İmralı'ya gidecek gruplar belirlendi

İmralı'ya gidecek gruplar belirlendi
Güncelleme:

Çözüm Süreci'nin önemli noktalarından biri de Abdullah Öcalan ile görüşecek olan grupların belirlenmesi. İddiaya göre 5 başlık altında gruplar oluştu.

İstanbul ’da Dolmabahçe'de bugün kritik bir toplantı var. Saat 12'de başlayacak toplantı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun isteği üzerine 'Akil İnsanlar Heyeti' ile yapılacak. Geçen hafta Başbakanlık’tan ‘akillere’ bir davetiye gönderildi ve ‘Başbakan sizinle tanışmak ve süreci değerlendirmek istiyor’ denildi. Ancak ne ‘akillerin’ hükümete ne de hükümetin ‘akillere’ bakışı bir yıl öncesi gibi değil. Hatta bazı isimlerin hükümet cephesinden üzerinin ‘çizildiği’ belirtiliyor.
Kobani eylemleri ile riske giren ‘çözüm süreci’ konusunda hükümet tekrardan bir kamuoyu yaratmak niyetinde. Bunun için de akil insanları tekrar devreye sokmak ve İmralı ile görüşmelerde bir dizi yeni mekanizma kurmak istiyor.
Önce ‘akiller’ cephesindeki son duruma bakalım:
* Akil İnsanlar Heyeti ilk çalışmalarını yaptıktan sonra dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ’a bir rapor sundular. Ancak bu raporun kağıt üzerinde kaldığını düşünen pek çok isim var. Zaten hükümetin ‘Kürtleri’ ve kamuoyunu oyalamak için kendilerini kullandığını düyünen üç isim, Baskın Oran, Murat Belge ve Kürşat Bumin heyetten çekildi.
 

‘AKİLLER’DE BÖLÜNME VAR

* Geriye kalan 60 isim de ‘çözüm süreci’ konusunda şu anda aynı fikirde değil. Özellikle Kobani eylemleri ve hükümetin olaya yaklaşımı ‘akiller’ arasında ciddi bir kırılmaya yol açtı. Bir kısmı Kürt tarafının masada olmasından dolayı heyette 'ilk günlerdeki kadar heyecanlı olmasa da' yer almayı sürdürüyor.
* Diğer yandan 24 isim geçen hafta Can Paker’in çağrısıyla toplantı yaptı. Hükümet bu toplantıdan memnun. Toplantıya katılan isimler ‘hükümete yakın cephe’ olarak nitelendiriliyor. Zaten toplantı daveti akiller içinden sadece 30 kişiye gönderildi.
* Akiller arasında üç cepheli bir bölünmeden bahsediliyor. Birinci kesim; hükümete yakın isimler. İkinci kesim; doğrudan hükümeti eleştirenler ve Kürt tarafı masada olduğu için hala heyette yer alanlar. Üçüncü kesim ise; hükümete güvenmese de tepkisini açıkça dile getirmeyenler.

HÜKÜMETİN BAKIŞI DA DEĞİŞTİ

Peki hükümetin şu anda ‘akillere’ yaklaşımı nasıl? Bir yılda hükümette değişen durum da şöyle özetlenebilir:
* Başbakan Davutoğlu bu toplantıyı ‘akillerle’ tanışmak için düzenliyor. Ancak özellikle açıktan hükümeti eleştiren bazı isimlerin davet edilmediği iddia ediliyor. Toplantı bu elemede kimlerin dışarıda kaldığını gösterecek.

BAZI AKİLLERİN ÜZERİ ÇİZİLDİ

* Davutoğlu, bazı akil isimlerin daha önceki pozisyonlarının bugün değiştiğini söyledi. ‘Pozisyon’dan kastını açıklamadı ama bazı isimlerin, iktidar nezdinde artık ‘akil sayılmayacağı’nı söylemek mümkün.
* Başbakan'ın “Geçen hafta biz talep etmeden akil insanların toplanması mutluluk verici” açıklaması da yine dikkat çekti. Toplantıyı yapanlar, diğer akil isimlerin çoğu tarafından açıkça ‘yandaş’ olarak nitelendiriliyor.

MEDYA YÖNETİCİLERİ İMRALI YOLCUSU MU?

* Hükümet kulislerinden gelen bilgilere göre, HDP’nin de talebiyle İmralı ile müzakerelerde yeni mekanizmalar kurulacak. MİT, HDP heyeti ve Mehmet Öcalan dışında İmralı ile doğrudan temas için 30-35 kişilik bir 'müzakere heyeti' veya ‘üçüncü göz’ oluşturulacak.
* İşte akillerin toplanmasının asıl nedeni de bu. Kurulacak gruplarda akil insanlar, AK Parti ve HDP’den temsilciler yer alacak. Ve tüm ekip 30-35 kişiyi aşmayacak. Yani 60 kişilik Akil İnsanlar heyeti’nin yarısı hükümet tarafından deyim yerindeyse ‘akillikten’ elenecek. Burada tartışma kimlerin seçileceği?
* Kurulacak grupların ise 'akademisyenler', 'hukukçular', 'siyasiler', 'gazeteciler' ve 'medya yöneticileri' olacağı söyleniyor. Özellikle 'medya yöneticileri' dikkat çekici. Çünkü gazetecilerin dışında böyle bir grubun oluşturulup İmralı'ya gitmesi önemli.

RADİKAL