Oya Doğan, dizilere gün reçetesi yazdı

Oya Doğan, dizilere gün reçetesi yazdı
Güncelleme:

Vatan Gazetesi'nin yazarı Oya Doğan hem televizyon yöneticilerine hem de dizi yapımcılarına kılavuzluk yapacak bir yazı yazdı.

Yeni dizilere gün reçetesi 

Daha başlayacak onlarca yeni dizi var. 20 Ekim geldi ve ekranın şampiyonları kendisini belli etmeye başladı. Bu saatten sonra başlayacak yeni dizileri zorlayacak günler var. Öncelikle üç sezondur değişmeyen bir gerçek var. Pazartesi akşamları zirve Karadayı ve O Ses Türkiye arasında yaşanan rekabetle sonuçlanıyor. Salı akşamlarının şampiyonu Küçük Ağa. Ama dizi kan kaybetmeye başladı. AB’de O Ses Türkiye karşısında yenilirken, yeni başlayan dizilere de seyirci kaptırdı. O nedenle bu sezonun yeni başlayan ve en yüksek reyting alan dizisi Kaderimin Yazıldığı Gün oldu. Elimde şahane bir dizi var ve Küçük Ağa’yı yerinden ederim diyen kanal için en ideal gün salı. Çarşamba Güzel Köylü’nün şampiyonluğuyla sonuçlanıyor. Ama reyting sonuçları çok yüksek değil. Muhteşem Yüzyıl, Öyle Bir Geçer Zaman ki gibi çoklu, entrik drama çarşambanın matematiğini alt üst eder. Benden söylemesi! Şu saatten sonra hiç kimse perşembenin şampiyonu Kurtlar Vadisi Pusu’nun yerini değiştiremez. 12 yıldır olduğu gibi bu sezonu da zirvede kapatacak. Cuma iki sezondur Tüm Kişiler’de Karagül, AB’de Medcezir’in şampiyonluğuyla sonuçlanıyor. Ne yazık ki, yeni dizi için cumada iyi bir alternatif değil. Cumartesi yaz dizileri o kadar güçlü girdi ki, eski sezondan devam eden işlerin seyircilerini de aldı. Kiraz Mevsimi haftalık reytinglerde o kadar yüksek yer alıyor ki, cumartesi akşamı zirveden inmeyeceğini kanıtladı. Pazara gelince reytingler birbirine çok yakın. İlk üçe giren dizinin her an yeri değişebilir. O nedenle sağlam bir dizi zirveye oturur. Kısaca, yeni başlayan dizilere gün reçetesi verecek olursak; salı, çarşamba ve pazar dışında şampiyonluk şansı zor görünüyor.

Süper Bulmaca ile yarışın

Dizilerde ne kadar bulmaca çözmeyi sevmiyorsak, bilgi yarışmalarını pek seven bir toplumuz. Zaten reyting sonuçlarından belli oluyor. Bloomberg HT bir ekonomi kanalı ama basit ve eğlenceli formatlar hep oradan çıkıyor. Daha önce Kelime Oyunu’nu heyecanla bu kanaldan takip ediyorduk. Ben de Yerli Dizi programımı Bloomberg HT’de yapmıştım. Kısa sürede ses getiren bir programa dönüşmüştük. C Yapım’ın kaptanı Suavi Doğan, bu kez Süper Bulmaca’yla izleyiciyi ekrana kilitlemeyi başarıyor. Aslında çok basit bir yarışma Süper Bulmaca. Ama zihninize jimnastik yaptırıyor. Hem hiç yorulmadan zihin sporunuzu yapıyorsunuz, hem de günlük stresinizi atıyorsunuz. Yarışmayı Alper Ateş sunuyor. Bence Alper Ateş biraz daha rahatlarsa, yarışmacıyla daha fazla iletişime geçerse yeni bir fenomen yarışma kapıda diyorum.