Özgecan Aslan hakim ve savcıları harekete geçirdi

Özgecan Aslan hakim ve savcıları harekete geçirdi
Güncelleme:

Özgecan Aslan hakim ve savcıları harekete geçirdi

Özgecan Aslan hakim ve savcıları harekete geçirdi

Özgecan Aslan hakim ve savcıları harekete geçirdiÖzgecan Aslan olayından etkilenen bir grup hakim ve savcı çalışma hazırlığına girişti. Yapılacak çalışmada geçmişte verilen kararlar incelenecek, hatalar ve ceza kanunlarındaki eksiklikler bir rapor haline getirilerek Adalet Bakanlığı'na sunulacak.
Türkiye geçen haftalarda Mersin’de hunharca katledilen 20 yaşındaki Özgecan Aslan cinayeti ile sarsıldı. 3 gün kendisinden haber alınamayan genç kız tecavüze direnince önce darp edildi. Daha sonra da benzin dökülüp yakılmıştı. Henüz bu olayın şokunu atlatamamışken bir vahşet haberi de Antalya’dan gelmişti. 22 yaşındaki Hüsne Aslan, beraber eve gitme isteğini reddettiği erkek arkadaşı tarafından darp edilip daha sonra araba ile ezilerek katledildi.

Kadın cinayetlerinin bu kadar sık yaşanmasına neden olan sebeplerin arasında ilk sıralarda taciz, tecavüz olayları geliyor. Bir çok kadın cinayetinde olay öncesinde cinsel suçlara teşebbüs yaşanıyor. Ancak gerek yargı gerekse emniyet güçleri bu konuda zayıf bir karneye sahip. Adli çevreler, bu tür olayların yaşanmasının bir nedeninin de yargının verdiği kararlar olabileceğini değerlendiriyor. Yargı mensupları, "verilen cezalar bu suçları işleyenleri suçtan caydırmak bir yana aksine cesaretlendiriyor" şeklinde bir özeleştiride de bulunuyor. Özgecan Aslan olayından etkilenen bir grup hakim ve savcı çalışma hazırlığına girişti. Yapılacak çalışmada geçmişte verilen kararlar incelenecek, hatalar ve ceza kanunlarındaki eksiklikler bir rapor haline getirilecek. Çalışma sonunda hazırlanan rapor ise Adalet Bakanlığı'na sunulacak ve ayrıca kamuoyuyla da paylaşılacak.

Şimdilik tarafsız bir araştırma yapabilmek için isimlerini açıklamak istemeyen hakim ve savcılarla yaptığımız görüşmede verilen örnekler bu haklılığı ortaya koyuyor. Taciz ve tecavüz suçluları cezalandırılmıyor, neredeyse ödüllendiriliyor. Bir diğer nokta ise yargıda skandal taciz ve tecavüz kararlarına imza atan hakimlerin daha önce de benzer skandal kararlara imza atan isimler olduğu belirtiliyor.

Hakim ve savcılar kolları sıvadı

Özgecan Aslan olayı yargı çevresinde de büyük travma yarattı. Hakim ve savcılar gerek kendileriyle ilgili gerekse de ceza kanunlarıyla ilgili ciddi eleştiriler getirmeye başladı. Görüştüğümüz hakim ve savcılar bu konuda bir çalışma hazırlığı yapmayı ve Adalet Bakanlığı'na bir öneri sunmayı da düşünüyor. Bu sebeple hakim ve savcılar geçmişte verilen kararları incelemeye koyuldu. Verilen kararları inceleyerek nerede hata yapıldığını raporlamayı ve bunu Bakanlığa sunmayı planlıyor. Hakim ve savcılar raporun yeni Özgecan Aslan vakalarının önüne geçmesini sağlayacak adımlar atılmasını sağlamasını ümit ediyor.

Gri Hat