Ilıcak Mavi Dosya'nın kapağını kaldırdı

Ilıcak Mavi Dosya'nın kapağını kaldırdı
Güncelleme:

Bugün Yazarı Nazlı Ilıcak, Türkiye'nin bir süredir gündeminde olan Selam Tevhid Terör Örgütü ile ilgili önemli ayrıntıları içiren Mavi Dosya'yı yazdı :

Mavi dosyadaki belgeler..

Selam Tevhid dosyasından, bazı polisler hakkında tutuklama kararı veren İslam Çiçek, “Kod adıyla yapılan dinlemelerde, devlet güvenliğini ilgilendiren içeriklerin elde edilmesiyle siyasal ve askeri casusluk suçu oluşmuştur” diyor. Buna mukabil polisler, Selam Tevhid Örgütü kapsamında İran Devrim Muhafızları Ordusu’yla kurulan ilişkilerin, devlet kademelerine kadar ulaştığı iddiasında. Sosyal medyada yayınlanan çok sayıda tape de mevcut. Bir konuşma örneği:

17 Şubat 2012
AHMET ARSLAN (ŞİİLİK DERSİ GRUBUNDAN): Şeyi soracaktım ben, bu bizim Hakan var ya Müsteşar…

HÜSEYİN AVNİ YAZICIOĞLU (İRAN AJANI): Hakan?

ARSLAN: Müsteşar, o şey miydi? Cemaat miydi?

YAZICIOĞLU: Yo Cemaat ile alakası yok onun.

ARSLAN: Yok mu?

YAZICIOĞLU: Yok Cemaat ile alakası yok.

ARSLAN: Arkadaş ile muhabbet ediyorduk da haberleri seyrediyorduk. Cemaat’ten biliyormuş da.

YAZICIOĞLU: Yo öyle bir ara lâfını çıkardılar ama Cemaat ile alakası yok onun ya, BİZİM AYNEN BU KURAN ÇALIŞMALARI GİBİ DÜŞÜN ORALARDAN.

ARSLAN: Senin tanışıklığın var mı onunla?

YAZICIOĞLU: Tanıyorum ya, bizim işte o derslerde beraberdik. Ankara’da takılırdık. He vaziyet bu hacım ya.

ARSLAN: Onaylanmış galiba. (MİT Kanunu)

YAZICIOĞLU: He yırttı yırttı yani…

***

Selam Tevhid Kudüs, Hüseyin Avni Yazıcıoğlu’nun eşi KAMİLE Yazıcıoğlu’nun ihbarıyla 2011’de açılan bir dosya. Yazıcıoğlu’nu takibe alan polisler, onun bazı İran ajanlarıyla buluştuğunu tespit ediyor. Okmeydanı Metrobüs durağında bir mavi dosya alışverişini de görüntülüyorlar. Bu mavi dosyadan bazı önemli belgelerin ele geçirildiği ileri sürülüyor. Bunlardan biri, bir liste. İsimler alt alta sıralanmış. Adların bazılarının yanına (+), bazılarının yanına (-) konulmuş. Meselâ Mehmet Şimşek (-), Hakan Fidan (+), Musa Kulaklıkaya (Türkiye İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanı) (+), Hayrettin Demircan (Hazine Dış Ticaret Müsteşarlığı Genel Müdür yardımcısı) (+), Mehmet Avcı (Ulaştırma Bakanı Basın Danışmanı) (+) vs…

Aynı dosyada, üzerinde gizli yazan askeri haritalar, örgütsel buluşma notları, İstanbul’da eylem amaçlı keşif yapılan yerlerin havadan çekilmiş görüntüleri, Ulaştırma Bakanı Danışmanı Mehmet Avcı ile Türk Savunma Sanayii hakkında görüşme notları (Yer: İstanbul/Fatih) var.

Meselâ Avcı ile görüşme not özetinde şu bilgiler veriliyor: “Atılgan, Akıncı, Arma, Bora, Cobra, Ejder, Kirpi, Nöbetçi, Zıpkın… Bunlar Türk Savunma Sanayii’nin ürettiği silâhlardan bazılarının adları. Şirketler bu silâhlarla TSK’nın ihtiyacının yarısından fazlasını karşılıyor. 10’un üzerinde ülkeye ihracat yapıyor. Türkiye’nin NATO artığı eski silâhlardan kurtulduğu, %100 ithalatçıyken, Savunma Sanayii’nin ihracatının milyar dolara gittiği söyleniyor. İhracat 5 yılda 3.5 kat artmış.” 

