Koalisyon şartılarını açıklayan CHP lideri Kılıçdaroğlu TRT ve RTÜK'ün yeniden yapılandırılcağını söyledi

Koalisyon şartılarını açıklayan CHP lideri Kılıçdaroğlu TRT ve RTÜK'ün yeniden yapılandırılcağını söyledi
Güncelleme:

Koalisyon şartılarını açıklayan CHP lideri Kılıçdaroğlu TRT ve RTÜK'ün yeniden yapılandırılcağını söyledi

Koalisyon şartılarını açıklayan CHP lideri Kılıçdaroğlu TRT ve RTÜK'ün yeniden yapılandırılcağını söyledi

Kılıçdaroğlu, partisinin 14 maddeden oluşan koalisyon ilkelerini açıkladı. “Herkes ilkelerini açıklasın, kimlerle ilkelerimiz bağdaşıyorsa oturalım konuşalım” diyen Kılıçdaroğlu, seçim sonrasında hükümeti kurma görevinin yüzde 60’lık bloka düştüğünü ifade etti.

Kılıçdaroğlu'nun koalisyon şartlarından biri de Medya 'nın özgür olmasıydı. Kılıçdaroğlu '' TRT iktidarda kim olursa olsun iktidarın borazanı olmaktan kesinlikle çıkarılmalıdır. Bununla ilgili bütün hukuki düzenlemeler yapılmalıdır. TRT Genel Müdürü bir siyasal iktidarın keyfine göre atanmamalıdır. Siyasal iktidarın borazanı olan bir TRT veya bir siyasal iktidarın sopası olan bir RTÜK modelini biz kabul etmiyoruz. Daha farklı bir yapılanmaya ihtiyacımız var.''dedi
 
Ankara'da koalisyon formülleri tartışılırken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, koalisyon masasında öne süreceği parti ilkelerini 14 maddede açıkladı.

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümet kurma görevlendirmesinden önce parti liderleri ile görüşeceği yönündeki açıklamasına da tepki göstererek, "Cumhurbaşkanı kesinlikle anayasal sınırları içine çekilmelidir. O makam her şeye maydanoz olan bir makam değildir" dedi. Seçim sonuçlarının yüzde 40’lık ve yüzde 60’lık denge oluşturduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: "Hükümet kurma görevi yüzde 60’lık bloka düşüyor. Toplumun beklentilerine uygun bir iradeyi ortaya koymak istiyorsak 60’lık grubun beklentilerine uygun bir hükümet kurmalıyız.” Erken seçim tartışmalarına tepki gösteren Kılıçdar-oğlu, "Bir sonraki seçimi değil, Türkiye’yi düşünmek zorundayız. Bir sonraki seçime göre bugünden çalışırsak demokrasiye yazık etmiş oluruz”  dedi. Kılıçdaroğlu, parti meclisi (PM) toplantısı öncesi partisinin 14 öncelikli ilkesini açıkladı.

1- HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ SAĞLANACAK

Can ve mal güvenliğimizi güvence altına alacak hukukun üstünlüğüne dayalı bir hukuk sistemi asla göz ardı edilmemeli. Uygar dünyanın bir parçası olacaksak bu alanda bütün tahribatları yok etmeliyiz ve yeniden inşa etmeliyiz. Vatandaş can ve mal güvenliğini hukukun üstünlüğü kavramı içinde sokakta da hissedecek, çalışırken de hissedecek.

2- PARLAMENTER REJİM GÜÇLENDİRİLECEK

12 Eylül darbe yasalarının tamamen değişmesi, yüzde 10 seçim barajı, YÖK belası, bunların tamamının 21.yüzyılın Türkiyesi’nde olmaması lazım. 12 Eylül darbe hukukunu değiştirmek şu anlama geliyor. Parlamenter rejimimizi güçlendirmek anlamına geliyor. Yani yasama ve yargı yürütmenin arka bahçesi olmayacak. Sağlıklı ve tutarlı bir denge mekanizması oluşturmak zorundayız. Siyasi partiler yasasını değiştirmek, lider sultasını ortadan kaldırmak zorundayız. 200 yıllık bir parlamenter sistemi daha güçlü hale getiriyoruz. Güçler ayrılığı ilkesini eğer gerçekten yerli yerine oturtabilirsek demokrasimiz daha da güçlenmiş olacaktır.

