Kadın avukatlar Eygi'yi şikayet etti!

Kadın avukatlar Eygi'yi şikayet etti!
Güncelleme:

Vahdet Gazetesi yazarı Mehmet Şevki Eygi'nin 2 Şubat'taki, \"Hiçbir Kadının Fâhişe Kıyafetiyle Gezmeye Hakkı Yoktur\" başlıklı yazısı nedeniyle, bir grup kadın avukat, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyesi 4 avukat kadın, İstanbul Bağdat Caddesi'nde geçen hafta yaşanan cinsel saldırıya ilişkin, Vahdet Gazetesi'ndeki köşesinde, "Hiçbir Kadının Fâhişe Kıyafetiyle Gezmeye Hakkı Yoktur" başlıklı yazısı nedeniyle, Eygi hakkında, "Halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek" suçunu işlediği gerekçesiyle, suç duyurusunda bulundu. Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelen Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyesi 4 kadın, öncesinde konuya ilişkin basın açıklaması yaptı.

"BU ADAMLAR BÖYLE AÇIKLAMALAR YAPTIKLARI SÜRECE..."
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu temsilcisi Fadik Temizyürek, Mehmet Şevket Eygi hakkında suç duyurusunda bulunmak için adliyeye geldiklerini belirterek, "Eygi geçenlerde bir açıklamada bulundu. Açıklaması o kadar kadın düşmanlığı şeklindeydi ki insanın aklı şaşıyor. Ve bu yazar birkaç gün evvel Cumhurbaşkanlığı sarayında yazarlarla birlikte ağırlandı. Eygi'nin sözleri aynen şöyleydi; 'fahişe gibi giyinen kadınlar elbette ki tecavüe ve tacize uğrayabilirler. O nedenle kadınların ahlaklı, namuslu ve edepli olması gerekir' dedi. Biliyorsunuz ki birkaç gün öncede bir kadın arkadaşımız Kadıköy'de nitelikli cinsel saldırıya uğramıştı. Şimdi bu adamlar böyle açıklamalar yaptıkları sürece kadına yönelik şiddet daha fazla artacak" dedi.

"OCAK AYINDA 36 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ"
2016 Ocak ayında 36 kadının öldürüldüğüne de dikkat çeken Temizyürek, "Bizim buradan ısrarla şiddetle söylemeye devam edeceğimiz ve mücadelesini sürdüreceğimiz konu, İstanbul Sözleşmesi'nin bir an evvel yasalara geçirilmesi ve meclisin de bu konuda çalışmasıdır" diye konuştu.

"HEM ULUSLARÜSTÜ HEM DE ULUSAL HUKUK BABINDA KABUL EDİLEMEZ"
Avukat Tuba Torun da, Mehmet Şevki Eygi'nin sözlerinin kadına aşağılayan, cinsiyetçi, tecavüzü meşrulaştıran bir nitelikte olduğunu ifade ederek, "Hem uluslarüstü hem de ulusal hukuk babında kabul edilemez ve hukuka aykırı nitelik taşımaktadır. Suç teşkil eden, halkı kine ve düşmanlığa sevk eden bu sözleri nedeniyle kendisini şikayet edeceğiz" dedi.

"İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNDEN YANAYIZ FAKAT..."
Avukat İpek Bozkurt da platform olarak her zaman ifade özgürlüğünden yana olduklarını belirterek, "Fakat Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bu yönde aldığı özel kararları var. Bu kararlarda, 'kendinizi ifade ederken, özellikle basın organlarında kine, şiddette teşvik etmemeniz gerekir. Cinsiyetçi, ayrımcı söylemlerde bulunmamanız gerekir' deniliyor. İşte biz bu yazarın yazı yazma özgürlüğünde bu kurallara uymadığı için suç duyurusunda bulunuyoruz" dedi.

"BİZ KADINLAR BARIŞÇIL, HUZUR DOLU TOPLUMDA YAŞAMAK İSTİYORUZ"
Avukat Feyza Altun ise, platform olarak din ve vicdan özgürlüğünü her zaman savunduklarını belirterek, "Kadınların özellikle dinleri, ırkları üzerinden ötekileştirilmesine ve nefret söylemi ortaya atılarak böyle bir kaos ortamı yaratılmasına da sonuna kadar karşıyız. Biz kadınlar olarak tüm farklılıklarımızla, barışçıl, huzur dolu ve sağlıklı bireylerin yetiştiği toplumda yaşamak istiyoruz" ifadesinde bulundu. Kadınlar, yaptıkları açıklamanın ardından suç duyurusunda bulunmak üzere adliye binasına girdi.