Perinçek'e, Yeni Asya davasında Yargıtay şoku

Perinçek'e, Yeni Asya davasında Yargıtay şoku
Güncelleme:

Doğu Perinçek’in açtığı davada Yeni Asya hakkında verilen tazminat kararı, “basın özgürlüğü” vurgusu yapan Yargıtay’dan döndü.

Hakkında yayınlanan bir haberden dolayı Yeni Asya Gazetesi’ni “basın yoluyla kişilik haklarına saldırı” nedenine dayalı manevi tazminat istemiyle dava eden Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Yargıtay’ın verdiği karar sonucu haksız bulundu.

8 Aralık 2010 tarihinde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ndeki öğrencilerin yumurtalı saldırısına uğrayan Burhan Kuzu, yaşadıklarını Kanal A programında anlatarak “Öğrencilerin arkasında Ergenekon var. Hükümeti yıkmak için öğrencileri sokağa dökmek istiyorlar. Halkevleri ve Doğu Perinçek’in uzantıları bu işin içinde” açıklamalarında bulunmuştu.

Yeni Asya Gazetesi’nin 10 Aralık tarihli nüshasında da yayınlanan bu haber, kişilik haklarının zedelendiğini iddia eden Doğu Perinçek’in manevi tazminat istemiyle İstanbul 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne taşınmıştı. Görülen mahkemede Doğu Perinçek’in lehine tazminat kararına hükmedilmesini temyiz ederek Yargıtay’a taşıyan Yeni Asya Gazetesi, Yargıtay’ın bu hukuksuz hükmü bozarak 8 Aralık 2015 tarihinde verdiği kararla haklı bulundu.

MAHKEME “BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ” DERSİ VERDİ

Yargıtay, Yeni Asya Gazetesi’ni dava eden Doğu Perinçek’i haksız bularak “temyiz edilen kararın bozulmasına” oy birliğiyle karar verdi.Yeni Asya’nın evrensel gazetecilik kurallarını gözettiği ve kişilik haklarına saldırmadığı böylece Yargıtay tarafından da tescil edilmiş oldu. Bu kararın sebebi ise şöyle açıklandı: “Dava dışı Burhan Kuzu’nun iktidar partisi milletvekili olup açıklamalarının da toplumsal ilgiyi çektiği, davalı gazetede bu açıklamaların yayınlanmasının da güncel ve görünür gerçekliğe uygun olduğu, toplumun bilgi edinme, basının haber verme hakkı kapsamında kaldığı, habere yönelik toplumsal ilginin bulunduğu, özle biçim arasındaki dengenin bozulmadığı, davacının kişilik haklarına bir saldırı bulunmadığı sonucuna varılarak istemin tümden reddine karar verilmesi gerektiğinden kararın bozulması gerekmiştir.”

YARGITAY YENİ ASYA’YI HAKLI BULDU

Yeni Asya Gazetesi avukatı Kadir Akbaş, Yargıtay’ın Yeni Asya’yı haklı bulmasının “Yeni Asya’nın yaptığı haberin standart gazetecilik faaliyeti kapsamında bulunduğunun,  gazetecilik görevinin asgari icaplarını yerine getirmiş olmasının ve Doğu Perinçek’in bu haberden dolayı tazminat istemeye hakkı olmadığının” tasdiki anlamına geldiğini dile getirdi.


YENİ ASYA KARARI BÖYLE DUYURDU:

\"\"

ROTAHABER