O raporu yazan müfettiş Perinçek’in köstebeği çıktı

O raporu yazan müfettiş Perinçek’in köstebeği çıktı
Güncelleme:

Zaman, polis operasyonu sonrasında şok iddiada bulundu. Habere göre tutuklamada referans alınan müfettiş raporunda Perinçek’e yakınlığı ile tanınan Selim Kutkan’ın imzası var.

 

İstanbul Sulh Ceza hâkimleri Bekir Altun ile İslam Çiçek’in, 31 polis hakkında verdikleri tutuklama kararını polis müfettişlerinin yazdığı rapora dayandırması, dikkatleri o rapora çekti. Kamuoyunda da tartışılan raporda Polis Başmüfettişi Selim Kutkan ve Mülkiye Başmüfettişi A.Turgay Alpman’ın imzası var. İki müfettişin, polisler hakkında ‘illegal dinleme yaptılar’ algısı oluşturmak için bazı bilgileri çarpıtarak rapora aktardıkları belirtiliyor. Buna göre, KCK, DHKP-C ve Tevhid Selam gibi soruşturmalarda şüpheli olarak dinlenen şahısları arayan kişiler de ‘dinleniyor’ gibi gösterildi. Başbakan Erdoğan ve MİT Müsteşarı Fidan’ın ismi bu şekilde rapora girdi. 17 Aralık’tan sonra özel görev verilen Kutkan, Hrant Dink cinayetinin soruşturma aşamasında suçlamalara muhatap olan bir isim. Dink ailesinin avukatı Cem Halavut, Kutkan’ın Akbank kameralarının cinayet günü kayıtlarının yok edilmesinde parmağı olduğunu öne sürdü. Dink’in kardeşi Orhan Dink tepkisini, “Sanık olabileceklere soruşturma yaptırdılar.” diyerek gösterdi. Kutkan’ın, Aydınlık dergisinde çalışan akrabasına bilgi sızdırırken dinlemelere takıldığı Ergenekon dosyasında yer aldı. İddiaya göre, acilen görevden alınmasının ardında bu ‘köstebek’ faaliyeti vardı. İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nusret Senem de polislere yönelik operasyonu sahiplenmişti.

Yolsuzluk, KCK\\\\PKK ve Selam Tevhid örgütü gibi önemli soruşturmalarda görevli polislere yönelik tutuklama kararlarının dayanağını müfettiş raporları oluşturdu. Bu raporları yazan müfettişlerin isimleri ise dikkat çekici. Sulh Ceza Hakimi İslam Çiçek'in 31 polisin tutuklanması kararına dayanak yaptığı raporların altında Polis Başmüfettişi Selim Kutkan ve Mülkiye Başmüfettişi A. Turgay Alpman'ın imzası bulunuyor. Bu ikili, yolsuzluk soruşturması sonrası kritik idari soruşturmalarda ekip olarak görevlendirildi. Sürgün ve ihraçlara gerekçe yapılan raporlarda imzaları bulunuyor. Terörle Mücadele şube müdürü (TEM) olduğu dönemde Hrant Dink cinayetiyle ilgili soruşturmayı yürüten Kutkan, Ergenekon terör örgütü üyeleri ile ilgili bilgileri sızdırmakla da suçlanmıştı.

TEM Müdürü Selim Kutkan, iddialara göre elde ettiği bütün bilgileri İşçi Partili Doğu Perinçek'in Aydınlık dergisinde çalışan bir akrabasına aktarıyordu. İşçi Partisi'ne düzenlenecek operasyona ilişkin detayları sızdıran ‘köstebek' olduğu ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine acil olarak görevden alındı. Hatırlanacağı üzere İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, "Cemaat, bitirmede AK Parti hükümetine her türlü desteği veririz." demişti. İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nusret Senem ise, "Polislere yönelik operasyonun gerçek sahibi biziz." yönünde bir açıklama yapıp her türlü desteği vermeye hazır olduklarını bildirmişti. Aydınlık gazetesi ile iktidara yakın basın kuruluşlarının 22 Temmuz operasyonundan sonraki manşetlerinin benzerliği de dikkat çekiyor.

İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından, 2008-2009 yıllarında önleyici istihbarat faaliyetlerinde usulsüzlükler olduğu gerekçesiyle 27 polis hakkında soruşturma açıldı. Mülkiye Başmüfettişi A. Turgay Alpman ile EGM Teftiş Kurulu Başkanlığı Polis Başmüfettişi Selim Kutkan görevlendirildi. Müfettişler, EGM İstihbarat Dairesi Başkanlığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde yaklaşık iki ay incelemelerde bulundu. Müfettişler, TCK'nın 204. maddesi uyarınca belgede sahtecilik, 257. maddesine göre görevi kötüye kullanma ve 133. maddesi uyarınca da kişiler arasındaki görüşmelerin dinlenmesi ve kayda alınması suçlarının işlendiğine hükmetti. Soruşturmanın sağlıklı yürütülmesi için eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in ve haklarında tutuklama kararı verilen bazı isimlerin de aralarında bulunduğu tecrübeli polislerin görevden uzaklaştırılmasını istediler. Raporda, Ramazan Akyürek (1. sınıf), Erol Demirhan (2. sınıf), Metin Canbay (3. sınıf), Hayati Başdağ (3. sınıf), Ahmet Öztürk (4. sınıf), Mesut Yılmaz (4. sınıf), Muhammet Ali Ekli (amir) ve 17 polisin, Devlet Memurları Kanunu ve İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Tüzüğü uyarınca görevlerinden uzaklaştırılması yer aldı. Alpman ile Kutkan'ın raporunun ardından İçişleri Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü, söz konusu listede bulunan 27 kişiden 17'sinin açığa alınmasına karar verdi.

ŞÜPHELİLERİ ARAYANLARI DA 'DİNLENİYOR' GÖSTERDİLER

A.Turgay Alpman ve Selim Kutkan, ayrıca İstanbul İstihbarat ve Terör Şube'de delil aradı. Bu arada, polislerin ‘illegal dinleme' yaptığını ispat için bazı şüphelilerle ilgili dinlemeler müfettiş raporlarına farklı yansıtıldı. Terör örgütü PKK\\\\KCK, DHKP-C ve Selam Tevhid gibi soruşturmalarda şüpheli olarak dinlemeye alınan şahısları arayan kişiler de ‘dinleniyor' gibi gösterildi. Polisler tarafından illegal dinleme yapılan kişiler arasında başta Başbakan Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan gibi önemli isimlerin olduğu rapora yazıldı. Ancak Erdoğan ve Fidan'ın yanı sıra çok sayıda isimle ilgili dinleme kararı bulunmadığı ortaya çıktı. Şüpheli olarak gözaltına alınan polisler de sorgularında bu bilgiyi verdiler.