Ilıcak, Özel ile ilgili neyi yorumladı ?

Ilıcak, Özel ile ilgili neyi yorumladı ?
Güncelleme:

Bugün yazarı Nazlı Ilıcak, Yargıtay Başsavcısı'nın Ogr. Özel hakkında soruşturma izni almak için Başbakanlığa gönderdiği dosyayı yorumladı.

Necdet Özel ve soruşturma izni

Yargıtay Başsavcısı Hasan Erbil’in, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel hakkında soruşturma izni almak için Başbakanlığa bir dosya gönderdiği ortaya çıktı. Aslında olay bir hayli eskiydi. Güncel gibi takdim edilmesi, 30 Ağustos resepsiyonunda konuşan Necdet Özel’e gözdağı gibi de yorumlanabilir.

5 Ocak 2012’de Necdet Özel, Milliyet’ten Fikret Bilâ’nın sorularını cevaplandırırken şöyle konuşmuştu: “Hayatımız pahasına insancıl davranıyoruz. İnsancıl ve demokratik bir duruş sergiliyoruz. Kendi vatandaşlarımıza terörist demek istemiyoruz. (Oslo) süreciyle uzaktan yakından ilgimiz yok. Uzun tutukluluk için ümit ederim olumlu adımlar atılır. Tutuklular sistemi etkiliyor. Yeni anayasa için görüş bildireceğiz. Kürtçe eğitimi uygun bulmuyorum. Irak ve Kuzey Irak yönetimlerinden destek görmüyoruz.”

Bazı gazeteci ve akademisyenler, Aydın Engin, Ahmet İnsel, Gencay Gürsoy, Baskın Oranonun bu sözleri üzerine suç duyurusunda bulunmuşlar, siyasi demeç verdiği ve yargıyı etkilemeye çalıştığı gerekçesiyle yargılanmasını istemişlerdi. (23 Ocak 2012) Yargıtay Başsavcılığı 2 yıl hiçbir işlem yapmadı. 22 Şubat 2014’te, Genelkurmay Başkanları ve kuvvet komutanlarının, görevleriyle ilgili suçlardan dolayı, haklarında soruşturma izni vermek ya da vermemek Başbakanlığın yetkisine geçti. Bunun üzerine 3 Mart 2014’te, dosya Başbakanlığa gönderildi. Buna dair hiçbir haber o tarihte medyaya yansımadı.

Necdet Özel, 30 Ağustos resepsiyonunda konuştu: “Barış sürecinden haberimiz yok” dedi. 10 gün sonra “Yargıtay Başsavcılığı, soruşturma açmak için Başbakanlık’tan izin talep ediyor”haberi çıktı. Uyuyan dosyadan ancak haberdar olduk. Ben de “Yargıtay Başsavcısı kanunları uygulama konusunda ne kadar hassas” diye düşünüp sevinmiştim. Meğer bu da bir algı operasyonuymuş; bir nevi gözdağı. Dosya gene uyumaya terk edildi.