Dündar'dan şok benzetme

Dündar'dan şok benzetme
Güncelleme:

Sözcü yazarı Uğur Dündar, Türkiye ile ilgili şok bir iddiayı gündemine taşıdı. İşte o yazı :

Türkiye, karanlıklar ülkeler listesinde !..

Dev­let Plan­la­ma Teş­ki­la­tı es­ki Müs­te­şar­la­rın­dan İl­han Ke­si­ci, bil­gi, bel­ge ve ra­kam­lar­la ko­nu­şan bir si­ya­set­çi.
Ya­ni boş atıp do­lu tut­ma­ya ça­lı­şan­lar­dan de­ğil!
Ör­ne­ğin ik­ti­da­rın bü­yü­me ya­lan­la­rı­nı çü­rü­tüp, eko­no­mi­nin sü­rük­len­di­ği dar bo­ğa­zı an­la­tır­ken “Ak­si­ni ka­nıt­la­sın­lar ve be­ni so­ka­ğa çı­ka­maz ha­le ge­tir­sin­le­r” di­ye­bi­le­cek ka­dar ken­din­den emin.

* * * *

De­ne­yim­li si­ya­set­çi Ke­si­ci, son Halk Are­na­sı­’n­da dün­ya­nın en say­gın dış po­li­ti­ka der­gi­si “Fo­re­ign Af­fa­ir­s”­in 23 Şu­bat 2014 ta­rih­li ma­ka­le­si­ni, te­le­viz­yon se­yir­ci­le­ri­ne gös­te­re­rek sor­du:
“Tür­ki­ye ni­çin, Ya­sa Dı­şı Pa­ra Ha­re­ket­le­ri Ta­kip Ku­ru­lu­’nun ko­yu gri lis­te­sin­de?..”
Ma­ka­le­nin içe­ri­ği­ne geç­me­den ön­ce si­ze bu der­gi­yi an­lat­ma­lı­yım:
Fo­re­ign Af­fa­irs, pres­tij yö­nün­den dün­ya­nın 1 nu­ma­ra­lı der­gi­si.
Ku­ru­lu­şu çok es­ki­le­re, ta 1922’ye da­ya­nı­yor.
Ya­sa Dı­şı Pa­ra Ha­re­ket­le­ri Ta­kip Ku­ru­lu ise, G-7, ya­ni en ge­liş­miş 7 ül­ke­nin or­ga­ni­ze et­ti­ği çok önem­li bir ku­rul.
İş­te bu Ku­rul, Tür­ki­ye­’yi 2011’de “g­ri lis­te­ye­” alı­yor.
AKP, ül­ke­yi Ku­rul nez­din­de dü­şür­dü­ğü kö­tü du­rum­dan kurtarabilmek için, 2013’te bir ya­sa çı­ka­rı­yor.
Ya­sa uya­rın­ca ik­ti­dar, te­rör ör­güt­le­ri­nin ma­li var­lık­la­rı­nı don­dur­ma­sı, ör­ne­ğin PKK’­nın 70 mil­yar do­la­rı bul­du­ğu öne sü­rü­len pa­ra­sal gü­cü­ne el koy­ma­sı ve bu ha­re­ket­le­rin de­va­mı­nı en­gel­le­me­si ge­re­kir­ken bun­la­rı yap­mı­yor.
Sa­de­ce PKK’­ya mı se­yir­ci ka­lı­yor?
Kuş­ku­suz ha­yır.
El Kai­de ve Ta­li­ban gi­bi te­rör ör­güt­le­riy­le bağ­lan­tı­lı ki­şi ve ku­ru­luş­la­rın he­sap­la­rı­na da el koy­mu­yor!
İk­ti­da­rın bu du­yar­sız­lı­ğı ne­de­niy­le Tür­ki­ye ma­ale­sef, Ken­ya ve Tan­zan­ya gi­bi ül­ke­ler­le ay­nı ka­te­go­ri­ye da­hil edi­li­yor.

