İşte İpek Medya Grubu'nun yayın ilkeleri

İşte İpek Medya Grubu'nun yayın ilkeleri
Güncelleme:

Bugün gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt akreditasyon uygulamasından yola çıkarak İpek Medya Grubu'nın yayın ilkesini açıkladı.

Medya üzerinde son dönemde artan baskılar basın sektöründe de kendini hissettiriyor. Gelişmiş bir ülkede görülmesi mümkün olmayan engellemelerin yaşandığı Türk medyası yine zorlu bir süreçten geçerken aynı zamanda esaslı bir sınav da veriyor.
Son dönemde Türk medyası üzerinde artan haksız uygulama ve baskılara değinen BUGÜN Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt da İpek Medya Grubu’nun yayın felsefesi başlığı altında bir değerlendirmede bulundu.

"Temel felsefemiz, yarın utanmayacağımız bir yayın yapmak ve gelecek nesillere daha müreffeh ve yaşanabilir bir Türkiye bırakmak" ifadelerini kullanan Başyurt, kurumsal olarak ifade ve haber alma hürriyetinin engellenmesine neden olan ve açık bir kamusal ayrımcılık ürünü olan akreditasyonun her türlüsüne karşı durdulduğunu belirtti.

İşte Erhan Başyurt'un "BUGÜN’de iki yeni yazar" başlıklı o yazısı:

BUGÜN Gazetesi olarak gündem oluşturan haberler ve farklı bakış açıları sunan yazarlar ile okurlarımıza her gün daha güçlü bir gazete sunmak için gayret ediyoruz.  

Türkiye’de düzenli gazete okuyanların sayısı ve gazeteleri okumaya ayrılan zaman maalesef gelişmiş ülkelerin çok gerisinde. 

Basın İzleme Araştırma Kurulu’nun (BİAK) son üç aylık raporuna göre her gün gazete okuyan yetişkinlerin oranı yüzde 16’nın altında.  

Çok sesli kadro

Her gün erkeklerin yaklaşık yüzde 29’u, kadınların da yaklaşık yüzde 9’u gazete okuyor.  

Türk halkının yarısı ise, haftada 5 veya daha az kez gazete okuyor. 

Yetişkinlerin yüzde 33’ü ise hiç gazete okumuyor.

Ankette “Dün en az bir gazete okudum” diyenlerin oranı yüzde 24’ün altında.

Oranın bu kadar düşük olmasında internetin yaygınlaşması, mobil cihazlardan habere erişim, haber kanallarının sayısının artması önemli nedenler olarak öne çıkıyor.  

Türk halkının genel manada düşük okuma alışkanlığı ve medyaya duyulan güvenin düşmesi de bunda etkili oluyor.

Bu şartlar altında, okuma zevkine sahip olanlara daha güzel bir seçenek sunabilmek ve yeni düzenli okurlar kazandırabilmek takdir edersiniz ki hiç kolay değil.  

Gündem oluşturan özel haberlerimiz, çok sesli bir yazar kadrosu ile bunu başarmak için gayret gösteriyoruz.

Daha da güçlendik

Yakın zamanda Nazlı Ilıcak, Yavuz Baydar ve Orhan Kemal Cengiz ile yazar kadromuzu daha da güçlendirdik. 

İki yeni isim, ekonomi profesörü İbrahim Öztürk ve tecrübeli gazeteci Faruk Mercan da aramıza katıldı.

Onlara da “Hoş geldiniz” diyoruz.

Prof. Öztürk, her pazartesi ekonomideki gelişmeleri yorumlayıp, öngörülerini paylaşacak.  

“Apolet, Kılıç ve İktidar”, “Boğazın Şövalyesi (Üzeyir Garih)” ve “Fethullah Gülen” kitaplarının yazarı Mercan da salı ve cuma günleri Ankara siyasetinin ve gündemin nabzını tutacak.  

BUGÜN’ü her geçen gün daha da güçlendirmeye devam edeceğiz.

İpek Medya Grubu’nun yayın felsefesi

İpek Medya Grubu’nun yayın ilkelerini ve siyasi olaylar karşısında duruşunu bu vesileyle bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyorum.  

500’ü aşkın insanın görev yaptığı grubumuzda, her türlü baskı, engelleme, hedef göstermelere ve ayrımcılığa rağmen, medya etik kuralları çerçevesinde yayıncılık yapmaya çalışıyoruz.  

İnanca saygı

Toplumsal sorumluluğumuzun gereği olarak, ülkede huzur ve barışın sağlanması için her türlü fikre, her türlü yaşam tarzına ve inanca saygı duymaya devam edeceğiz.  

Ülke insanımızın ileri demokratik ülkeler seviyesine yükselmesi için evrensel hukuk ve evrensel ortak değerlerin hayata geçirilmesine büyük önem veriyoruz.  

İfade ve haber alma hürriyetinin engellenmesine neden olan, basın özgürlüğünü kısıtlayan, haksız rekabet koşulları oluşturan, açık bir kamusal ayrımcılık ürünü olan akreditasyonun her türlüsüne karşıyız.  

Tüm medya kuruluşlarının ve medya çalışanlarının meslek ilkeleri ve hukuk içerisinde faaliyet gösterdikleri sürece, atanmış veya seçilmişlerce keyfi olarak engellenmesinin demokrasi dışı bir arayış olduğuna inanıyoruz.   

Yalan, iftira, hakaret, ötekileştirme, rüşvet, yolsuzluk, görevi suistimal, sahte delil üretme, hukuksuz yargılama, yargı kararlarını dinlememe, zorbalık gibi kirli uygulamaları, kimin yaptığı ya da kime yapıldığının hiç önemi yoktur.  

Utanmamak için...

Ülkemizin, bu tarz kirliliklerden ve bu kirden beslenenlerden temizlenmesinin, demokrasinin gelişmesi yanı sıra toplum refahının artmasını da beraberinde getireceği kanaatindeyiz.   

Temel felsefemiz, yarın utanmayacağımız bir yayın yapmak ve gelecek nesillere daha müreffeh ve yaşanabilir bir Türkiye bırakmak…