Kanal D Haber’e beraat

Kanal D Haber’e beraat
Güncelleme:

Kanal D Haber Günaydın isimli sabah programında yayınlanan HDP mitingi haberinde gözüken bir pankart nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret edildiği gerekçesi ile haklarında dava açılan haberciler beraat etti.

Bakırköy 39 Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına Süleyman Sarılar, Fevzi Yeniçeri ve Ali Ekber Aydın ve avukatları Köksal Bayraktar, Şehnaz Yüzer ve Avukatı Tarık Gökhan Tosun hazır bulundu. Bugünkü duruşmaya katılmayan İrfan Değirmenci’yi ise Avukatı Danış Akpolat temsil etti.

SANIKLARA SON SÖZLERİ SORULDU

Esas hakkındaki savunması sorulan Süleyman Sarılar, “Haberin içeriği cumhurbaşkanıyla ilgili değildir. Seçime giren bir partinin miting haberidir. Haberde o mitingde açılan pankartla ilgili hiçbir metin yer almamıştır. Zaten pankart çok zor okunmaktadır. Cumhurbaşkanına hakaret kastımız yoktur, beraatimi istiyorum ” dedi.

Esas hakkındaki savunmaları sorulan Ali Ekber Aydın ve Fevzi Yeniçeri de beraatlerini istediklerini söylediler.

‘HABER VERME FONKSİYONU İÇİNDE YAPILAN BİR HABERDİR’

Sanıkların Avukatı Köksal Bayraktar, programda yayınlanan ve davaya konu edilen sözün Erdoğan ile ilgili olan kısmının görülemediğini ve anlaşılamadığını belirterek, “Suçun unsurları oluşmamıştır. Hakaret suçu özel kasıt ile işlenen bir suçtur. Olayda Cumhurbaşkanına hakaret yoktur. Bir partinin Almanya’da yaptığı mitingin haber olarak aktarılmasıdır. Programı sunan sanık İrfan Değirmenci de bu sözleri tekrarlamamış, haber verilirken arkasında görüntü olarak geçmiştir. Görüntü sadece 2 saniyeden ibaret ve anlaşılır nitelikte değildir. Haber verme fonksiyonu içinde yapılan bir haberdir. Müvekkillerimizin beraatini talep ediyoruz” dedi.

Sanıkların Avukatı Şehnaz Yüzer dava konusu yayının seçim öncesi yapıldığını hatırlatarak, “Tüm partilerin mitingleri haberlerde verilmiştir. Suça konu olduğu iddia edilen pankart da haber içinde 2 saniyelik bir sürede verilmiştir.. Tüm sanıkların bu görüntüden haberleri yoktur. Bu pankart ve görüntü nedeniyle Cumhuriyet Savcıları tarafından başlatılmış bir soruşturma da yoktur. İhbar üzerine soruşturma açılmıştır. Müvekkillerimin beraatine karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.

İrfan Değirmenci’nin Avukatı Danış Akpolat, bu tür suçlarda özel kastın yanında dar yorum yapılması gerektiğini belirterek beraat talebindi bulundu.

BERAAT ETTİLER

Mahkeme, sanıkların ve avukatlarının esas hakkındaki savunmalarının ardından kararını açıkladı. Hakim Aylin Bademci, yüklenen suçla ilgili sanıkların kastının bulunmadığını belirterek tüm sanıkların beraatine karar verdi.

İDDİANAMEDEN

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Kanal D’de 30 Eylül 2015 tarihinde Kanal D Haber Günaydın isimli programda yayınlanan HDP’nin Almanya mitingi haberinde, arkadaki pankartların birinde Cumhurbaşkanına hakaret edildiği gerekçesiyle programın sunucusu İrfan Değirmenci, Kanal D Haber Genel Yönetmeni Süleyman Sarılar, Haber Müdürleri Fevzi Yeniçeri ve Ali Ekber Aydın hakkında1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası isteniyordu.