NYT’nin müdürüne milyonlarca dolarlık ayrımcılık davası

NYT’nin müdürüne milyonlarca dolarlık ayrımcılık davası
Güncelleme:

New York Times’ın yeni genel müdür ve BBC’nin eski şefi Mark Thompson, ‘ırk, cinsiyet ve yaş ayrımcılığı’ yapmakla itham edildi.

Karıştığı bir skandaldan dolayı BBC’deki yöneticilik koltuğundan 2012’de ayrılmak zorunda kalan Mark Thompson, New York Times’ın CEO’luğunu yaptığı dönemle ilgili de bir dizi suçlamayla karşı karşıya. Bunlar arasında yaş, ırk ve cinsiyet ayrımcılığı da var.

İddianameye göre çoğunlukla zengin, beyaz ve genç okuyuculara hitap eden Thompson yönetimindeki gazete, çalışanlarını da beyaz, zengin ve gençlerden seçerek ‘acınacak bir ayrımcılığa bulaştı.’

Şikayetler, New York Times için Thompson’dan önce işe giren, reklam departmanı çalışanları Ernestine Grant ve Marjorie Walker’dan geldi. Her iki kadın da siyah ve 60’lı yaşta.

İddianamede Thompson liderliğinde BBC ekranlarında da ileri yaşlı kadınların daha az görülmeye başladığı belirtildi. Thompson görev yaptığı dönemde BBC’de ileri yaşta çok az kadın çalıştığını kabul ederken, yönetimindeki kanalın yaş ve cinsiyete ayrımcılık kültürüne sahip olduğu iddiasını ise kesin bir dille reddetti.

Ekranda tecrübeli kadınların azaldığını kabul etti

Müştekiler Grant ve Walker’ın, Thompson’a karşı açtıkları davada, gazetenin finans müdürü Meredith Kopit Levien ve şirket jürili bir yargılama talep etti.

Gazetenin sözcüsü Eileen Murph, BBC’ye son davanın Thompson ve Levien’a karşı sürdürülen ‘aşağılık ve haksız saldırıların bir devamı’ olduğunu söyledi: “Herhangi bir birey ya da gruba karşı ayrımcılık iddiasını kesinlikle reddediyoruz. Dava tam anlamıyla dayanaksız ve bununla mahkemede tüm gücümüzle savaşacağız.”

New York Times, resmi internet sitesinde işgücünü, ‘derin olduğu kadar geniş, engin perspektifli, birikimli ve tecrübeli’ olarak tanımlıyor.

Thompson New York Times için çalışmaya başlamadan önce BBC’de sekiz yıl genel yayın yönetmenliği yapmıştı.  O zamanlar da yüksek maaş ve ileri yaşlı kadınların ekranlarda azalmasından ötürü itham edilmişti. Thompson ekrandaki azalmayı kabul etmiş ancak yönetici kademelerde tecrübeli kadın sayısının arttığını söylemişti.