3- SİYASİ AHLAK YASASI ÇIKARILACAK

Siyasetin ne kadar kirlendiğini sokaktaki vatandaş da biliyor. Siyasette kirlilik devam etsin demeyeceğiz, diyemeyiz. Kesinlikle siyasi ahlak yasası çıkmalı, siyaset kirlilikten arınmalı. Siyaset zenginleşme aracı olmamalıdır. Siyaset köşeyi dönme aracı olmamalıdır. Siyasi ahlak yasasının kesinlikle çıkması lazım. Siyasetin etik kurallarının belirlenmesi lazım.

4- GÜÇLÜ SOSYAL DEVLET SAĞLANACAK

17 milyon yoksulun olduğu bir Türkiye’ye hiç kimse güçlü devlet diyemez. Güçlü sosyal devletin olması için ilkelerimizi de belirledik. Emekliye Ramazan bayramında, kurban bayramında iki maaş ikramiye verilecek. Çiftçi için mazot 1,5 lira olacak. Taşeron sistemi kaldırılacak.
Asgari ücret bin 500 lira olacak.

5- CUMHURBAŞKANI SINIRINA ÇEKİLMELİ

Cumhurbaşkanı kesinlikle anayasal sınırları içine çekilmelidir. O makam her şeye maydanoz olan bir makam değildir. Her konuda görüş beyan eden bir makam değildir. O makamın özel bir ayrıcalığı vardır. Az konuşur, öz konuşur. Koalisyon görüşmelerinin devam ettiği bu süreçte kendisinin birinci aktör olarak ortaya çıkması asla kabul edilemez. Koalisyon görüşme-lerini yapacak kişi Sayın Cumhurbaşkanı’nın yetki vereceği kişidir. Bizimle ne görüşülecek? Niçin koalisyon yapmıyorsunuz mu diyecek? Koalisyon görüşmelerinin öyle gizli kapaklı ortamlarda olması da çok şık değildir. Arka kapı diplomasisine evet ama gizli kapaklı birbirilerimizi ikna edelim. Hayır bunlara bizim kapımız kapalı.

6- ÖRTÜLÜ ÖDENEK BAŞBAKANA AİT

Örtülü ödeneği başbakan kullanır. Örtülü ödenek başbakanın namusuna havale edilen bir paradır. İki kişi örtülü ödeneği kullanamaz. İki kişi örtülü ödeneği kullanıyorsa devlette iki başlılık var demektir. Başbakandan gizli cumhurbaşkanı nasıl örtülü ödenek kullanacak? Bunun kaldırılması lazım.

7- BARIŞÇIL DIŞ POLİTİKA ŞART

Barış eksenli, ülkenin çıkarları üzerine inşa edilmiş yeni bir dış politikaya ihtiyacımız var. Var olan mevcut yapı Türkiye’yi dış politikada ciddi açmazların içine soktu. Çıkamıyorlar.

 

LİDERLERE ÇAĞRI

Kılıçdaroğlu, bütün siyasi parti liderlerine ilkelerini açıklama çağrısı yaparak, “Hangi partilerle ilkelerimiz bağdaşıyorsa oturalım bir arada. İlkelerimizi koyalım, o çerçevede bir araya gelelim oturalım adam gibi hükümet kuralım” dedi.

8- GENÇLERE MEYDAN ÖZGÜRLÜĞÜ

Gençleri potansiyel suçlu olarak gören bir siyasal düşünceyi asla ve asla kabul etmiyoruz. Hiçbir meydan Türkiye’de gençlere yasaklanmamalıdır.

