Konut alırken inşaatın sahibi firmanın önemi nedir?

Konut alırken inşaatın sahibi firmanın önemi nedir?
Güncelleme:

Son birkaç yıldır markalı konut projelerinde yaşanan sorunlar insanların kafasını karıştırıyor.

Son birkaç yıldır markalı konut projelerinde yaşanan sorunlar, arkasında binlerce mağdur bırakırken yeni ev almak isteyenler ise ister istemez kimden ve nasıl ev almalıyız sorularını sorgulamaya başladı. Türkiye'de konut pazarlama sektörünün öncüsü İngiliz – Türk ortaklı uluslararası konut pazarlama şirketi Universal21 Yönetici Ortağı Philip Skorochod ev almanın ciddi bir iş olduğunu ve mutlaka uzman kişilerin yardımlarıyla, danışarak ve acele etmeden birikimlerin harcanması gerektiğini vurguluyor. Özellikle sonradan pişman olmamak, yaşanabilecek sıkıntıların aşılabilmesi için bir uzmana danışılması gerektiğini ve yatırım yapılacak evin, müteahhit veya konut projesinin çok detaylı araştırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Proje sahibi firmanın detaylıca araştırılması gerekmektedir. Üretici firmanın geçmişte hangi sektörde ne işler yaptığını, güvenilir olup olmadığını ve kurumsallığını mutlaka incelenmeli. İnşaat firmasının tecrübe ve mali yapısı konutun kalitesi, altyapı güvenirliği ve zamanında teslimi için önemlidir. Bilindik ve güvenilir inşaat firmaları arasından bir seçim yapmak bu kriter için çok vakit harcamamanızı sağlar.

Türkiye'de konut pazarlama sektörünün öncüsü İngiliz – Türk ortaklı uluslararası konut pazarlama şirketi Universal21 Yönetici Ortağı Philip Skorochod şu uyarılarda bulunuyor:

Bina Ruhsatları / İnşaat Ruhsatları: Bu ruhsatlar ve izinler herhangi bir imarın inşaatından önce alınması gereken yasal şartlardır. Universal 21, zaman zaman yatırımcılara projelere mümkün olan en erken şekilde girmelerine olanak sağlayan piyasa öncesi fırsatlar sunmaktadır. Çok sayıda imar piyasa öncesi bazda çalışmakta ve bu nedenle bir yatırımın erken aşamalarında bina ruhsatları bulunmamaktadır. Bu durumda, paralar bir güvenli hesapta (emanet hesabı) ya da itibarlı bir avukatın müşteri hesabında tutulmalıdır. Para ancak tüm gerekli bina ruhsatları alındıktan sonra kat irtifakları kurulduğu zaman müteahhitlere serbest bırakılmalıdır. Burada önemli olan yalnızca kendi arsalarına sahip olan müteahhitlerle iş yapmaktır, çoğu müteahhit arsa satın almaz ya da kendi arsası yoktur, bunun yerine arsa sahibiyle bir takas sözleşmesi yapmayı tercih ederler ve bu sözleşmede tamamlanmış projeyi kimi zaman yarı yarı yaya kadar paylaşmayı kabul ederler ve bu zorluklarla dolu bir süreç anlamına gelir. Arazi sahipleri fikirlerini değiştirir, satış performansından memnun olmaz, kendi konutlarını müteahhite rakip olarak daha düşük fiyatla satmaya başlar, standartları kabul etmez ve inşaatın durması için yasal yollara başvurur...

Müteahhit Arkaplan Kontrolleri / Performans Geçmişi : Universal21 her zaman yüksek standartlı ve zamanında teslimatla tanınmış deneyimli müteahhitlerden projeler edinir. Tüm diğer şeylerin arasında, gelecek projeler için iyi bir referans noktası olarak önceki projeleri yakından inceleriz. Ayrıca göze çarpan herhangi bir şey ya da  geçmişte müteahhite karşı açışmış hukuk davaları olup olmadığını görmek için avukatlarımızdan kapsamlı bir yasal araştırma yürütmelerini isteriz. “Bir müteahhit en azından arsa satın alma, yürürlükteki imar izinlerini alma, projeyi tasarlama, mesleki ücretler, site altyapısını geliştirme ve merkez tesislerin inşaatı maliyetlerini karşılamak için mevcut yeterli finansmana ihtiyaç duyar. En iyi durumda müteahhit, binayı inşa etmek için yeterli finansmana sahiptir ve inşaat için müşteri peşinatlarını kullanması beklenmez. Peşinatların kullanılması bir alıcı için çok tehlikeli bir durumdur.

Arsa Tapusu Araştırma: Sahiplerin belirtildiği gibi olduğundan ve arsa üzerinde herhangi bir ipotek, borç ya da taahhüt olmadığından emin olmak için kapsamlı bir tapu araştırması yapılır.

Satış Sözleşmeleri: Müşterilerimize tam koruma sağladığımızdan emin olmak için avukatlar ve tarafımız arasında incelenir ve kabul edilir. Biz gecikmeler için cezalar olmasını, bina ve iç garantilerin tamamen kapsanmasını, yapılacaklar formunun sözleşmenin ayrılmaz bir parçası olmasını, müşterinin herhangi bir üçüncü şahsa devredebilme hakkının olmasını, ödeme ve tamamlanma tarihi ve tapu devri vb. Konuların açık ve net olmasını talep ederiz. Tüm broşürler, planlar, teknik şartnameler, ortak tesisler ve her türlü sözlü anlaşma bu sözleşmenin bir parçasını oluşturur.