Kişisel bakım ürünlerinin yeni adresi; eczaneler

Kişisel bakım ürünlerinin yeni adresi; eczaneler
Güncelleme:

İlaç fiyatlarının düşmesiyle eczaneler kişisel bakım ürünlerine yöneldi.

Son yıllarda sağlıkta dönüşüm programı kapsamında yapılan düzenlemeler ile düşen ilaç fiyatlarına paralel olarak cirolarında büyük kayıplar yaşayan eczanelerin yeni gözdesi kişisel bakım ürünleri oldu. Kişisel bakım ürünlerinin satışına yönelik reyonlarını revize eden ve ürün çeşitliliğini artıran eczaneler yoğun ilgi görmeye başladı.

Yeni dönem eczacılık olarak tanımlanan süreci WisePharma Eğitim ve Danışmanlık Genel Müdürü Fikret Küçükkoyuncu değerlendirdi. Yıllardır ard arda yapılan düzenlemelerin ilaç fiyatlarında %60’a yakın düşüş meydana getirdiğini belirten Küçükkoyuncu, bu süre içerinde enflasyonun ve buna bağlı giderlerin ise yaklaşık 3 kat arttığının altını çizerek eczanelerin gün geçtikçe kan kaybettiğini, karlarının eridiğini ve kişisel bakım ürünlerine yöneldiğini söyledi.

Yeni dönem eczacılığında satılacak ürünlerle ilgili düşüncelerini aktaran Küçükkoyuncu “Eczaneler kaybettikleri ilaç cirosunu iki şekilde kapatabiliyor olacaklar. Birincisi reçetesiz ilaçların ve besin desteklerinin satışını, diğeri de kişisel bakım ürünlerin satışını arttırmak. Reçetesiz ilaçlar reçeteli ilaçlara göre çok hızlı büyüyor. Kişisel bakım pazarı da aynı şekilde hızla büyümekte ve bu pazarda eczanelerin aldıkları pay oldukça düşük, nerdeyse %5’lerin altında. Dolayısıyla aslında eczaneler kişisel bakım pazarında çok ciddi bir büyüme potansiyeline sahip” dedi.

Dönüşüme ayak uyduramayan eczanelerin zorluklar yaşadığını belirten Küçükkoyuncu, “Yeni dönemde eczacıların mesleğin 2 yönünü de çok iyi yönetmesi gerekiyor. İşin bir tarafı müşterileri hastaları, müşterileri bilgilendirme ve ilaç danışmanlığı diğer tarafı ise ticari bakış açısı ve profesyonel yönetimdir. İlaçla ilgili yoğun bir eğitim alan eczacıların bu konuda danışmanlık yapmaları en doğal işlevlerinden biri olmalıdır. Burada klinik eczacılık ön plana çıkmalıdır. İşin diğer tarafı ise, yeni dönemde ihtiyaç duyulan ve eczacılarımızı geleceğe güvenle taşıyacak olan kısımdır. Burada odak “müşteri”dir ve onların alışveriş alışkanlıklarıdır. İlaç satışlarına ek olarak kişisel bakım ürünlerine eczanelerinde yer vermeleri, müşterilerinin kolay alış-veriş yapabilmelerini sağlamaları ve ihtiyaçlarına cevap vermeleri bu noktada önem kazanıyor. Etik ve güven üzerine inşa edilen yeni dönem eczacılık ile değişime adapte olan eczanelerin karlılıklarını artıracağını söyleyebiliriz” diye konuştu.

Kişisel bakım ürünlerinde müşterilerini bilgilendirecek

Mesleği gereği reçete üzerinden bilgilendirme görevini layıkıyla yapan eczacıların kişisel bakım ürünlerinde de benzer bir rol üstleneceğinin altını çizen Küçükkoyuncu şunları söyledi:

“Eczacılar, vatandaşların ürün satın alırken güven duyduğu kişilerin başında geliyor. Müşteriler yıllardır ilaçta aldıklarını danışmanlık hizmetini bu ürün gruplarında da almaya başladılar ve oldukça memnunlar. Yaşanan değişim-dönüşüm ile birlikte kişisel bakım ürünlerinin daha çok eczanelerde satılacağı bir sürece doğru ilerliyoruz. Bunun sinyallerini veren bir çok eczane var. Eczacılar bu değişime paralel olarak müşterilerin alışveriş deneyimlerine ve alışkanlıklarına uygun biçimde eczanelerini dizayn ederken aynı zamanda müşterileriyle daha çok iletişim kuran, onları bilgilendiren ve onları her yönüyle tatmin eden bir rol üstlenecek”