“Erdoğan Almanya’ya kaçtı” haberini yapanlar hedefte

“Erdoğan Almanya’ya kaçtı” haberini yapanlar hedefte
Güncelleme:

Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'ya kaçtığı haberini yapan ABD merkezli NBC News'ten resmen özür dilemesini istedi.

Türkiye, 15 Temmuz'da darbe girişiminin yaşandığı gece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'ya kaçtığı haberini yapan ABD merkezli NBC News'ten resmen özür dilemesini istedi.

Sputnik’in haberine göre; Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nce televizyon kanalına gönderilen mektupta, NBC'nin kanlı darbe gecesinde yaşananlara dair 'kabul edilemeyecek bir gazetecilik' yaptığı kaydedildi.

Mektupta, şu ifadelere yer verildi:

"NBC News'in Türkiye'deki darbe girişimi esnasında sergilediği bu asla kabul edilemeyecek gazeteciliği düzeltmesini istiyoruz. Sayın (Kyle) Griffin'in 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'dan sığınma talep ettiğine ilişkin haberi tamamen yanlıştı, kabul edilemez ve destekleyecek güvenilir delili yoktu."

ABD askeri kaynaklarına dayandırılan yalan haberin diğer medya organlarınca kullanılarak yayıldığına dikkatin çekildiği mektupta, "Türkiye için çok hassas olan bir zamanda böylesi yalan haber, son derece sorumsuzca idi ve dahası zaten fazla olan bilgi kirliliğini artırdı" değerlendirmesinde bulunuldu.

'PROFESYONELLİKTEN UZAK'

Mektupta, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın selametine ilişkin bu derece önemli ve hassas bir bilginin 'profesyonellikten uzak bir şekilde, doğruluğu ve kaynağın güvenirliliği teyit edilmeden' yayınlanmasının şok edici olduğu vurgulandı.

NBC'nin iddiayı daha sonra geri çekse de yanlışını düzeltmediğine ya da özür dilemediğine işaret edilen metinde, "NBC News ve Sayın Griffin'in bu kabul edilemez tavrından dolayı resmi olarak özür dilemesini istiyoruz" ifadesi kullanıldı.

NBC News, darbe girişimi sırasında, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya'dan sığınma talep ettiği ve uçağının Almanya'ya doğru hareket ettiği" yönündeki haberleri, ABD askeri kaynaklardan aldığını iddia etmişti. NBC News'den Kyle Griffin bunu Twitter üzerinden paylaşmıştı.

Yalan haberlerle mücadele eden Newsbud isimli kuruluş da NBC'den 25 Temmuz'a kadar haber için özür dilemesi ve askeri yetkiliyi açıklamasını istemişti. Newsbud, ABD'deki Türk Türk toplumunun da desteğiyle perşembe günü NBC önünde gösteri düzenlemeyi planlıyor.