Nuh Köklü cinayetinde karar açıklandı

Nuh Köklü cinayetinde karar açıklandı
Güncelleme:

Gazeteci Nuh Köklü'yü öldürmekle suçlanan Serkan Azizoğlu'na müebbet cezası verildi.

Gazeteci Nuh Köklü'nün öldürüldüğü "kartopu cinayeti" davasında sanık Serkan Azizoğlu, "kasten adam öldürmek" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanık Serkan Azizoğlu ile tarafların avukatları katıldı.
Duruşmayı Nuh Köklü'nün ailesi, arkadaşları ve CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş ile ÖDP Genel Başkanı Alper Taş da izledi. Çok sayıda izleyicinin katıldığı duruşmada Cumhuriyet Savcısı, geçtiğimiz celse verdiği esas hakkındaki mütalaasını tekrar ettiğini ifade etti.
"ARKADAŞINI ÖLDÜRMESİNLER DİYE...
Köklü ailesinin avukatlarından Ümit Abanoz, Nuh Köklü'yü 30 yıldır tanıdığını ifade ederek, "Tek temel kaygımız somut gerçeğin ortaya çıkmasıydı. Tüm delillerle olay çok net bir şekilde açığa çıkmıştır. Her celse yüze yakın insan, Nuh gibi düşünen, yaşayan insanlar buradalar. Dosyadaki görüntülerde Nuh saldırılar karşısında duramayıp ağabeylik görevini yerine getirmek üzere arkadaşını öldürmesinler diye bir tekme atıyor. Aslında Nuh şiddete karşı duran bir insan. Mahkemenize olan güvencimiz devam ediyor" dedi.
"SANIĞIN BAŞI DİK, YÜZÜ GÜLÜMSER VAZİYETTE"
Ailenin bir diğer avukatı İbrahim Burak Eskici, "Sanığın olayın en başından itibaren artan bir şiddeti var. Bu şiddeti destekleyecek herhangi bir olay yok. Yapılan hareketin doğurduğu sonuca bakmamız gerekir. Nuh Köklü, Serkan Azizoğlu tarafından kasten öldürülmüştür. Bugün de gördüğünüz üzere sanığın başı dik, yüzü gülümser vaziyette. Takım elbise giyip kravat takması Nuh Köklü'nün ailesinin mağduriyetini gidermeyecektir. İyi hal indirimi uygularsak biz hukuk kaidelerini zedelemiş oluruz. Burada duruşmayı izleyenlerin hukuka olan güvenlerini sarsmış oluruz" diye konuştu.
"OLAYI OBJEKTİF DEĞERLENDİREMİYORUZ"
Serkan Azizoğlu'nun avukatı Yener Tanyıldız müvekkilinin lehine yasal hükümlerin uygulanmasını istediğini söyleyerek, "Olayın siyasi bir nefretle işlendiğini söylüyorlar. Müvekkilin ilk sözü bu cam pahalıdır, kar topu atmayın. Hiçbir siyasi söylemi yok. İnsanların ekonomik durumlarına göre bazı insanlara pahalı gelebilir bu cam. Esnafın durumu kötü. Basında da siyasi nefretle olayı aksettirme var. Kar toplarının gelmesi üzerine dükkanından çıkıyor. Olayı objektif değerlendiremiyoruz. Nuh Köklü değil başka biri olsaydı, olaya bu şekilde bakmayacaktık. Müvekkil esnaf, dükkanında da bıçak var. Öldürme kastı yoktur. Kar topu meselesi değil, camın kırılma endişesi var. Basında siyasi bir baskı oluşturuluyor, olay kendi şartları içinde değerlendirilmiyor" şeklinde konuştu.
"BEN KESİNLİKLE SUÇLU DEĞİLİM"
Tutuklu sanık Serkan Azizoğlu ise, "Avukat bey buraya nasıl gelmemi tercih ederdi? Eşofmanla yada başka bir şeyle mi? Mahkemeye saygımdan böyle geldim. Bıçaklama olayında ise uçarak üzerime tekme atıyor, ben yere düşünce üzerime tekme atılıyor. Bir anda ortalık karıştı. Kasti bir durum yok. Mahkeme karar vermediği halde basın karar verilmiş gibi haberler yapıyor. Ben kesinlikle suçlu değilim" diye konuştu. Son sözü sorulan Azizoğlu, "Bir diyeceğim yoktur" dedi.
Mahkeme heyeti duruşmaya kararını açıklamak üzere ara verdi.
MAHKEME KARARINI AÇIKLADI
Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, sanık Serkan Azizoğlu, "kasten adam öldürmek" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti, Azizoğlu'na yardım ettiği öne sürülen Nazım Coşanar'ın "kasten öldürmeye yardım etme" suçundan beraatine karar verdi.
KARAR SONRASI GÖZYAŞI
Karar sonrası Köklü'nün ailesi ve arkadaşları gözyaşlarını tutamadı.
Nuh Köklü kimdir
Nuh Köklü 46 yaşındaydı.
Köklü 2002-2003 senelerinde Bianet’te editör olarak çalıştı. Daha sonra bir müddet yurtdışında yaşayan Köklü, Hürriyet ve Radikal gazetelerinde muhabirlik ve editörlük yaptı. Ardından Sabah gazetesinde çalışmaya başladı.
13 Şubat 2009’da greve çıkan ATV-Sabah çalışanlarından olan Nuh Köklü, o dönem Türkiye Gazeteciler Sendikası işyeri temsilcisiydi.
Köklü greve çıktıktan sonra işten çıkarılan 10 gazeteciden biriydi.
Daha sonra NTV’de program editörü olarak çalıştı, Mayıs 2014’te işten çıkarılmıştı.
Köklü, 17 Şubat gecesi Kadıköy Yeldeğirmeni Mahallesi’nde arkadaşlarıyla kartopu oynarken bir esnaf tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) 06 Temmuz 2015’te, Nuh Köklü’nün adının cemiyetin “Öldürülen Gazeteciler” listesine eklendiğini açıkladı.