Oray Eğin'den Doğan Medya Grubu analizi !

Oray Eğin'den Doğan Medya Grubu analizi !
Güncelleme:

Gazeteci Oray Eğin, Sözcü gazetesinde yaptığı medya kritiğinde Doğan Medya Grubu'nu yazdı, önemli ayrıntılar verdi !

Sözcü gazetesindeki köşesinde medya analizlerine de yer veren Oray Eğin, bugün Yılmaz Özdil'in yazısını yayımlamama kararı alan Doğan Grubunu analiz etti.

İşte Oray Eğin'in Hürriyet senaryoları ve "Kim kimdir?" listesinde yazdıkları.
 

- ER­DO­ĞAN­CI­LAR
 

AKİF BE­Kİ: Baş­ba­kan (ve se­çil­miş Cum­hur­baş­ka­nı) Re­cep Tay­yip Er­do­ğa­n’­ın es­ki ba­sın söz­cü­sü, Ka­nal 7 kö­ken­li. Da­ha ev­vel Er­do­ğan Mil­li­ye­t’­in ba­şı­na öner­miş­ti, son an­da ol­ma­dı. Yan­daş ama ik­ti­da­rı da eleş­ti­ri­yor. 17 Ara­lık sü­re­cin­de hü­kü­met çev­re­le­rin­den “Bi­zi ye­te­ri ka­dar iyi sa­vu­na­mı­yor­su­n“ di­ye şi­ka­yet al­dı.

VA­HAP MUN­YAR: Son za­man­lar­da Er­do­ğa­n’­ın uça­ğın­da yer alan Hür­ri­ye­t’­ten tek ga­ze­te­ci. 17 Ara­lı­k’­tan son­ra bi­le ge­zi­ye da­vet edil­di. İş dün­ya­sıy­la ara­sı çok iyi. Bir ara Ma­lat­ya­lı ol­du­ğu için Ma­lat­ya­lı Ah­met Ça­lı­k‘­ın Sa­ba­h’­ının ba­şı­na ge­çe­ce­ği ko­nu­şul­muş­tu, Ah­met Ça­lık or­ta­lık­tan kay­bol­du, o ise hâ­lâ Ge­nel Ya­yın Yö­net­meni ada­yı.
- GÜL­CÜ­LER
FA­TİH ÇE­KİR­GE: Ge­nel Ya­yın Yö­net­men­li­ği için adı do­la­şan isim­ler­den. Ab­dul­lah Gü­l‘­e ve ka­bi­ne­den pek çok ba­ka­na ya­kın, es­ki­den Uzan­la­r’­la ça­lış­mış ol­ma­sı­na rağ­men hü­kü­met­le ara­sı dü­zel­di. Ama Er­do­ğa­n’­a bir tür­lü ula­şa­ma­dı, hiç­bir za­man af­fe­dil­me­di. Çün­kü Er­do­ğa­n’­ın Hik­met­ya­r‘­la o meş­hur fo­toğ­ra­fı­nı ba­san Sta­r’­ın ya­yın yö­net­me­niy­di.

MURAT YETKİN: Bir zamanlar Yalçın Küçük’ün öğrencisi olduğunu biliyor muydunuz? Bin yıldır Ankara’da gazetecilik yapıyordu, bu iktidar döneminde artık tahammül edemeyip İstanbul’a yerleşti. Hürriyet Daily News’ü çıkartıyor. Denge kurmayı iyi biliyor, ama Abdullah Gül’ün gezilerine daha çok katılıyor. İyi gazeteci, gerçek bir diplomat. 2015’te hükümet belli olursa Hürriyet’in başına geçebilir.
- GA­ZE­TE­Cİ KA­LAN­LAR
SE­DAT ER­GİN: Er­do­ğan onu hiç sev­me­di çün­kü onun ya­zı­la­rı yü­zün­den si­ya­se­te gi­rin­ce ti­ca­ri iş­le­ri­ni dev­ret­mek zo­run­da ol­du­ğu­nu iti­raf et­ti. Bil­gi­ye önem ve­re­rek, ti­tiz­le­ne­rek, hiç­bir ha­ta­ya yer bı­rak­ma­dan ve ta­raf ol­ma­dan her za­man ter­ci­hi­ni ha­ber­den ya­na kul­lan­dı.

ER­TUĞ­RUL ÖZ­KÖK: Beş se­ne ön­ce ya­yın yö­net­men­li­ğin­den ay­rı­lın­ca ken­di­si­ni neh­rin ke­na­rı­na çek­ti ve si­ya­se­te bu­laş­ma­ma­ya ça­lış­tı. The Aven­gers kah­ra­man­la­rın­dan Bu­ta­n’­da bir ta­pı­na­ğa ka­dar al­ter­na­tif han­gi ko­nu yaz­dı. Ama ken­di­ni tu­ta­ma­dı. Er­ge­ne­kon, Bal­yoz, OdaTV gi­bi da­va­lar­da hiç tu­za­ğa düş­me­di, hiç al­dan­ma­dı, hiç te­red­düt et­me­di.

