İşte Birsel'den yeni 5N1K

İşte Birsel'den yeni 5N1K
Güncelleme:

Hürriyet yazarı Gülse Birsel gazeteciliğin temel kuralı olarak 5N1K'yı yeniden yazdı. Okuyunca \"acaba bu yeni kurallar daha mı iyi\" demekten kendinizi alamayacaksınız!

İŞTE GÜLSE BİRSEL'İN YAZISI:

Gazetecinin yeni 5N 1K'sı!


Yeni Türkiye'de malum her şey yepisyeni. Gazeteciliğin gereksinimleri de artık bambaşka.
Örneğin bence mesleğe 'Yıpranma payı'nın yanında bir 'Hırpalanma payı' filan düşünülebilir. Fiziksel ve psikolojik darp olayları için.
Ama tabii önce temel ilkelere bakalım!

Ülkenin hali malum! Karamsarlığa kapılmayınız. Heyecan ve stres insanı diri tutar! Bu vesileyle Ahmet Hakan'a tekrar geçmiş olsun der, olayın tüm tarafsız gerçek gazetecilere inat, dirayet ve daha yüksek motivasyon vermesini dilerim. Ancak, bundan sonra gazetecilik yapacak ve gazeteci olacaklar için de, mesleğin yeni gereksinimlerini, yeni 5N 1K'sını liste olarak vermeyi borç bilirim.

NÖBETÇİ
Gazetecinin ev ve işyeri için ilk 'N'! 24 saat lazım. Güvenlik de diyebiliriz. Ama saldırıların 'Organize İşler' olduğunu göz önüne alarak, "Kimi aramıştınız efendim, yardımcı olayım?" tarzı apartman güvenliği değil, bildiğiniz nöbetçi lazım. Artık mancınık mı kullanır, tabanca mı, birinci kattan saldırganlara kızgın yağ mı döker, onu bilmem.


NİNJUTSU
Ninja'ların kullandığı Uzakdoğu dövüş sanatı! Özelliği yakın dövüş ve sopadan suya (evet su) her şeyi silah olarak kullanabilme yeteneği vermesi. Çünkü su uyur, saldırgan ve azmettirici uyumaz! 7-24 her yerde her şeye hazırlıklı olmak gerekiyor. Her gazeteci bunu öğrenecek! Hatta gazetecilik okullarında müfredata alınabilir.


NAGANT
Bu eski bir Romen silah markası.
Eski, tarihi modelleri de var, emekli olunca evdeki vitrine koymalık. Baktın dövüş sanatları yetmiyor, iş iyice kötüye gitmiş, artık silahla geliyorlar, mecburen silah taşıma ruhsatı alıp, sen de tabancayla gezeceksin sevgili gazeteci! Neden bu marka derseniz, Cahit Külebi'nin şiirinde bile geçiyor: "Bir nagant tabancam olsa benim/İnce bilekli yâr!/Dünyaya eyvallah etmem/Altın yürekli yar"! Gazetecinin kendini korumak için silah taşımak zorunda kalması memleket için utanç verici. Bari şiirlerde geçen bir silah olsun, ne bileyim...

 

YAZINI DEVAMI İÇİN TIKLAYIN