Milli Gazete: 'Torunlar' Yaşasın Diye Evlatlar Ölüyor!

Milli Gazete: 'Torunlar' Yaşasın Diye Evlatlar Ölüyor!
Güncelleme:

Yerin yüzlerce metre altındaki madende ölen 301 kişinin de, yerin onlarca metre üzerindeki gökdelende ölen 10 kişinin de hikayeleri aynı... Tıpkı olayların sorumlularının olduğu gibi...

Soma’da açılan “derin yara” kabuk bağlamadan önceki gece Şişli’den feryatlar yükseldi. İstanbul’un göbeğinde asansör yere çakılmış bir çırpıda 10 işçimiz hayatını kaybetti. Olay mahallinde 9 Nisan’da bir işçi hayatını kaybetmiş, 23 Ağustos’ta ise ciddi bir yangın olayı yaşamıştı. 

Peki; 13 Mayıs günü yaşanan Soma faciasıyla sarsılan ülkemizde ne değişmişti: Hiçbir şey… İşte 7 Eylül sabahı ortadaki manzara: Kendini savunan yeni bir holding patronu… Tez elden iş ve işçi güvenliğinin masaya yatırılacağını açıklayan iktidar yetkilileri… ve tabii ki her biri kendi içerisinde ayrı hikayeler barındıran 10 cenaze…

“İşçi öldü para cezasıyla kurtardılar”

Mecidiyeköy’de 10 işçinin hayatını kaybettiği inşaatta 5 ay önce hayatını kaybeden başka bir işçi için Çalışma Bakanlığı’nın firmaya inşaatı durdurma cezası vermediği, firmanın işçi için 6720 TL ceza ödeyerek yoluna devam ettiği iddia edildi.

Mecidiyeköy’de önceki akşam on işçiye mezar olan asansör faciasının yaşandığı Torunlar Rezidans’ta geçen 9 Nisan’da da 19 yaşındaki Erdoğan Polat adlı montaj işçisi aynı şekilde can vermişti. Vanlı Toprak’ın ölümünden sonra hazırlanan iş müfettiş raporu yayınlandı.

Bakanlar Kurulu’nda görüşülecek

Başbakan Ahmet Davutoğlu, olayın yarın (bugün) Bakanlar Kurulu toplantısında detaylı şekilde değerlendirileceğini dile getirerek, “Her türlü soruşturma en detaylı şekilde yapılacak. Kamuoyunun şunu bilmesini isterim, bu tür olaylarda bir an bile tereddüt etmeden gerekli her türlü araştırmayı, soruşturmayı yapar, bir daha böyle bir olayın yaşanmaması için her türlü tedbirini alırız” dedi.

O asansöre “Patron” da binmiş

Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın 1 numaralı sorumlusu olan Soma Holding adlı işletmenin patronu da birkaç gün sonra ortaya çıkıp duyduğu üzüntüyü dile getirmiş ve gerekenlerin yapılması için çalışmaların yapılacağını söylemişti. 10 işçinin hayatını kaybettiği rezidans kazası sonrasında da Torunlar GYO’nun patronu basının karşısında “Denetimlerin düzenli yapıldığını” söyledi ve ilave etti: “Ben de o asansöre bindim.”

Gözaltına Alınan 8 Kişi Serbest Bırakıldı

Şişli’de rezidans inşaatında yaşanan asansör faciasıyla ilgili gözaltına alınan 8 kişi, karakoldaki ifadelerinin ardından savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. Mecidiyeköy’de eski Ali Sami Yen Stadyumu arazisinde yapılan rezidans inşaatında 10 işçinin ölümü ile sonuçlanan asansör faciasının ardından şantiye sorumlusu 8 kişi gözaltına alınmıştı.

Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), Şişli’de asansörün düşmesi sonucu 10 işçinin hayatını kaybettiği inşaatta tüm faaliyetlerin durdurulduğunu bildirdi. Torunlar GYO’dan “Acımız Büyük” başlığıyla yapılan açıklamada, eski Ali Sami Yen Stadyumu arazisi üzerinde devam eden inşaattaki kazanın nedenine ilişkin ayrıntıların henüz bilinmediği aktarıldı. Kazayla ilgili adli soruşturmanın derhal başlatıldığı ve soruşturmanın yakından takip edileceği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Kurumumuzca olayın bütün yönleriyle araştırılması için gerekli teknik ekipler görevlendirilmiştir. Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır dilediğimiz işçi kardeşlerimizin ve ailelerinin her türlü hakkı, hukuku tüm alt yüklenicilerde çalışanlar da dahil sorumluluğumuz ve güvencemiz altındadır. İnşaat ve tüm faaliyet durdurulmuştur. Bütün soruşturmalar tamamlandıktan ve güvenlik sistemleri defaatle gözden geçirildikten sonra, tekrar faaliyete geçilecektir.” Konu hakkında bilgilendirme amaçlı saat 10.30’da basın toplantısı düzenleneceği bilgisi verilen açıklamada, konuyla ilgili iki saat aralıklarla gerekli bilgilendirmenin yapılacağı, gelişmelerin medya, kamuoyu ve işçilerin yakınlarına iletileceği belirtildi.

Ölen işçilerin kimlikleri belirlendi

Şişli’de inşaatta asansörün zemine düşmesi sonucu hayatını kaybeden 10 işçinin kimliği belirlendi. İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada, Mecidiyeköy’deki eski Ali Sami Yen Stadyumu’nun yerindeki inşaatta meydana gelen asansör kazasında hayatını kaybeden işçilere Allah’tan rahmet, yakınlarına ve emekçilere başsağlığı dilendi. Ölen işçilerin isimlerinin netleştiği belirtilen açıklamada, hayatını kaybeden işçilerin Tahir Kara, Hıdır Ali Genç, İsmail Sarıtaş, Bilal Bal, Cengiz Tatoğlu, Murat Usta, Menderes Meşe, Vahdet Biçer, Ferdi Kara ve Cengiz Bilgi olduğu bilgisi verildi.

Ölü sayısı netleşti

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, asansör kazasında ölen işçilerin sayısının 10 olarak netleştiğini bildirdi. Mutlu, sosyal paylaşım ağı Twitter hesabından yayımladığı mesajda, “İş asansöründe hayatını kaybeden işçilerimizin tamamı hastaneye götürüldü. Kayıp sayımız kesin 10 olarak netleşti. Başımız sağolsun” ifadelerini kullandı.

İhmal, kusur nerede var ise bunların üzerine gidilecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Şişli’deki bir inşaatta meydana gelen asansör kazasına ilişkin, “Tüm yönleriyle olay açık bir şekilde ortaya çıkarılabilecek. İhmal, kusur nerede var ise bunların üzerine gidilecek” dedi. Bakan Çelik, 10 işçinin hayatını kaybettiği inşaatta incelemelerde bulundu. Çelik, kazanın yaşandığı inşaatın zemin katında gazetecilere yaptığı açıklamada, “Mecidiyeköy’de bahse konu inşaatta maalesef dün akşam saat 19.00 sularında tüm milletimizi üzüntüye garkeden müessif bir kaza ile karşı karşıya kaldık. Bu meydana gelen müessif olayın neticesinde 10 çalışanımız, 10 emekçimiz ne yazıkki hayatını kaybetti. Öncelikle hayatlarını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Bütün milletimizin başı sağolsun” ifadelerini kullandı. “Yaşanan bu olaylar neticesinde bir daha yaşanmaması konusunda hep temennilerimizi ifade ediyoruz. Bu konuda gerek işverenlerin gerekse tüm yetkililerin gerekli sorumluluk çerçevesinde hareket etmeleri konusunda tüm ikazlara rağmen maalesef dün akşam böyle bir feci ve hepimizi üzüntüye boğan bir tabloyla karşı karşıya kaldık” diyen Bakan Çelik, sözlerine şöyle devam etti: “Olayın neden, nasıl olduğu konusunda bizlere, şu anda yaptığımız değerlendirmede eldeki bilgi, bir yük asansörünün malzeme taşıyan ve katlarda genellikle ağırlıklı olarak kartonpiyer ve benzeri işler yapan işçilerimizin malzeme taşırlarken, malzemeyle birlikte çıkarlarken, asansörün raylı sistemden çıkması neticesinde malzemelerle beraber asansör boşluğuna düşmelerinden meydana gelen son derece üzüntü verici bir tablo. Bunun ötesinde bunun nereden kaynaklandığı, sebeplerinin ne olduğu, bu arızanın neden kaynaklandığı konusunda ise tabiki gerek idari gerekse adli soruşturmalar devam ediyor. Teknik düzeyde bakanlığımıza bağlı müfettişler olayı duyulur duyulmaz, iletilir iletilmez ilk andan itibaren herkes görevinin başında ve bu olayın nereden kaynaklandığı konusunda çalışmalarını sürdürüyorlar. Kısa süre içerisinde, bu yük asansöründe meydana gelen arızanın nedeninin ortaya çıkacağının inancı içerisindeyim.”

