Merkel Erdoğan'a boyun eğdi

Merkel Erdoğan'a boyun eğdi
Güncelleme:

Almanya Başbakanı Merkel Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret içeren yayınları nedeniyle Alman komedyen hakkında soruşturma açılmasını kabul etti.

Koalisyon ortakları arasında farklı görüşler olduğunu açıklayan Başbakan Angela Merkel, hükümetin Alman komedyen Jan Böhmermann'ın, Alman Ceza Yasası'nın 103'üncü maddesinde düzenlenen 'yabancı ülkelerin temsilcilerine hakaret' suçundan yargılanabilmesi için için yargıya yetki vereceğini duyurdu.

Merkel, son sözü hükümetin değil, 'bağımsız yargının' söylemesi gerektiğini belirtti. Merkel, federal hükümetin bu konudan bağımsız olarak 103'üncü maddenin yürürlükten kaldırılması için de girişimde bulunacakları ve 2018'e kadar bu maddenin yerini alacak bir yasa tasarısı hazırlanacağını söyledi.

Başbakan Merkel ayrıca, Türkiye’nin basın ifade özgürlüğüne saygı göstermesi gerektiğinin da altını çizdi.

Alman hükümeti, devlet televizyonu ZDF'te yayımlanan "Neo Magazin Royale" adlı programda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ağır hakaretler içeren bir şiir okuyan Böhmermann'ın yargılanmasını isteyen Türkiye'nin talebini karara bağladı.

Başbakan Merkel, Türkiye'nin talebinin Alman hükümeti tarafından kabul edildiğini açıkladı.

Merkel, koalisyon içerisinde Türkiye'nin talebi konusunda ne yapılacağına ilişkin fikir ayrılıkları olduğunu belirtti.

Hafta başından bu yana federal hükümetin bu konudaki kararı bekleniyordu.

Deutsche Welle Türkçe'nin Der Spiegel'e dayandırdığı habere göre, karar Alman hükümeti içinde de derin görüş ayrılıklarına neden oldu. Başbakanlık dava açılmasına onay verilmesini isterken, Dışişleri Bakanlığı ise buna karşı çıktı. Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier'in yakın çevresinden alınan bilgilere göre, Alman Bakan dava açılmasına onay verilmesine sıcak yaklaşmıyordu.

BAŞVURU NASIL OLDU DA ŞANSÖLYE’YE KADAR GİTTİ

Alman Ceza Yasası’nın 103’üncü maddesi yabancı devlet adamları ve diplomatik temsilcilerine hakarete cezayı düzenliyor. Hakaret cezası 3 yıla kadar hapis veya para cezası öngörüyor. Eğer hakaret iftira niteliği taşıyorsa, hapis cezası 3 aydan 5 yıla kadar çıkabiliyor.

Alman Ceza Yasası’nın 104’üncü maddesinin ‘a’ fıkrası, yabancı devlet adamlarına hakarete Almanya’da dava açılabilmesi için üç şart koşuyor:

- Almanya’nın o ülkeyle diplomatik ilişkilerinin bulunması.
- Benzeri yasanın o ülkede de var olması.
- Cezanın takibi için adı geçen ülkenin Alman hükümetinden yetki talebinde bulunması.

Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği bu çerçevede, Alman Dışişleri Bakanlığı’na komedyen Böhmermann hakkında “Soruşturma başlatılması için girişimde bulunun” diye yazılı nota verdi. Alman hükümeti, Türk hükümetinin notası üzerine Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'ndan uzmanların oluşturduğu bir komisyon kurmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da "hakaret" suçunu düzenleyen 185'inci madde uyarınca Böhmermann hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Her iki soruşturma da ZDF kanalının merkezinin bulunduğu Mainz kentindeki savcılık tarafından yürütülüyordu.

MERKEL TÜRKİYE'YE GELİYOR

Öte yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel'in 23 Nisan'da yapacağı Türkiye ziyareti, önce AB çevrelerinden duyuruldu. Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert de ziyareti doğruladı.

Merkel'e Türkiye ziyaretinde AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans eşlik edecek.

Kilis'te incelemelerde bulunacak

Merkel ve AB yetkilileri doğrudan Gaziantep'e uçacak. Kilis'te mülteci kampı, hastane ve okullarında incelemelerde bulunacak. Merkel'in hangi Türk yetkili tarafından karşılanacağı ise belirsizliğini koruyor.

Kaynak: ROTAHABER