Hürriyet yazarları yeni kabineyi yorumladı

Hürriyet yazarları yeni kabineyi yorumladı
Güncelleme:

Taha Akyol, Fatih Çekirge ve Uğur Gürses, 64. hükümet ile ilgili görüşlerini açıkladı.

Hürriyet Yazarları yeni kabineyi yorumladı. İşte görüşler...

TAHA AKYOL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabinenin ‘ortak ve senkronize’ çalışmayla hazırlanacağını söylemişti, öyle olmuş. Büyük çapta Erdoğan’ın etkili olduğu bir kabinedir.


FATİH ÇEKİRGE

Öncelikle şunu söylemek lazım. 13 yıllık bir iktidar döneminden sonra bir partinin yine oyunu artırarak tek başına iktidar olması dünyada bir ilktir.

Bu açıdan bile güçlü ve istikrarlı bir hükümet söz konusudur. Elbette kabineyi oluşturan isimler önümüzdeki dönem için etkili olacaktır.
Tecrübeli ve yeni kadrolar açısından bakıldığında dengeli bir kabine görüyorum. Ak Parti’nin 2023 projeksiyonu önümüzdeki 4 yıllık performansına göre değerlendirilirse özellikle yatırımcı bakanlıkların önemi ortaya çıkıyor. Bu noktada ulaştırma, enerji , tarım, sanayi gibi yatırımcı bakanlıklarda uzman isimler var. Ulaştırma Bakanlığı’nda Binali Yıldırım’ın olması…
Kalkınma Bakanlığı’nda Cevdet Yılmaz gibi ismin yer alması, enerji yatırımları konusunda uzmanlığı olan Berat Albayrak’ın bulunması önemli.

BOZDAĞ VE YENİ ANAYASA

Çok başarılı bir Adalet Bakanlığı yapan Bekir Bozdağ'ın tekrar bu göreve gelmesinde özellikle yeni anayasanın hazırlanması için çok hızlı bir dönem yaşanacağının sinyalini alıyoruz.

EKONOMİ YÖNETİMİ

Bu kabinenin oluşmasından en çok konuşulan konu ekonomi yönetimi idi. Uluslararası çevrelerde çok etkili bir yeri olan Mehmet Şimşek’in Başbakan Yardımcısı olarak ekonomi yönetimini üstlenmesi önemlidir. Ve elbette doğal olarak üst politikaya ilgisi daha yoğun olan Başbakan Davutoğlu’nun dışişlerin bakanlığına Mevlüt Çavuşoğlu gibi bir ismin getirilmesi uyumlu olmuştur.
Son söz olarak şunu söyleyebilirim;
64. kabine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tecrübesi ve geleceğe yönelik projeksiyonu ile Başbakan Davutoğlu’nun icraatta göstereceği hıza uyumlu olarak şekillendirilmiştir.

UĞUR GÜRSES

Kabinenin futbol terimleriyle sahada dizilişi pek reformcu bir diziliş gibi görünmüyor. Yine de program ve eylem planlarını beklemek gerekiyor; masanın üzerinde ne olacağını görmek gerekiyor. Öte yandan, Babacan’ın yerine Şimşek’in geçmesi reformların garantisi değil. Şimşek’in olması mali piyasaların kaygılarını frenlemek amaçlı olmalı. Şurası çok açık; takımı Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmuş. Bunun gösterdiği yön de; reform yerine sistem değişikliği yani Başkanlık sisteminin öncelendiği olmalı.