O mezar Pargalı'ya ait değilmiş!

O mezar Pargalı'ya ait değilmiş!
Güncelleme:

Tarihçi Rüknü Özkök, Fındıklı’da bulunan mezarın Pargalı İbrahim Paşa’ya ait olmadığını söyledi. Özkök, “Mezar taşları okuduğum kadarıyla İbrahim Paşa’ya ait değil. Geçen seneye kadar orasıyla ilgili herhangi bir yazı ve görüntü yoktu.” dedi.

Osmanlı Devleti’nin sadrazamlarından Pargalı İbrahim Paşa, Muhteşem Yüzyıl dizisi yayınlanırken yeniden gündeme gelmişti. İbrahim Paşa’nın İstanbul Fındıklı’da olduğu söylenen mezarı ziyaretçi akınına uğramıştı. Bu mezarın gerçekte Pargalı’ya ait olmadığı belirlendi. Mezar taşlarını okuyan ünlü tarihçi Rüknü Özkök, Pargalı’ya ait hiçbir iz bulunmadığını söyledi. İdam edilen sadrazama kanunlar gereği belli bir mezar ya da türbenin yapılamayacağına dikkat çekti.

Dizi yayınlandığı dönemde belediye Pargalı’nın büyük ilgi ve beğeni toplaması sebebiyle bir rivayete dayanarak Eski Canfeda Hatun Tekkesi’nden kalan son mezar kalıntısına ‘Pargalı İbrahim Paşa’ tabelası asmıştı. Özkök, tabelanın ardından onunla ilgili herhangi bir iz olup olmadığını öğrenmek için özellikle mezar taşlarını okuduğunu anlattı. Özkök, “Ben baktım, paşanın mezarının orada olduğu söyleniyor ama mezar taşı ona ait değil. İsmail Hakkı Uzunçarşılı’nın Osmanlı Tarihi Cilt 2 kitabında Canfeda Hatun Tekkesi’ne gömüldüğü belirtiliyor. 5-6 ay kadar önce bir televizyon dizisi nedeniyle gündemde olunca oraya onun türbesi diye yazı astılar.” dedi. İbrahim Paşa ile ilgili bir bilgi olmadığını aktaran Özkök, “Orada belirli bir kabrin olduğunu söylemek de mümkün değil. Geçen seneye kadar mezarla ilgili herhangi bir yazı ve görüntü yoktu. Oraya gittim, tabela asmışlar. Mezar taşları, okuduğum kadarıyla İbrahim Paşa’ya ait değil. Taşlarda bu mezar şu kişiye aittir diye belirli bir ifade de yok.” ifadelerini kullandı. Mezar için dikilen taşlarda şahsı belirtmeyen belirsiz ifadeler yer aldığını söyleyen Özkök, şu anda mezarın bulunduğu yerde eskiden Canfeda Hatun Tekkesi’nin bulunduğunu ve orada bulunan mezar taşlarının ise istimlak korkusu nedeniyle rastgele yerleştirilmiş olabileceğini anlattı. Altı yaşındayken köle pazarında satılan ve Kanuni’yle Manisa’da sancak beyliği yaptığı dönemde tanışan İbrahim Paşa’nın gerçek mezarının nerede olduğu ise hâlâ gizemini koruyor. Zira Pargalı İbrahim Paşa’nın mezarıyla ilgili herhangi bir kayıt veya belgeye rastlanmıyor.