9- YASAKLARIN KALKTIĞI BİR TÜRKİYE

Yasakları artan bir Türkiye değil, yasakları azalan, insanlara, insan haklarına saygı duyan, özgürlük alanını süratle genişleten, uygar dünyanın, medeni dünyanın bir parçası olan bir Türkiye istiyoruz. Konuşmayan değil, aksine konuşan, düşünen ve üreten bir Türkiye’ye ihtiyacımız var.

10- TRT VE RTÜK’E YENİ YAPILANMA

Medya özgür olmalı. TRT iktidarda kim olursa olsun iktidarın borazanı olmaktan kesinlikle çıkarılmalıdır. Bununla ilgili bütün hukuki düzenlemeler yapılmalıdır.
TRT Genel Müdürü bir siyasal iktidarın keyfine göre atanmamalıdır. Siyasal iktidarın borazanı olan bir TRT veya bir siyasal iktidarın sopası olan bir RTÜK modelini biz kabul etmiyoruz. Daha farklı bir yapılanmaya ihtiyacımız var.

11- TARAFSIZ VERGİ DENETİMİ

Vergi denetimleri siyasal araç olarak asla kullanılmamalıdır. Vergi denetim elemanı siyasal iktidarın sopası olmamalıdır. İşadamlarını terbiye etme aracı olmamalıdır. Susturma aracı olmamalıdır.

12- KESİN HESAP KOMİSYONU

TBMM’de kesin hesap komisyonu kurulmalıdır: Vatandaştan toplanan her kuruş verginin hesabı mutlaka ama mutlaka parlamentoda verilmelidir. Siyaset hesap vermelidir.

13- DEMOKRATİK YENİ BİR ANAYASA

Çağdaş bir anayasaya ihtiyacımız var. Darbe hukukunu değiştireceksek hem yasaları hem Anayasa’yı değiştireceğiz. Daha özgürlükçü bir anayasaya ihtiyacımız var. Özellikle anayasa değişikliklerinde yargı bağımsızlığına ve tarafsızlığına ihtiyacımız var. Yapılan değişiklikler yargıyı yürütme organının arka bahçesi haline dönüştürdü. Yargıyı tarafsız ve bağımsız kılmalıyız. HSYK’yı ikiye ayırmalıyız. Bakan ve onun müsteşarı bu kurullarda görev yapmamalıdır.

14- YOLSUZLUKLA MÜCADELE

Yolsuzluklarla mücadele olmazsa olmazımızdır. Hukuka, insan haklarına saygı duyuyorsak kesinlikle yolsuzluklarla bizim oturup hesaplaşmamız gerekiyor. Yolsuzluk yapanların, çalıp çırpanların artık konuşmaya bu ülkede yüzlerinin olmaması lazım. Ar damarı çatlamış bir siyaset kabul etmiyoruz. Saygın bir siyaset istiyoruz, hesap veren bir siyaset istiyoruz.

KILIÇDAROĞLU'NA TAM YETKİ, EĞİLİM MHP İLE KOALİSYON

Seçim sonuçlarını ve koalisyon formüllerini değerlendirmek üzere toplanan CHP Parti Meclisi (PM), hükümet kurma süreci ile ilgili Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na tam yetki verdi. Parti tüzüğünde Genel Başkan’ın bu yöndeki yetkilerini artıran değişikliği de onaylayan PM’de, koalisyon formülleri de tartışıldı. Parti tabanına yönelik bir ankette; AKP ile koalisyona itiraz edilmesi nedeniyle HDP destekli CHP-MHP koalisyon formülü öne çıktı. PM'de, AKP'nin yüzde 41 oyuna dikkat çekilirken, AKP'ye kapıların tamamen kapatılmasının doğru olmadığı, CHP'nin Türkiye'yi hükümetsiz bırakan tablo yaratmaması gerektiği görüşü de dile getirildi. BUGÜN