Macaristanlı gazeteciler, darbe girişiminden sonra Türkiye'de!

Macaristanlı gazeteciler, darbe girişiminden sonra Türkiye'de!
Güncelleme:

Macaristan’ın üç önemli televizyonundan 6 gazeteci Darbe kalkışmasının ardından Türkiye’de yaşananları yerinde gözlemlemek için İstanbul’a geldi.

ALX Polat Dış Ticaret şirketi tarafından ağırlanan gazeteciler, darbe girişiminden etkilenen basın mensupları ve sivil toplum önderleriyle bir araya geldikten sonra, Kısıklı'daki demokrasi mitingine katıldı.

Darbe girişiminin ardından Türkiye'de ekonomik ve toplumsal alanda yaşananları yerinde anlatmak için ALX Polat Dış Ticaret şirketi tarafından Macaristan'ın önde gelen kanalları İstanbul'da ağırlandı.Macaristan'ın önde gelen televizyon kanallarından; TV2, ATV, HÍR TV'den 6 gazeteci, İstanbul'da mülakatlar yaparak darbe girişimi sonrası Türkiye'yi anlamaya çalıştı.

Gazeteciler programları kapsamında CNNTÜRK Genel Müdürü Erdoğan Aktaş, Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin, AHaber Genel Müdürü Abdülhalik Çimen, Haber Koordinatörü Yüksel Altıntaş, Haber Müdürü Murat Yancı, Dış Haberler Müdürü Orhan Sali ile görüştü. Gazeteciler; MÜSİAD Başkanı Nail Olpak ve DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan'la da bir araya geldi, daha sonra Kısıklı'daki Demokrasi Mitingine katılarak gözlemde bulundu. ALX POLAT Dış TicaretGenel Müdürü Galip Yılmaz, Polat Holding Avrupa Temsilcisi ve Dünya Türk İş Konseyi (DTIK) / Avrupa Komitesi Başkan Yardımcısı Suat Karakuş da gazetecilere eşlik etti.

O GECEYİ ANLATTI

Macaristanlı gazeteciler 15 Temmuz Darbe girişimi gecesi askerler tarafından basılan CNN Türk'ü ziyaret ederek, o gece ve sonrasını kanalın Genel Müdürü Ertuğrul Aktaş'tan dinlediler. Öte yandan Hürriyet Daily News'ın Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin de Macar gazetecilere o gece yaşadıklarını anlattı.

DAHA FAZLA ÜRETİM, DAHA FAZLA İSTİHDAM

Sivil Toplum Örgütlerinden ise MÜSİAD Başkanı Nail Olpak ve DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan Macaristan basınına yaşanan olayları değerlendirdi. DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin, halk nezdinde bir karşılık bulmadığı gibi, tüm iş dünyasının da yapılanlara net bir şekilde karşı durduğunu söyledi. Vardan konuşmasının devamında "Darbe girişiminin ardından iş dünyasının birleşerek, hep birlikte tepki göstermesi ve önümüzdeki dönem için daha fazla üretim ve daha fazla istihdam çağrısı yapması, tüm yatırımcılara ve şirketlere güven verdi" dedi. Türkiye'nin yaşadıklarını en iyi şekilde anlatmak için DEİK'in tüm üyeleriyle çalıştıklarına değinen DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Macaristanlı gazetecilerin İstanbul'da ağırlanmasını sağlayıp, yaşanan darbe girişiminin yerinde ve doğru bilgilerle anlatılmasına yardımcı olduğu için ALX Polat Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat'a teşekkür etti.

TÜRK LİRASINA GÜVEN TEYİT EDİLDİ

Müstakil Sanayici ve İş Adamları (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak ise gazetecilere 16 Temmuz sabahı itibariyle, günlük hayat gibi ülke ekonomisinin de normale döndüğünü ve 18 Temmuz sonrasında tüm piyasaların normal işleyişiyle hareket ettiğini ifade etti. İlk iş gününde kurlarda ufak bir hareketlenme yaşandığını, ancak daha sonra döviz piyasalarının normal seyrinde olduğunu söyleyen Olpak, Türkiye ekonomisine ve Türk lirasına duyulan güvenin teyit edildiğini belirterek şunları söyledi: "Brüksel Hava Limanı'na bir terörist saldırı yaşandı. Hava Limanı 15 gün boyunca tüm uçuşlara kapatıldı. Ondan sonraki üç ayda da yarım servis verdi. Hiç arzu etmezdik, ama Atatürk Havalimanı'na benzeri bir saldırı akşam saatlerinde yapıldı. Saat 02.00'de Atatürk Havalimanı'nda tam kapasite ile servise başlanmıştı. Bu bizim başka ülkelerle olan farkı en net şekilde ortaya koyan bir tablo. Fransa'da bir şehre yapılan terörist saldırıdan dolayı olağanüstü hal ilan ediliyor ve normal sayılıyor. Hükümetimiz bu kadar alçak bir girişim sonrasında olağanüstü hal ilan etti ve şu ana kadar da olağanüstü halin bizim günlük hayatımıza ve iş hayatımıza yansıyan bir tarafı yok.

Macaristanlı gazeteciler, darbe girişiminden sonra Türkiye'de!

AVM'LERDE YÜZDE 80 CİRO

Darbe girişimi ardından Pazar günü AVM'lerin yüzde 80 ciro yaptığını dile getiren Nail Olpak, "Alışveriş merkezleri bir taraftan milletin nabzının tutulduğu alanlar. Alışveriş Merkezleri (AVM) ve Perakendeciler Federasyonu Başkanı'nın da aramızda olduğu bir basın toplantısını Pazartesi günü gerçekleştirmiştik" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Orada başkanın ifadesini size nakledeyim. 'Cumartesi günü Türkiye genelinden alınan rakamlara göre yüzde 50 ciro elde ettik, Pazar günü de yüzde 85 ciro elde ettik' dedi. Söylemek istediğimiz şu: Bizim insanımız deme ki Cumartesi günü öğle saatleri itibariyle bu darbe girişiminin sonucunu görmüş ve hayatını normalleştirmeye başlamıştır. Bu çok önemli bir gösterge" Gazeteciler Kısıklı'daki demokrasi mitingine de katıldı.