Gazeteciler Dijital Medyada Buluşuyor

Gazeteciler Dijital Medyada Buluşuyor
Güncelleme:

İşinden ayrılan gazetecilerin kurduğu ‘Gri Hat’ adlı internet sitesi, dün yayın hayatına başladı.

Son dönemde medya kuruluşlarına yönelik baskı ve sansürün dozunun arttığı bir gerçek. Bağımsız milletvekili İdris Bal’ın hazırladığı 38 sayfalık medya raporunda ‘Son süreçte 210 gazeteci işsiz kaldı’ açıklaması da bunun bir göstergesi. İşlerini kaybeden medya çalışanlarının yeni buluşma noktası ise dijital ortam. T24 adlı internet sitesinin habercilik alanında gösterdiği başarının ardından dijital ortamdaki haber sitelerinin sayısı çoğalıyor.Onlara dün bir yenisi daha eklendi. İşten çıkarılan veya istifa etmek zorunda kalan gazeteciler, ‘Gri Hat’ isimli haber sitesini kurdu. Çok sayıda tecrübeli muhabir ve yazarın da destek verdiği site dün yayın hayatına başladı.Türkiye’nin en geniş muhabir kadrosuna sahip haber sitesi olma iddiasındaki Grihat.com adlı sitenin koordinatörleri arasında  T24 muhabiri Arzu Yıldız ve Radikal gazetesinden ayrılan ve Adana’daki MİT TIR’ları haberlerini yapan Fatih Yağmur var. Yurtiçinden ve yurtdışından onlarca muhabirin haber göndereceği site, güçlü bir de yazar kadrosuna sahip:

İşte o isimlerden bazıları. Ergun Babahan, Deniz Ülke Arıboğan, Dengir Mir Mehmet Fırat, Cafer Solgun, Barbaros Altuğ, Ahmet Esat İmal, Cengiz Koyuncu, D. Yaren Doğan, Erdal Doğan, Kerem Altan ve Münevver Helün Fırat… Site yetkilileri, doğruluğu kanıtlanabilir, belgeli haberleri yayınlayacaklarını belirterek,  çok sayıda sürpriz yazarın da zaman içinde okuyucunun karşısına çıkacağını dile getirdi. 
 

Bir dönem Hrant Dink ailesinin avukatlığını da üstlenen Erdal Doğan, Türkiye’de haberciliğin zayıfladığı ve iktidarın baskısı altında kaldığından dert yandı. Doğan, “Gri Hat, bu tip haberciliği durdurmak için ortaya çıkmış bir site. İnternet sitesinde hakkaniyeti sağlayan ise olayları eğip bükmeden yansıtan basın mensuplarıdır, onlara başarılar diliyorum.” dedi.

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ise siteye yazmış olduğu hayırlı olsun yazısında haber sitesinin yayın hayatında işinin zor olacağını belirtirken “Umarım bağımsız yürüyüşüne devam eder, rengarenk bir düşünce dünyasının toplumsal alana yansımasına aracılık ederler. Siyah ve beyaza esir olmuş bir dünyada, grinin bile olumlu ve geliştirici bir hükmü olacağından eminim.” ifadelerini kullandı. Araştırmacı yazar Cafer Solgun ise yeni haber sitesinin çok yerinde bir hareket olduğunu belirterek “Gri Hat’ın temel hareket noktası şu ya da bu ideoloji çıkar grubuna angaje olmuş bir habercilik yapmamak.” yorumunu yaptı.
 
Berbat edilen gazeteciliği temizlemek için buradayız!


 

T24 adlı internet sitesinin kuruluşunun 5. yılı nedeniyle sitenin Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın bir yazı kaleme aldı. “Yokluğun gazeteciliğe sağladığı bir imkân olarak T24” başlıklı yazıda Akın, sitenin kurulma nedenlerini anlattı. Medyanın iktidara müptela bir hastalıkla 10 yıldır aynı civarda patinaj yapıp durduğunu söyleyen Akın, “Gazeteciliğe baskı eğiliminde geçmiş iktidarlarla benzeşen AKP, kendi medya mimarisini oluşturmakta yarattığı hacimle farklılaştı.” dedi. 

Akın, şöyle devam etti. “Ekranlarda korkudan sırıtarak sorulamayıp yutulan soruların, yılışarak düzülen övgülerin, atışın serbest olduğu hedeflere taarruzun, görülmeyen haberlerin, yalanların, vicdansızlığın, eski dostlara acımasızca saldırmanın karşılığı ne? Gözler kaça kapanıyor? Muhalif gazetecileri iftiralarla ihbar etmek için kalemler kaça bileniyor? Yüzlerce gazetecinin işsiz bırakılmasının utancı ne karşılığında yüz kızartmıyor?” Vicdanları kiralanan medya muktedirlerine mahkum olmadıklarını belirterek 2009 yılında T24 ile yola koyulduklarını söyleyen Doğan Akın, “Ne paramız var, ne de bizi korkutabilecek bir güç. T24 çalışanlarının mütevazı ücretleri, vergiler, primler, kira, iletişim ve ulaşım gibi zorunlu giderlerimizi karşılamaya ancak yeten bir gelir dışında hiçbir şeyimiz yok. Tuhaf bir Türkiye tecrübesi, ama yokluğun gazeteciliğe sağladığı bir imkânın da adıdır T24. Ama imkânlarımız ölçüsünde ne yapacağımızı, sadece medya kötü diye kendiliğinden alternatif olamayacağımızı biliyoruz. Biz, berbat edilen gazeteciliği temizlemek üzere ellerimizde kovalarla buradayız.” diyerek yazısını tamamladı.