Fransız medyasından önemli karar

Fransız medyasından önemli karar
Güncelleme:

Fransa’da bazı gazete ile radyo ve televizyon kanalları, terör saldırısı düzenleyenlerin fotoğraf ve görüntülerini yayınlamama kararı aldı.

Son dönemde terör saldırılarının yoğunlaştığı Fransa’da aralarında Le Monde, BFMTV, France Info ve France 24'ün de bulunduğu bazı gazete ile radyo ve televizyon kanalları, terör saldırısı düzenleyenlerin fotoğraf ve görüntülerini yayınlamama kararı aldı.
BBCTürkçe haberine göre, Fransız medyası bu kararla "teröristlerin öldükten sonra yüceltilmelerinin önüne geçmeyi" amaçladıklarını söyledi.
Fransa'nın Rouen kenti yakınlarında IŞİD üyesi olduklarını söyleyen iki saldırganın bir rahibi öldürmesinin ardından Le Monde gazetesi “Nefret stratejisine direnmek” başlığıyla yayımladığı başyazıda toplumun her kesinin terörle mücadeleye katılması gerektiğini ve özellikle de medya kuruluşlarının özel bir rol üstlenmesi gerektiğini ifade etti.
Europe 1 radyosu da saldırganların isimlerini de yayınlamayacaklarını duyururken Libération gazetesi saldırganların fotoğraflarını paylaşmakla onları yüceltmenin farklı şeyler olduğunu savunarak karara uymayacağını duyurdu.
Le Monde'un haber müdürü Jérome Fenoglio, "Bu tip kişiler harekete geçerken onları umutlandırabilecek ölüm sonrası yüceltilme gibi bir sorun olduğunu düşünüyorum. Buna katkıda bulunmak zorunda değiliz. Diğer yandan, haber verme görevimizden kesinlikle çekilmiyoruz. Bu fotoğraflar yalnızca bir unsur. Diğer unsurları her yönüyle veriyoruz çünkü mühim ve ilginç” dedi.
Bu karara katılmayan yayın kuruluşlarından France Télévisions Genel Müdürü Michel Field ise "otosansüre direnmeliyiz" derken "Bizim görevimiz bilgilendirmektir ve bilgilenmek de vatandaşların hakkıdır" ifadelerini kullandı.
Fransa'da "teröristlerin fotoğraflarını yayınlamama" kararı alan yayın kuruluşları arasında, RFI, France 24, MCD ve La Croix’ın da bulunduğuna dikkat çekilirken Le Figaro ve Nouvel Observateur’ın ise, Libération gibi bu karara karşı çıktığı belirtiliyor.