Financial Times: Erdoğan ile Davutoğlu arasındaki anlaşmazlık büyüyor

 Financial Times: Erdoğan ile Davutoğlu arasındaki anlaşmazlık büyüyor
Güncelleme:

Financial Times: Erdoğan ile Davutoğlu arasındaki anlaşmazlık büyüyor


Financial Times: Erdoğan ile Davutoğlu arasındaki anlaşmazlık büyüyor

Financial Times gazetesi, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek arasındaki tartışmanın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 7 Haziran'daki genel seçimlerden sonra etkisini sağlamlaştırma hesaplarına tehdit oluşturduğunu yazdı.
İngiliz Financial Times gazetesinin İstanbul muhabiri Daniel Dombey, "Erdoğan ile halefi arasındaki anlaşmazlık büyüyor" başlıklı yazısında, Arınç ve Gökçek arasındaki son birkaç gündür yaşanan tartışmaya değindi.

"DAVUTOĞLU'NA BEL BAĞLAMIŞ DURUMDA"
Dombey yazısında şunları kaydetti: "Gençliğinde işçi sınıfının yaşadığı bir İstanbul semtinde simit satan karizmatik Erdoğan, Türkiye'nin en başarılı mücadelecisi ve en güçlü lideri oldu. Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığına getirilmeden önce ise Erdoğan'ın dış siyaset danışmanıydı. Erdoğan doğrudan seçilen Cumhurbaşkanı olunca Başbakanlık koltuğuna oturdu.
Erdoğan, genel seçimlerden sonra yetkilerini güçlendirebilecek anayasal değişliği sağlamak için gerekli olan çoğunluğu garantilemek adına Davutoğlu'na bel bağlamış durumda. Davutoğlu için problem ise cumhurbaşkanlığı sisteminin kendi yetkilerini azaltması veya bertaraf etmesi."
Her iki AKP'li arasındaki tansiyonun Başbakan Yardımcısı  Bülent Arınç'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın PKK ile ateşkes anlaşması çerçevesinde "çözüm süreciyle ilgili İzleme Heyeti oluşturulmasını doğru bulmuyorum" açıklamasını eleştirmesinin ardından patlak verdiğini yazan Dombey, Arınç'ın partililerce de eleştirilen bu açıklamalarının ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek'in Arınç'ı istifaya çağırdığını ve ikili arasındaki gerginliğin devam ettiğini aktardı.

ANLAŞMAZLIKLARLA İLGİLİ BİR SÜRÜ İŞARET VAR
Davutoğlu'nun ise Erdoğan ile arasında bir sorun olduğu yolundaki iddiaları yalanladığını yazan Dombey şöyle devam etti: "Ancak her iki lider arasında anlaşmazlık yaşandığı ile ilgili bir sürü işaret var. Erdoğan, yürütme gücü bulunan cumhurbaşkanlığı kurulması ile ilgili neredeyse her gün çalışma yaparken Davutoğlu garip bir şekilde bu konuda sessiz kalmayı sürdürüyor...Ayrıca Erdoğan, Türkiye'nin Merkez Bankası Başkanı'nı faiz indiriminde bulunmadığı için eleştirirken Başbakan Başkan'ı destekliyor.
Dombey, yazısının sonunda,  son anket sonuçlarına göre, partinin oylarının yüzde 40-41 dolayında olduğunu ve bu oranın anayasayı değiştirebilmek için gerekli çoğunluk için yeterli olmayabileceğini hatta parlamentonun çoğunluğunu alamayabileceğini savunarak AKP'nin 2011 yılındaki oylarının neredeyse yüzde 50 olduğunu hatırlattı.(DHA)