“İhmal göz göre göre geldi”

Şişli’de inşaatta asansörün zemine düşmesi sonucu hayatını kaybeden 10 işçiden Tahir Kara ve Ferdi Kara’nın yakınlarından Sabahattin Kara, “Bir daha böyle bir facia olmasın. İşçiler çalışıp emek veriyorlar. Emeğinin karşılığını alamadıkları halde de böyle canlarını veriyorlar” dedi. Tahir Kara ve Ferdi Kara’nın babası Mithat Kara ve akrabaları kazanın meydana geldiği inşaat alanına geldi. Burada birbirlerine sarılarak bir süre gözyaşı döken akrabalar, inşaat alanına girdi. Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Sabahattin Kara, kazada hayatını kaybeden Tahir Kara ve Ferdi Kara’nın yeğeni olduğunu söyledi. Olayın tedbirsizlik sonucu yaşandığını öne süren Kara, “Bir daha böyle bir facia olmasın. İşçiler çalışıp emek veriyorlar. Emeğinin karşılığını alamadıkları halde de böyle canlarını veriyorlar” diye konuştu.

“İnsanların ciğerleri yanıyor”

Türkiye’de insan hayatının ucuz olduğunu söyleyen Kara, şöyle devam etti: “Böyle olmaması gerekir. İnsan para kazanacak. Büyük firmalar işçilerin sırtından para kazanacak. İşçiler evinden, yurdundan, köyünden gelerek burada çalışacak bir de çoluğunu, çocuğunu kaybedecek. Yazık, günah değil mi, bu analara, babalara? İnsanların ciğerleri yanıyor. Benim ciğerim yanıyor. Şimdi kardeşim ne yapıyor? Bunun anası ne yapıyor? Kolay mı, yetiştirdi? Böyle bir acı yok. Avrupa’da, şurada burada, affedersiniz, bir köpeğe değer verilirken burada bir insana değer verilmiyor.”

“İnsan hayatı bu kadar ucuz mu?”

Hayatını kaybeden işçilerden Tahir Kara ve Ferdi Kara’nın Gümüşhane’den köyde komşusu olan Celal Sarı da burada çalışan bir komşusunun eşyalarını almaya geldiğini belirtti. Kaza haberini inşaatta çalışan bir köylüsünden aldığını aktaran Sarı, “İhmalkarlık. Asansörleri kuran firma denetlemesi lazım. Bir insan hayatı bu kadar ucuz mu? Yazık, günah değil mi ölen insanlara? Ölen çocukların babası burada şimdi. Çocuklarıyla babası beraber çalışıyorlardı. 4 çocuk ve babası beraber çalışıyor” dedi.