MEH­MET Y. YIL­MAZ: Ele­le der­gi­si için kü­çük bir aşk ro­ma­nı yaz­dı, ya­zı­la­rı­nı At­las der­gi­sin­den ma­ka­le­ler­le fa­lan ge­çiş­tir­me­ye ça­lış­tı. Si­ya­set­ten uzak dur­mak için her şe­yi yap­tı ama son­ra her Pa­zar­te­si ıs­rar­la hü­kü­me­tin si­ni­ri­ni bo­zan so­ru­la­rı sor­du: Sa­hi Bü­lent Arın­ç‘­a sui­kast hi­ka­ye­si­nin as­lı as­ta­rı ney­di?

YIL­MAZ ÖZ­DİL: Hürriyet’te nitelikli okur kaldıysa, yani kıyılarda gazeteyi alan, para harcayan kitle, onlar sadece Yılmaz Özdil’i okuyor, diğerlerine şöyle bir bakıp geçiyor. Okunma oranında diğerlerini katlıyor, bu da hem içeriden hem dışarıdan pek çok kişiyi rahatsız ediyor. Başka yazarlar onun altında ezilme kompleksi yaşıyor, Ankara ise çok okunup çok paylaşılmasından rahatsız. Her halükarda yazdırılmazsa kaybeden o değil Hürriyet olur.
- CE­MA­AT­Çİ­LER
EYÜP CAN: Pres­tij­li ol­ma­yan bir bö­lü­mün­de oku­ma­sı­na rağ­men Har­vard dip­lo­ma­sını mem­le­ket­te iyi pa­zar­la­dı. Ama Ko­ru gi­bi Ce­ma­at’­ten dış­lan­ma­dı, hâ­lâ bağ­la­rı sağ­lam. Üç ga­ze­te ba­tır­dı, ama hâ­lâ par­lak ço­cuk sa­nı­lı­yor. 17 Ara­lı­k’­ta Do­ğa­n’­ı Ce­ma­at’­in ya­yın or­ga­nı ha­li­ne ge­ti­ren stra­te­ji­nin mi­mar­la­rın­dan­dı, o sı­ra­da ter­fi et­ti. Ge­çen haf­ta gö­rev­den alın­dı de­ni­yor­du ama hâ­lâ ye­rin­de.

TA­HA AK­YOL: Bir ara­lar Er­do­ğa­n’­a çok ya­kın­dı ama son­ra­dan uzak­laş­tı­rıl­dı. Hat­ta Er­do­ğan onun pat­ro­nu için faz­la ri­ca­cı ol­ma­sın­dan do­la­yı kız­dı. Son za­man­lar­da yan­lış ata oy­na­dı. Ya­kın ar­ka­da­şı Ek­me­led­din İh­sa­noğ­lu­‘nun Cum­hur­baş­ka­nı ola­ca­ğı­nı dü­şün­dü, ol­ma­dı. Hat­ta es­ki Ad­nan Ho­ca­cı oğ­lu­nu yan­daş Star ga­ze­te­sin­den bi­le at­tı­lar.
- AN­Tİ-KA­Pİ­TA­LİST MÜS­LÜ­MAN­LAR
AH­MET HA­KAN: So­nuç­ta gel­di­ği bir ma­hal­le var, hâlâ ba­kan­la­rın iç yüz­le­ri­ni, den­ge­le­ri çok iyi bi­li­yor. Bu yüz­den hü­kü­met üye­le­ri ona ne ka­dar kız­sa da ara­da ara­yıp açık­la­ma ya­pı­yor, prog­ra­mı­na çı­kı­yor. Ama son ker­te­de ne ya­par­sa yap­sın ken­di­si­ni tu­ta­mı­yor: Mu­ha­lif. Bir ki­şi ise onu as­la ve as­la af­fet­mi­yor: Re­cep Tay­yip Er­do­ğan.
- SUS­TU­RU­LAN­LAR
2007’de EMİN ÇÖ­LA­ŞA­N‘­ın ya­zı­la­rı­na son ve­ril­di­ğin­de her­kes bu­nun te­kil bir ha­di­se ola­ca­ğı­nı dü­şün­dü. BE­KİR COŞ­KUN git­mek zo­run­da bı­ra­kıl­dı. OK­TAY EK­Şİ is­ti­fa­ya zor­lan­dı. TU­FAN TÜ­REN­Ç‘­in kö­şe­si elin­den alın­dı. CÜ­NEYT ÜL­SE­VER, RAH­Mİ TU­RAN, ÖZ­DE­MİR İN­CE ten­si­kat ba­ha­ne­siy­le kur­ban edil­di. SO­NER YAL­ÇIN hap­se gir­di­ğin­de kö­şe­si kal­dı­rıl­dı, ga­ze­te ‘Hür­ri­yet ya­za­rı­‘ de­mek­ten çe­kin­di. TU­NA Kİ­RE­MİT­Çİ­‘ye bi­le ta­ham­mül edi­le­me­di. UĞUR DÜN­DA­R‘­ın sus­tu­rul­ma­sı için­se en il­ginç yön­tem uy­gu­lan­dı: Ça­lış­tı­ğı ka­nal yan­daş pat­ron Fe­rit Şa­hen­k‘­e sa­tıl­dı.