İngiltere uyardı: Gazetecileri serbest bırakın

İngiltere uyardı: Gazetecileri serbest bırakın
Güncelleme:

İngiltere uyardı: Gazetecileri serbest bırakın

İngiltere uyardı: Gazetecileri serbest bırakın


ABD Kongresi’nden art arda Temsilciler Meclisi ve Senato kanatlarından çıkan güçlü basın özgürlüğü mektuplarını İngiltere’den yükselen benzer bir çağrı izledi. Seçim kampanyalarına rağmen 35 imzalı ortak bir mektup kaleme alan İngiliz milletvekilleri, Türkiye’de fikirlerinden ötürü tutuklu olan tüm gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.


İngiltere’de bir grup milletvekili, Türkiye’deki basın özgürlüğü ihlalleri ve gittikçe artan otoriterleşmeye dikkat çekmek için bir mektup kaleme aldı. İngiltere Parlamentosu’nda imzaya açılan ve 35 milletvekilinin imza attığı mektupta (Early Day Motion), gazeteciler başta olmak üzere, ülkedeki tüm muhalif kesime yönelik artan baskılara dikkat çekildi.

İngiliz milletvekilleri, Türki-ye’de son dönemde gittikçe artan otoriterlikten endişe duyduklarını vurgulayarak, tutuklu olan gazetecilerin bir an evvel serbest bırakılmasını talep etti. Vekiller, İngiliz hükümetine de, bu endişelerini gündeme getirmeleri ve Ankara ile temaslarında muhataplarına aktarmaları çağrısında bulundu.

Türkiye’de derinleşen otoriterlikten endişe ettiklerini belirten İngiliz vekiller, “gazetecilere yapılan baskın ve tutuklamaların”, bu artan otoriterliğin önemli göstergelerinden biri olduğuna dikkat çekti. Hidayet Karaca, Ekrem Dumanlı, Mehmet Baransu ve Sedef Kabaş’ın mağduriyetlerine yer verilen mektupta, “Hapisteki gazetecilerin bir an evvel serbest bırakılmasını ve yurtdışı yasaklarının kaldırılmasını talep ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Mektupta, “İngiltere Parlamentosu üyeleri olarak, Türkiye’de otoriterliğin gittikçe arttığına yönelik haber ve raporlar karşısında endişe duyuyoruz. Gazetecilerin tutuklanması ve medyaya yönelik yapılan sansür, bunun en açık göstergesi olmakla birlikte, tek göstergesi de değil.” denildi.

İngiliz vekiller, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu’nun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Avusturyalı Johannes Hahn’ın, “Medya kurumlarına (14 Aralık’ta) yapılan baskınlar Türkiye’nin parçası olmayı arzu ettiği Avrupa değerlerine aykırıdır.” sözlerine dikkat çekti.

“Bu mektupta, 14 Aralık 2014’ten bu yana tutuklu bulunan Hidayet Karaca; Türkiye’nin en çok satan gazetesinin genel yayın editörü Ekrem Dumanlı’nın da aralarında bulunduğu 20 gazetecinin gözaltına alınması; TV programcısı Sedef Kabaş’ın üst düzey isimlerin karıştığı yolsuzluk soruşturmasına ilişkin attığı bir tweet sebebiyle hapis cezasıyla karşı karşıya kalması ve son olarak geçtiğimiz günlerde araştırmacı gazeteci Mehmet Baransu’nun tutuklanmasına dikkatinizi çekmek istiyoruz.” ifadelerine yer verildi.

İşçi Partili duayen milletvekili Jeremy Corbyn öncülüğünde imzaya açılan mektuba, milletvekilleri Jim Shannon, Mark Durkan, David Anderson, Peter Bottomley ve Kelvin Hopkins ana sponsor oldu. 7 Mayıs’ta yapılacak genel seçimler sebebiyle milletvekillerinin büyük bir kısmının seçim bölgesinde olmasına ve meclisin 27 Mart’ta kapanmasına rağmen 2 hafta önce imzaya açılan bu mektuba 35 milletvekilinin destek vermesi dikkat çekti.

Early Day Motion (EDM), bir konuyu meclis gündemine taşımak için, bir veya daha fazla milletvekilinin öncülüğünde, parlamentoda imzaya açılıyor. Belli bir imza sayısına ulaşan EDM’ler, mecliste de tartışılabiliyor.