Etyen Mahçupyan’a sert tepki: Yalandan hicap duymuyor

Etyen Mahçupyan’a sert tepki: Yalandan hicap duymuyor
Güncelleme:

Başbakanlık Başdanışmanı Akşam Gazetesi yazarı Etyen Mahçupyan, dünkü köşesinde Hizmet Hareketi’ne ve Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’na (GYV) iftira niteliğinde bir yazı kaleme aldı.

Etyen Mahçupyan’a sert tepki: Yalandan hicap duymuyor

Başbakanlık Başdanışmanı Akşam Gazetesi yazarı Etyen Mahçupyan, dünkü köşesinde Hizmet Hareketi’ne ve Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’na (GYV) iftira niteliğinde bir yazı kaleme aldı.

Mahçupyan yazısında 8 Ocak 2014’te Mabeyin Restorant’ta Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın 3 ayda bir düzenlediği değerlendirme toplantısından söz ediyor. Aynı toplantıda Zaman Gazetesi yazarları Ali Bulaç, Mümtaz’er Türköne ve Şahin Alpay ile Ergun Özbudun, Fatih Üniversitesi Rektörü Şerif Ali Tekalan ve gazetenin eski yöneticisi Alaattin Kaya’nın olduğunu da anlatıyor. 17 Aralık sonrasında yaşananların konuşulduğu toplantıda Hizmet mensuplarından birinin bir gazeteciye, “Bizde değişen bir şey yok. Bir ay içinde netice alırız.” dediğini ileri sürüyor. “Konuşma sessiz bir ana rastladığı için herkesin duymuş olması beklenir. Cevaptan sonra bir sessizlik olması da bu cevabın ne anlama geldiğinin hazirun tarafından gayet iyi anlaşıldığının göstergesi olmalı.” diyor. Mahçupyan’ın kimin söylediğini açıklayamadığı bu sözlere toplantıya katılanlardan yalanlama geldi. İşte o toplantıda yer alan yazar ve akademisyenlerin değerlendirmeleri:

Prof. Dr. Ergun Özbudun:Bu çok önem vereceğim bir konu değil. Böyle bir konuşma da benim hatırladığım kadarıyla geçmedi. Bu tarz bir konuşmaya orada şahit olmadım. Bu konu ile ilgili söylenecek başka bir şey de yok.

Ali Bulaç: Sabahtan beri hafızamı yokluyorum. Ama kesinlikle böyle bir cümlenin kullanıldığını veya böyle bir konuşmanın geçtiğini hatırlamıyorum. Yalnız “Türkiye nereye gidiyor? Ne yapmak gerekir? Bu olayları nasıl anlamak gerekir?” konuları üzerinde herkes fikrini söyledi. Ama Etyen Bey’in iddia ettiği gibi ne böyle bir konuşma geçti ne de böyle bir cümle kullanıldı. Etyen Bey’in bahsettiği tarzda bir konuşmanın ve öyle bir cümlenin geçtiğine kesinlikle şahit olmadım.

Mümtazer Türköne: Böyle bir konuşma vaki olmadı. Tam tersine, GYV’deki söz sahibi kişilerin meseleyi anlamakta ve cemaatle irtibatlandırılmasını yorumlamakta zorluk çektiklerini gözledim. Mustafa Yeşil ile 17 Aralık’tan bir hafta sonra aramızda şöyle bir konuşma geçti. Dedim ki “Tayyip Bey’in bu işleri fatura edecek bir düşmana ihtiyacı var. Ve Cemaat’i de muhtemelen hedef alacak.” Mustafa Yeşil de cevaben “Peki bunu nasıl yapacak? Bizim nasıl bir alakamız olabilir. Yani cemaat böyle işleri nasıl yapabilir?” mealinde bir cevap vermişti, şaşkınlığını ifade etmişti. Özellikle cemaatte, 17-25 Aralık soruşturmalarının irtibatlandırılması konusunda şaşkınlık ve hayret dışında hiçbir şey gözlemlemedim, duymadım. Etyen Mahçupyan’ın söylediği tarzda bir konuşma veya benzeri hiçbir yerde olmadı. Zaten kendisi de hikayeyi çok zayıf bir kurgu ile anlatıyor. Özellikle inandırıcılığı olmayan paralel hikâyelerine, hükümete yandaş olanların daha doğrusu Tayyip Bey’e yandaş olanların güçleri nispetinde devam hikâyelerle destek vermeye çalıştıklarını düşünüyorum.

Şahin Alpay: Giderek keyfileşen, otoriterleşen ve kibirlenen, hakkında ağır yolsuzluk iddiaları bulunan, bunları örtbas etmek için hukuk devletini tahrip eden bir hükümeti savunmak için bin bir dereden su getiren kimseler olduğunu biliyoruz. Şimdi bunlardan uzun yıllar Zaman’da köşe yazmış olan birinin Hizmet Hareketi’ni suçlamak için yalan uydurmaktan da hicap duymadığı anlaşılıyor. Bu hale düşmesine sadece üzülüyorum.

Mustafa Yeşil (GYV Başkanı / Twitter mesajı): Etyen Mahçupyan’ın iftira ve yalanına ihtimal vermezdim. 20 kişinin bulunduğu ama sadece kendisinin duyduğu bir cümleyi, hem de 9 ay sonra yazmış. Zift medyasına yakın durup da kirlenmedik kimseye rastlamadım. Bir diğer örnek Etyen Mahçupyan. Mahkemede şahide ihtiyacı olacak. Bulursa tabii…

Erkam Tufan Aytav (GYV Mütevelli Heyeti üyesi): Oradaydım. O anlamı çağrıştıracak bir kelime dahi söylenmedi. Bu apaçık bir iftiradır. Sayın Mahçupyan’ı şahsen yıllardır tanırım. Olmayan bir sözü olmuş gibi göstermek sayın Mahçupyan’a hiç yakışmadı.