* * * *

Bu ne­den­le Şu­bat 2014’te Pa­ri­s’­te dü­zen­le­ne­n top­lan­tıda Türkiye’ye son uyarı yapılıyor.
Zi­ra o toplantıda Tür­ki­ye­, çok da­ha va­him olan ve ulus­la­ra­ra­sı or­ga­ni­zas­yo­na ya­naş­ma­yan ül­ke­le­rin bu­lun­du­ğu “dark grey-ko­yu gri­” lis­te­ye alın­ı­yor.
Bu ka­te­go­ri­de­ki dev­let­ler, ulus­larara­sı ya­tı­rım­cı­la­rın gü­ve­ni­ni kay­be­di­yor.
Ay­rı­ca kü­re­sel ma­li sis­te­min sü­rek­li de­ne­ti­mi­ne gi­ri­yor.

* * * *

İl­han Ke­si­ci prog­ram­da bü­yü­me­nin ya­vaş­la­ma­sı, borç­lan­ma­nın art­ma­sı ve ya­ban­cı pa­ra gi­riş­le­ri­nin azal­ma­sı ne­de­niy­le eko­no­mi­nin çok kı­rıl­gan bir dö­ne­me gir­di­ği­ne dik­kat çek­ti.
Ay­rı­ca ön­lem alın­ma­ma­sı ha­lin­de, eko­no­mi­de­ki bo­zul­ma­nın en geç al­tı ve­ya se­kiz ay için­de, va­tan­da­şın ce­bi­ne yan­sı­ya­ca­ğı­nı öne sür­dü.
Bu de­ğer­len­dir­me­si­ne da­ya­nak ola­rak da 19 Ey­lül 2013 ta­rih­li The Eco­no­mist der­gi­si­ni gös­ter­di.
Tür­ki­ye­’nin der­gi­de­ki en­deks­te, dış ser­ma­ye gi­ri­şi­nin dur­ma­sı ha­lin­de yük­se­len pi­ya­sa­la­rın en risk­li, en kı­rıl­gan ül­ke­si ola­rak ilk sı­ra­da yer al­dı­ğı­nı be­lirt­ti.

* * * *

Sev­gi­li okur­la­rım,
AKP ik­ti­da­rı­nın kö­tü yö­ne­ti­min­de­ki kos­ko­ca Tür­ki­ye, te­rör ör­güt­le­ri­ne yar­dım ve ya­tak­lık şüp­he­li­si du­ru­mu­na düş­tü­ğü gi­bi, ka­ra pa­ra so­ruş­tur­ma­la­rı­nın da he­de­fi ha­li­ne gel­di.
Kal­kın­ma Pla­nı­’n­da dört yıl son­ra­sı için 1.97 TL ola­rak gös­te­ri­len do­lar ku­ru, şim­di­den 2.24 TL’­yi bul­du!
Eko­no­mi­de­ki tüm olum­lu gös­ter­ge­ler di­be vur­du.
HSYK’­yı ele ge­çi­rip, ken­di­si­ne oy ver­me­yen cum­hu­ri­yet­çi, la­ik kit­le­le­ri yar­gı cen­de­re­si­ne so­kup sus­tur­mak, muk­te­di­rin en ön­de ge­len dik­ta­tor­yal he­de­fi ol­du.
Pe­ki ya mu­ha­le­fet?
Evet bu ka­ran­lık tab­lo kar­şı­sın­da umut ışı­ğı ol­ma­sı ge­re­ken mu­ha­le­fet ne ya­pı­yor?
Kurultayda partisinin sağa kaymadığını öne süren CHP li­de­ri Ke­mal Kı­lıç­da­roğ­lu­’nu ek­ran­da son gör­dü­ğüm­de, en sev­di­ği iki köşe ya­zarın­dan bi­ri­nin Ta­ha Ak­yol ol­du­ğu­nu söy­lü­yor­du!

İzmir’e yerleştim ama İstanbul’dan kopmadım

Güzel İzmir’e yerleştiğim için çok mutluyum.
Ama bu durum, İstanbul’dan tamamen koptuğum, mesleğim gerektirdiğinde başta megakent olmak üzere, yurdun dört bir yanına gitmeyeceğim anlamına gelmiyor.
Gerektiğinde bu hafta olduğu gibi, Halk Arenası’nı İstanbul’da yapacağım.
Ayrıca Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nin Ziverbey ve Bakırköy’deki okullarında sevgili öğrencilerimle buluşmaya devam edeceğim.

* * * *

Bu arada sizi İzmir’de yaşamaya davet ediyorum.
Inanın çağdaş Türkiye’nin gururu olan bu güzelim kentte yaşamak, sizi de mutlu edecek.
Kollarımızı açtık, kucaklamak için bekliyoruz.