satılan Petrolün' Belgesini Yayınladı

Aydınlık 'İsrail'e Satılan Petrolün' Belgesini Yayınladı
Güncelleme:

Aydınlık gazetesi, Gazze’yi kana bulayan İsrail jetlerinin yakıtı Mart ve Nisan aylarında Türkiye’den ihraç edildiğine ilişkin belgeler yayınladı.

SATIŞIN BELGESİ

Enerji Bakanı Taner Yıldız yalanlamaya çalıştı ama Gazze’yi kana bulayan İsrail jetlerinin yakıtı Mart ve Nisan aylarında Türkiye’den ihraç edilmiş. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre bu rakam 124 ton...

Aydınlık’ın ortaya çıkardığı ancak hükümet kanadının da sürekli yalanlamaya çalıştığı “Gazze’yi vuran İsrail uçaklarının yakıtı Tayyip’ten” haberi belgelendi. Gazze’yi kana bulayan İsrail jetlerinin yakıtı Mart ve Nisan aylarında Türkiye’den ihraç edilmiş. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre bu rakam 124 ton.

GERÇEĞİ GİZLEYEMEDİ

Aydınlık Gazetesi’nin 10 Temmuz tarihli “Gazze’yi vuran İsrail uçaklarının yakıtı Tayyip’ten” haberi üzerine açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve AKP hükümeti “Biz Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak herhangi bir petrol ve herhangi bir jet yakıtı satışını İsrail’e gerçekleştirmiş değiliz. Transit satışlar var, Türkiye’den başka firmaların, ülkelerin yaptığı. BTC’den yüklenen petrolün gittiği onlarca ülke var. Bunu BP satmış olabilir, herhangi bir firma satmış olabilir” diyerek yalanlamaya çalışmış ancak başaramamıştı. İsrail’in Gazze’yi vuran uçaklarının yakıtının Türkiye’den gittiği Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belgelendi. TÜİK’in 2014 yılındaki verilerine göre İsrail’e Mart ayında Türkiye’den toplam 124,562 kilogram jet yakıt ihraç edildi.

25 İSRAİL UÇAĞINI HAVALANDIRDI

İsrail hava kuvvetleri bünyesinde F4, F15 tipi uçaklar da bulunuyor. Ancak, İsrail hava kuvvetlerinde en fazla F16 türü uçaklar bulunuyor. Buna göre İsrail’e satılan 124. 562 kilogram jet yakıt yaklaşık olarak 25 tane F16 türü İsrail uçağının havalanmasını sağladı. Satışı gösteren TÜİK belgeleri bu yılın Mart ve Nisan aylarına ait satış rakamlarını içeriyor. Aydınlık’ın 10 Temmuz 2014 tarihinde Derya Derviş imzalı haberinde ise Haziran ayında gerçekleşmiş olan satış ortaya çıkmıştı. İlgili haberde, “İsrail’in savaş uçaklarında kullandığı yakıtın AKP hükümetinin izniyle Türkiye’den gönderildiği ortaya çıktı” ifadesi yer almıştı. Haberde yakıtın İskenderun Dörtyol ve Mersin limanlarından Yunan firmasına ait Malta bayraklı “MARINER A” adlı tankerle gönderilmişti. Tanker, 3 Haziran 2014 tarihinden 10 Temmuz tarihine kadar Dörtyol-Hayfa-Mersin arasında 7 sefer yapmıştı.

İSRAİL’E PETROL DE YANDAŞTAN

Star gazetesinin yüzde 50 hissesine sahip Azeri petrol şirketi SOCAR, İsrail’e petrol sattığı iddia edildi.

AKP’ye yakınlığıyla bilinen Star gazetesinin sahibi Fettah Tamince geçen yıl şirketin yüzde 50 hissesini Petkim’in de sahibi Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR’a satmıştı. Taraf gazetesinin haberine göre, SOCAR’ın bağlı şirketi Caspian Drilling Company (CDC), Akdeniz’de İsrail’in petrolünü arıyor. Ayrıca, SOCAR, Azerbaycan petrolünü İsrail’e, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı üzerinden satıyor.

Enerji ve Enerji Güvenliği Araştırmaları Merkezi Uzmanı Tuğçe Varol Sevim’in konu hakkında yazdığı makaleye göre, Azerbaycan’ın, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı aracılığıyla gönderdiği petrol, İsrail’in petrol ihtiyacının halen yaklaşık yüzde 30’unu karşılıyor.