Mavi dosyada ayrıca, Savunma Sanayii’ne hizmet eden firmaların listesi, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın NATO, Avrupa ve İsrail hakkındaki görüşleri de yer alıyor. Başbakan’ın görüşlerini tespit için bazı AK Parti milletvekilleriyle (Seraceddin Karayağız Muş Milletvekili, Hayrettin Çakmak Bursa Milletvekili) 19 Ekim 2010 tarihinde Çamlıca’da bir araya gelinmiş.

***

\"\\"\\"\"

İşte isimlerin yanında artı-eksi bulunan listenin bir bölümü.
 
\"\\"\\"\"

Ajan Hüseyin Avni Yazıcıoğlu, beraberinde getirdiği mavi dosyayı Devrim Muhafızları Ordusu sorumlusu NASER GHAFERİ’ye veriyor.
 
Hizbullah belgesinden çıkanlar
 
17 Ocak 2000 günü, Beykoz’daki Hizbullah terör örgütünün arşivinin bulunduğu hücre evine operasyon gerçekleşir. Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu’nun ölü olarak ele geçirildiği operasyonda Emniyet, örgütün ana arşivini bulur. Arşivde yer alan belgeler arasında, İran Devrim Muhafızları Ordusu ajanlarıyla görüşen Hizbullahçılar’ın, Hüseyin Velioğlu için hazırladıkları raporlar da vardır. Bu raporlardan biri Emniyet’in dikkatini çeker. Aralık 1998’de, İran ajanlarının Hizbullahçılar’la görüştüğü bir evde unuttukları defterde yer alan 2 sayfalık Farsça metin, 22 Mayıs 1999’da 2 Hizbullahçı tarafından tercüme edilerek, örgüt yönetimine rapor edilmiştir. Hizbullah belgesinde, İran ajanlarının irtibatlı olduğu ya da irtibata geçmek istediği Türk vatandaşları bulunmaktadır. Raporda, bazılarının devlet görevlisi olduğu belirtilen şahısların adları, dönemin Emniyet Genel Müdürü Turan Genç imzalı 15.01.2001-7585 sayılı yazıyla MİT ve Türk Silâhlı Kuvvetleri’ne bildirilir. O dönem, rutin bir yazışma olarak devlet arşivlerinde yerini bulan bu rapor, 2011’de başlatılan Selam Tevhit Örgütü soruşmasıyla birlikte önem kazanır.

İsmi geçenler arasında “Metin Fidan” adına rastlanıyor. Karşısında şu bilgiler yer alıyor:“Almanya’daki NATO Askeri Üniversitesi mezunu; 28 yaşında, Türkiye ile dünya istihbaratı dalında İngilizce bir tez hazırlamış. Şimdi Genelkurmay’da bilgisayar bölümünde çalışıyor. Evli ve 2 çocuğu var. İsmail Ünal vasıtasıyla irtibat kurulabilir. Uzun zaman içinde bu arkadaşlar vasıtasıyla ordu içinde bir şebeke kurabiliriz. Dindar ve İslâm ahkâmına bağlıdır.”

Metinden de anlaşıldığı üzere, henüz Metin Fidan ile (Hakan Fidan) bir ilişki kurulmamış. Peki sonra ne oldu? Orasını bilemiyoruz ama bu belgenin devlet arşivinde yer aldığını biliyoruz.
 
 \"\\"\\"\"

Turan Genç’in, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne takdim ettiği “Gizli” ibareli raporda şöyle deniliyor:“İ.İ.C’nin, ülkemizdeki espiyonaj bağlantıları durumunda olan, (bir kısım devlet kadrolarında görevli) vatandaşlarımız hakkındaki bilgileri içeren, terör örgütünün yeni lideri A. Kerim (K) İsa Altsoy tarafından 22.5.1999 tarihinde örgüt yönetimine gönderilen ve Farsça’dan tercüme edildiği değerlendirilen Hizbullah terör örgütü arşiv bilgileri makamınıza sunulmuştur.”